Foto: Event Horizon Telescope

Första bilden på ett svart hål

Rymden För första gången har forskare lyckats fånga ett svart hål på bild.

Vid en koordinerad presskonferens som startade vid tre-tiden på onsdagseftermiddagen presenterades den sensationella bilden. Mitt i galaxen Messier 87 finns det supermassiva hål vars skugga nu The Event Horizon Telescope, EHT, en kedja av åtta markbaserade radioteleskop runtom i världen, lyckats fånga.

Genom ett internationellt samarbete mellan forskare har man nu genom den data som samlats in sammanfogat den första bilden av ett svart hål någonsin.

– Det är en enorm vetenskaplig bedrift som gjorts av ett team på mer än 200 forskare, säger Sheperd S. Doeleman, projektledare på EHT.
– Vi har lyckats med något man trodde var omöjligt för bara en generation sedan. Genombrott i teknologin, samarbete mellan världens bästa radioobservatorier och innovativa algoritmer gick samman för att öppna ett helt nytt fönster mot svarta hål och deras händelsehorisonter.

Händelsehorisonten, från vilken EHT tagit sitt namn, är den yta kring ett svart hål, som utgör gränsen mellan hålets innandöme och omvärlden. Ingenting innanför händelsehorisonten, vare sig ljus eller materia kan lämna regionen innanför.

Svarta hål har en enorm massa trots att de är relativt kompakta i storlek. Det svarta hål som nu fotograferats är beläget 55 miljoner ljusår från jorden och har en massa 6,5 miljarder gånger så stor som solen.

Dagens fråga

Litar du på opinionsundersökningar?

  • Nej (80%, 328 Röster)
  • Ja (20%, 83 Röster)

Antal röster: 411

Loading ... Loading ...

Webbkryss