Mukhtar Wafayee från Afghanistan (t vä.) är Malmös nya fristadsstipendiat. Både han och frun Nilofar Langar (t. hö) är journalister. Foto: Gunilla Wedding
Mukhtar Wayayee och Nilofar Langar - jornalister och författare från Afghanistan på fristadsstipendie i Malmö.

Journalistpar fick sin fristad i Malmö

Malmös nya fristadsstipendiat Mukhtar Wafayee och hans fru Nilofar Langar har bara varit i Sverige en månad, men är redan igång med både svenskundervisning och planer på hur de ska använda två år i frihet och trygghet.
– Jag vill fortsätta som grävande journalist och försvara mänskliga rättigheter, säger Muhktar Wafayee bestämt.

Fristadsprogrammet:
Tidigare stipendiater i Malmö:
Wali Arian (2017-2019), Jude Dibia (2015-2017), Ramy Essam (2014-2016), Naeimeh Doostdar (2012-2014 ), Parvin Ardalan (2010-2012)
Fristadsprogrammet innebär att en författare, musiker, bildkonstnär, tecknare, scenkonstnär som är utsatt för censur och/eller förföljelse i sitt hemland erbjuds ett tvåårigt stipendium, fri bostad och ett nätverk i staden och regionens kulturliv för att kunna utvecklas konstnärligt och arbeta fritt inom sitt konstområde.

Mukhtar Wafayee är från Afghanistan och har arbetat som grävande journalist för bland andra mediebolagen Howayda News Agency, Daily Open Society och 8AM Daily.
– Jag skrev om korruption, terrorism, fundamentalism och markrofferi och vi gjorde ett väldigt bra jobb men tyvärr fick vi problem med hot från olika terrorgrupper och krigsherrar, berättar han när han och hans fru Nilofar Langar besöker tidningens redaktion.

Nilofar Langar, som är publicerad poet och har universitetsexamen i persiska och litteratur, har också arbetat som journalist
– Jag och Muhktar arbetade ihop med Howdaya News Agency men jag skrev om mänskliga rättigheter och situationen för kvinnor och barn och blev inte hotad på samma sätt, berättar hon. Men när vi blev ett par och gifte oss riktades hoten även mot mig.

2017 blev Nilofar Langar talesperson för det afghanska departementet för urban utveckling och bostäder men Mukhtar Wafayee fortsatte sitt grävande arbete och hotsituationen blev allt allvarligare. 2018 tvingades paret till slut att lämna Afghanistan. Genom Icorn (International Cities of Refugee Network) fick Mukhtar Wayafee ett fristadsstipendium i Malmö. Han får fortfarande hotfulla meddelanden men känner sig säker här.
– Malmö är också en så mångkulturell stad, säger han entusiastiskt. Jag älskar mångfald och hoppas vi kan följa våra drömmar här.

Både Mukhtar Wafayee och Nilofar Langar har drömt om ett arbete kopplat till skrivande sedan de var små. Mukhtar Wafayee berättar att han växte upp i en liten by där det varken fanns tv eller internet.
– Vi hade bara radion och jag minns när vi lyssnade på den och jag frågade pappa, kan jag också bli journalist? Det kan du sa han. Då ville jag skriva om saker i vår by – om skolan till exempel, varför den inte var bra. Sedan dess har jag velat bli grävande journalist.
Nilofar Langar började skriva poesi och korta berättelser när hon var 8-9 år.
– Min pappa uppmuntrade mig och för mig är det egentligen inte så viktigt att skriva just som journalist. Har jag möjlighet att skriva för en tidning gör jag gärna det, annars skriver jag på annat sätt.
2017 gav Nilofar Langar ut en diktsamling på persiska och även Mukhtar Wafayee har gett ut dikter, i en antologi. Han har också skrivit en reportagebok.

I Malmö har paret börjat lära sig svenska och förbereder sig också på att bli föräldrar, första barnet väntas i slutet av april.
– Jag vill försöka ta en master i grävande journalistik och så vill jag fortsätta skriva, säger Mukhtar Wafayee vidare om sina planer för livet i Malmö. Jag har ämnen jag vill skriva om men vet inte hur eftersom de har koppling till Afghanistan och det behövs research på plats. Sedan letar jag efter ämnen att skriva om här också.
– Jag går just nu och funderar på en roman, säger Nilofar Langar om sina skrivplaner.

Vad som händer efter de två åren i Malmö vet paret inget om. Förhoppningar finns om att stanna kvar men samtidigt hoppas bägge att situationen i Afghanistan blir bättre och säkrare så att de kan återvända.
– De kommande åren är viktiga, säger Nilofar Langar. Fredsprocessen startar och vi hoppas så klart på ett säkert och fredligt land. Just nu står det och väger – det kan bli bättre, eller sämre.
– Afghanistan har många utmaningar framför sig och om talibanerna blir en del av dem som styr är fred en omöjlighet, säger Mukhtar Wafayee och tillägger:
– Jag är säker här men tänker på Afghanistan och alla som bor där. För deras skull vill jag verkligen använda tiden och möjligheterna här och bli ännu bättre på det jag gör. Grävande journalistik är en viktig motkraft mot korruption och dikatur.

Fristadsprogrammet:
Tidigare stipendiater i Malmö:
Wali Arian (2017-2019), Jude Dibia (2015-2017), Ramy Essam (2014-2016), Naeimeh Doostdar (2012-2014 ), Parvin Ardalan (2010-2012)
Fristadsprogrammet innebär att en författare, musiker, bildkonstnär, tecknare, scenkonstnär som är utsatt för censur och/eller förföljelse i sitt hemland erbjuds ett tvåårigt stipendium, fri bostad och ett nätverk i staden och regionens kulturliv för att kunna utvecklas konstnärligt och arbeta fritt inom sitt konstområde.