Förberedelserna för Vårschäslongen är i full gång på Galleri Slätten. Foto: Christina Tsiobanelis

Drömmar i fokus på Vårschäslongen

Fyra frågor Kulturredaktionen ställer fyra frågor till Malmögalleriet Slätten om deras vårsalong Vårschäslongen som öppnar nu på lördag 13 april och pågår till och med 12 maj.

Utställare på Vårschäslongen: Miranda Solodovnikoff, Amanda Lebert, Jennifer Sameland, Ebba Andersson, Fanny Spång, Ba Bladh, Florence Wild, Nazanin Nakhbaf, Katrin Persson, Linette Nilsson, Maya Sundsten, Terese Molin, Yasmina Karli Malmsten, Beatrice Johansson, Æsa Saga Otrsdóttir Árdal, Adina Fohlin, Tova Berglund, Edith Ekström, Isabel Theselius

Vad får den som besöker årets Vårschäslong uppleva?
– Årets tema på salongen är dröm. Det bli en mångsidig konstupplevelse utöver det vanliga! Utställningen innehåller flertalet konstnärliga metoder; textil, keramik, måleri, fotografi, performance, skulpltur med verk av 19 olika konstnärer från hela Sverige och Europa. Vårschäslong 2019 bjuder in till en månad av fri association och kontemplation!

Det här är andra året ni gör en grupputställning på våren. Hur kom ni på idén från början?
– Vi hade kört många solo/duo-utställningar under tre år och var sugna på att testa en ny form. Att det blev just en vårsalong är inte svårare än att det ligger något väldigt fint i att samla en grupp konstnärer med olika bakgrund och utgångspunkter. Vi hämtade inspiration från de traditionella vårsalongerna (Liljevalchs) men utifrån vår premiss att ställa ut kvinnor, trans- och ickebinära konstnärer. Som med hela Slätten vill vi utmana de traditionella konstrummen. Vi vill vara ett tillgängligt galleri som upplevs öppet och verklighetstillvänt.

Planerar ni att ha det här som ett årligen återkommande evenemang?
– Ja, vi planerar att vårsalongen på Slätten ska va ett återkommande inslag i Malmös konstscen/kulturliv. Vi upplever att det finns ett väldigt stort intresse både från besökare och konstutövare för den här typen av utställningar, och hoppas att kunna inspirera fler till att både utöva och uppleva konst.

Vad händer mer på Galleri Slätten under våren?
– Vi har en till planerad soloutställning, men måste tyvärr vara lite hemliga kring den än så länge … Men håll ögonen öppna för det kommer något mycket spännande!
Gunilla Wedding

Utställare på Vårschäslongen: Miranda Solodovnikoff, Amanda Lebert, Jennifer Sameland, Ebba Andersson, Fanny Spång, Ba Bladh, Florence Wild, Nazanin Nakhbaf, Katrin Persson, Linette Nilsson, Maya Sundsten, Terese Molin, Yasmina Karli Malmsten, Beatrice Johansson, Æsa Saga Otrsdóttir Árdal, Adina Fohlin, Tova Berglund, Edith Ekström, Isabel Theselius