Författaren Emma Karinsdotter från Malmö, aktuell med Tusen stjärnors ö.
Författaren Emma Karinsdotter från Malmö, aktuell med Tusen stjärnors ö.
Författaren Emma Karinsdotter från Malmö, aktuell med Tusen stjärnors ö.

Skriver med högläsning som mål

Litteralund En tröstbok inspirerad av både Harry Potter och Sapfo. Så tänkte författaren Emma Karinsdotter när hon skrev sin andra barnbok, Tusen stjärnors ö, som firas med släppfest på Litteralunds familjedag på söndag. – Jag ville få med både det lyriska och det spännande, säger hon.

Emma Karinsdotter
Född: 1985, uppvuxen i Ronneby, bosatt i Malmö sedan fem år
Bakgrund: Har arbetat inom musikbranschen som projektledare, konsertarrangör och turnéledare. Var 2015-2016 var produktionsansvarig för deckarfestivalen Crimetime Gotland. Har studerat på Skurups skrivarlinje 2013-2015 och gick Författarskolan vid Lunds Universitet 2015-2017. Debuterade som författare 2013 med den prosalyrisk romanen Och himlarna ska falla himlarna ska falla himlarna ska falla när du rör vid mig. 2017 kom barnboken Lisbet och Sambakungen (6-9 år)
Aktuell: Med barnboken Tusen stjärnors ö (9-12) år som firas på Litteralunds familjedag söndag 7 april. 12.45–13.30 blir det boksläpp med högläsning, fika och pyssel på Lunds stadsbibliotek.
Emma Karinsdotter om …
… hon skriver på något nytt: ”Det ska bli något för barn igen men jag har inte riktigt börjat skriva, det handlar mer om tankearbete så jag tror jag får hålla det för mig själv än så länge. Jag vet inte riktigt var det tar vägen. Det känns kul i alla fall och är något för lite äldre barn. Sedan har jag något jag också petar i som är för mycket yngre barn. Med tiden kommer ett av dessa projekt att bli roligare än det andra och då dyker jag in i det.”

Det var mammas högläsning som gjorde Emma Karinsdotter till författare. Det berättar hon när vi hittat ett lugnt hörn på Malmö Stadsbibliotek för att prata om hennes författarskap och om barnboken Tusen stjärnors ö som kommer ut i dagarna.
– När mamma läste högt och en berättelse tog slut skrev jag en fortsättning själv och gillade jag inte slutet på en bok så skrev jag ett nytt. På det sättet har läsandet alltid varit förknippat med skrivande och att leka i olika världar. Men sedan har jag också haft uppehåll i skrivandet och börjande inte på allvar igen förrän jag var 25.

Emma Karinsdotter är uppvuxen i Ronneby men är numera inbiten Malmöbo. Att författandet dröjde kan ha att göra med att hon också har hunnit med att arbeta inom musikbranschen och med deckarfestivalen Crimetime Gotland.
2013, samma år som hon började på Skurups skrivarlinje, kom författardebuten med romanen ”Och himlarna ska falla himlarna ska falla himlarna ska falla när du rör vid mig”. Efter Skurup blev det Lunds universitets författarskola och 2017 kom nästa bok – den lekfulla och fantasifulla Lisbet och Sambakungen för barn i åldern 6 till 9 år. Nu när det är dags för ytterligare en barnbok, Tusen stjärnors ö, är Emma Karinsdotter författare på heltid.
– Jag känner att jag har hittat en plats där jag vill vara och stanna, jag har hittat hem, slår hon fast.
Att börja som vuxenförfattare och sedan skriva för barn är inte den vanligaste författarvägen men för Emma Karinsdotter är det inte viktigast om hon skriver för vuxna eller barn – hon ser sig som högläsningsförfattare och vill att böckerna hon skriver ska vara en delad upplevelse.
– Innan jag skrev min första bok höll jag på med några absurda noveller som jag inte riktigt visste om de var för barn eller vuxna, berättar hon. Efter vuxenboken gick jag tillbaka till dem och förstod att de nog var för barn men kanske också för vuxna och då började jag fatta att jag skrev för högläsning. När jag skriver barnböcker så är det absolut i första hand för barnen men också för högläsaren som ofta är en vuxen. Jag vill skriva berättelser som både barn och vuxna kan hitta in i och kanske också kan hitta olika saker i.

Varför är högläsning viktigt?
– När mamma läste högt för mig försvann allt annat. Det var bara vi där och då. Det är gemenskap, närhet och att dela andra världar med någon man tycker om. Jag vill tillbaka till tiden när böcker var lägereldar att samlas runt.

