Malin Levnstad och Mia Persson representerade FC Rosengård respektive LB07 som spelare i samband med den damallsvenska upptaktsträffen under torsdagen. Foto: TT

Ingen favoritpress för FCR

FC Rosengårds tränare Jonas Eidevall är inte särskilt förtjust i tips inför säsongen. Därför kan han också vifta bort faktumet att de fleste tippar Linköping som vinnare av Damallsvenskan 2019.

– Vem vet hur framtiden kommer att se ut? Det är väl bara att säga grattis till de som har klart för sig och hoppas att de spelar en rejäl slant på sitt tips och skänker vinsten till något bra välgörande ändamål, säger Eidevall.
Själv vägrar han att tippa och vill heller inte prata om någon målsättning tabellmässigt för sitt eget lag.
– För oss handlar det om att fokusera på att göra en maximal prestation i varje match och självklart är vår målättning då att vinna matchen vi står inför.
I samband med torsdagens upptaktsträff utvecklade han vidare:
– Vi tar en match i taget, för det om något har förra säsongens små marginaler lärt oss, att den första minuten i säsongens första match är lika viktig som den sista minuten i sista matchen. Det gäller att hålla fokus.

Vad för förväntningar klubben har på sig utifrån är Jonas Eidevall helt ointresserad av:
– Det spelar ingen roll vad folk förväntar sig. Det viktigaste är att vi gör varandra bättre och utvecklas, det är det som är vårt mål på sikt.
På en direkt fråga om vad Rosengård ska göra för att förbättra sin effektivitet ser FCR-tränaren närmast förnärmad ut:
– Vi gjorde flest mål förra säsongen, släppte in minst och vann dessutom hösttabellen. Jag tycker inte det tyder på dålig effektivitet. Men det är klart att vi alltid vill bli bättre…
Under upptaktsträffen stod det emellertid klart att Linköping fått mest röster (årets röstning genomfördes på evenemangets Facebooksida) har flest förespråkare när det gäller SM-guldet 2018. 20 procent hade röstat på Linköping mot 15 procent på FC Rosengård och åtta procent på Göteborg FC och Kristianstad.

Kanske inte så konstigt eftersom Linköping värvat landslagstrion Nilla Fischer, Mimmi Larsson och Stina Blackstenius och redan sedan tidigare har en viss Kosovare Asllani i truppen.
Stina Blackstenius presenterades för övrigt som favorit i ett spelbolags odds avseende årets skytteligavinnare (fast pinsamt nog stod det Sara Blackstenius på grafiken).
När Expressen tog tempen på tränarna under upptaksträffen trodde de flesta på Göteborg FC.

Försvarande mästarlaget Piteå tycktes ingen tro på den här säsongen heller. Och FC Rosengård får också slå lite underifrån.
Men det är alltså inget som Jonas Eidevall lägger energi på. När Skånskan pratar med honom dagen före upptaktsträffen lever han som han lär och pratar bara om premiären borta mot Eskilstuna på söndag:
– Det blir säkert en tajt match med mycket publik. Det är härligt att få komma igång med det roliga nu. Jag har sett deras matcher men fokus är på hur vi ska uppträda och på att maximera vår egen prestation.
Hur det egna laget ska formeras säger han sig inte ha bestämt ännu.
– Vi har haft 13 spelare borta på landslagsuppdrag och tränar inte ihop förrän på fredag. Så det avvaktar jag med. Men som tränare är jag glad över att jag har en lite bredare trupp med fler alternativ i år. Och alla verkar vara skadefria.

En nyckelspelare blir förstås Malin Levenstad som drabbades av en skada inför sitt comebackförsök förra säsongen. Hon flankerade Jonas Eidevall på scenen i samband med upptaktsträffen:
– Det känns bara bra. Nu har jag fått hela försäsongen med laget.
Levenstad ser fram emot säsongsstarten:
– Spännande. Det verkar som om många lag inte vet riktigt vad detstår så det känns som om det är en oviss säsong vi har framför oss.

Fakta FC Rosengård

Allsvenska säsonger: 31.

SM-guld: 10.

Placering 2018: Trea.

Tränare: Jonas Eidevall (sedan 2018).

Nyförvärv: Jessica Samuelsson, b, Arsenal, Mie Leth Jans, b, Manchester City, Hailie Mace, f, Melbourne, Emma Lind, mv, LB07, Anam Imo, b, Nasawara Amazons.

Förluster: Simone Boye Sørensen, b, Bayern München, Hanna Folkesson, mf, Djurgården, Linnea Svensson, b, Örebro, Celia Jimenez Delgado, b, Seattle, Ida Lyberg, b, Borgeby, Josephine Frigge, mv, BP.

Möter i premiären: Eskilstuna United, borta, söndag 14 april.