En milstolpe i människans historia

Einsteins relativitetsteori är nu sannolikt bekräftad. För första gången har det mänskliga ögat kunnat se ett svart hål i en granngalax. Bilden, som ser ut som en ring av eld, visar skuggan av ett svart hål som förmodligen roterar, med tanke på formen.

Detta är en av de viktigaste vetenskapliga upptäckter som människan gjort. Det är ett bevis för att den vetenskapliga metoden fungerar och för att människans intellektuella kapacitet är betydligt större än man skulle trott om en stående apa. Det är en manifesterad matematisk modell. Människan lyckades räkna ut hur universum såg ut med hjälp av matte, hundra år före det gick att fånga på bild och bevisa för ögat.

Denna fantastiska, fantasieggande upptäckt har tagit åratal och sex kvadratmeter förvaringsutrymme på disk, för att få plats med bilden av ett föremål med en massa på sex och en halv miljarder solar.

Hundratals aktörer på alla kontinenter har samarbetat för att skapa ett teleskop lika stort som jorden och fotografera den rasande mitten på en annan galax för att få reda på hur vårt universum ser ut och fungerar. Vi har sett själva slutet på rum och tid.

Bakom genombrottet ligger skattepengar och EU-medel. Det hände för att man avsatt pengar till förutsättningslös grundforskning och trott på människans intellektuella kapacitet. Användningsområdet för kunskap som denna är oändligt. Vi är en bättre stående apa i dag än vad vi var i går.

Dagens fråga

Litar du på opinionsundersökningar?

Loading ... Loading ...

Webbkryss