En sådan lägereld har Tusen stjärnors ö alla förutsättningar att bli. Här finns flera lager av fantasi och realism och läsarna – både vuxna och barn – kan bestämma vad som är dröm och verklighet. Huvudpersonen Tigris är elva år och bär på sorg som är så stor att hon inte kan gråta. När hon var ett år dog hennes mamma i en bilolycka och Tigris var med i bilen. Hennes pappa, som körde bilen, hittar inte heller ut ur sorgen och när tioårsdagen av olyckan närmar sig börjar Tigris förstå att det också finns en hemlighet kopplad till det som hände.
För att nå fram till sanningen hittar hon, via en trälåda som tar henne över ett böljande hav, fram till Tusen stjärnors ö.
– Jag visste från början att jag ville skriva en tröstebok och så har jag en grekisk ö som jag har varit mycket på som jag har använt mig av, berättar Emma Karinsdotter. Själva historien kom när jag satt framför min dator och skulle skriva en av de här skruvade novellerna. Då såg jag en låda under sängen och började tänka: Vad händer i den lådan? Kan det vara en värld där? Bredvid mig hade jag en tom stol och så jag började se en flicka som satt där. Hon ville inte möta min blick och började berätta något som var svårt. Jag tänkte att det var hon som hittat. Vad är det hon behöver? Finns det i lådan? För att få svaren fick jag börja skriva.

Det är svåra ämnen som Emma Karinsdotter tar upp i Tusen stjärnors ö men hon menar att det är viktigt att spegla det tunga som många barn upplever också i litteraturen.
– Jag har utgått mycket från mig själv som barn och från barn jag har mött och tänkt att man gärna vill läsa om svåra saker i en bok för att det är en trygg miljö. När man stänger boken är det över. Det har också varit väldigt intressant att vuxna som har läst boken har berättat hur de grät medan barn mer har sagt att den är spännande.
Som inspiration till Tusen stjärnors ö har Emma Karinsdotter haft både Harry Potter och Sapfo. Hon är väldigt förtjust i poesi och vill gärna få in det lyriska – blandat med spänning.
– När jag började skriva hade jag det inre äventyret klart för mig men det behövdes ett tydligare yttre äventyr så jag har verkligen lärt mig mycket här och studerat andra. Hur gör J K Rowling för att det ska bli spännande till exempel?

Att hennes böcker är högläsningsböcker påverkar också hur Emma Karinsdotter arbetar.
– Jag läser allt högt för mig själv och sedan påverkas det skrivtekniskt också. Kommateringar är mitt regiförslag för andetag och jag kursiverar mer än jag skulle gjort annars och upprepar också mer.
En viktig del av skrivarbetet är också författarbesök och workshops på skolor där barnens reaktioner får styra innehållet.
– Jag hade bara skrivit på Tusen stjärnors ö i tre veckor när jag var ute på Rosengårdsskolan och läste högt, berättar Emma Karinsdotter. Jag fick jättebra feedback som jag kunde använda.
– Det är skönt för man får ofta så direkta reaktioner av barn, lägger hon till, och berättar om ett barn som lade sig ner och snarkade högljutt när hon läste ur Lisbet och Sambakungen.
– Som tur var var boken inte tryckt än så jag kunde stryka den scenen, säger hon med ett skratt.

På söndag startar Litteralund. Redan på förra årets festival medverkade Emma Karinsdotter och bjöd på högläsning ur Lisbet och Sambakungen. I år blir det ännu festligare när hon bjuder på släppfest för Tusen stjärnors ö.
– Jag kommer så klart att läsa högt och sedan ska jag berätta lite vad jag lärt mig om hur man skriva spännande, avslöjar hon. Och så ska vi fika – äta tigerkaka och dricka saft. Det känns viktigt!

Emma Karinsdotter
Född: 1985, uppvuxen i Ronneby, bosatt i Malmö sedan fem år
Bakgrund: Har arbetat inom musikbranschen som projektledare, konsertarrangör och turnéledare. Var 2015-2016 var produktionsansvarig för deckarfestivalen Crimetime Gotland. Har studerat på Skurups skrivarlinje 2013-2015 och gick Författarskolan vid Lunds Universitet 2015-2017. Debuterade som författare 2013 med den prosalyrisk romanen Och himlarna ska falla himlarna ska falla himlarna ska falla när du rör vid mig. 2017 kom barnboken Lisbet och Sambakungen (6-9 år)
Aktuell: Med barnboken Tusen stjärnors ö (9-12) år som firas på Litteralunds familjedag söndag 7 april. 12.45–13.30 blir det boksläpp med högläsning, fika och pyssel på Lunds stadsbibliotek.
Emma Karinsdotter om …
… hon skriver på något nytt: ”Det ska bli något för barn igen men jag har inte riktigt börjat skriva, det handlar mer om tankearbete så jag tror jag får hålla det för mig själv än så länge. Jag vet inte riktigt var det tar vägen. Det känns kul i alla fall och är något för lite äldre barn. Sedan har jag något jag också petar i som är för mycket yngre barn. Med tiden kommer ett av dessa projekt att bli roligare än det andra och då dyker jag in i det.”