Mina Beik har lämnat in fem plagg och funderar på vad hon ska ta med sig hem istället, eventuellt en grå kofta.
Emma Johansson och Josefine Andersson gillar att byta bort saker som de inte använder.
Provningen fick ske mellan kaféborden. En spegel fanns för dem som ville kola litet extra.
Cecilia Hjälmroth driver restaurangen In the pink och är med på klädbytardagen för första gången. Förutom att det är ett hållbart syfte är det också ett sätt att få en ny kundgrupp att hitta hit.
Inlämnade plagg och accessoarer som väntar på nya ägare.

Många plagg byter ägare i dag

MALMÖ Mina Beiks silvriga topp hamnade hos kompisen Josefine Andreasson tack vare klädbytardagen.

– Jag tog med mig plagg som inte passar eller som jag tröttnat på, berättar Mina Beik som själv funderat på att byta till sig bland annat en grå kofta istället.
– Ett av plaggen som jag hittade har min kompis haft innan så vi har verkligen bytt med varandra.
Kompisarna Mia Beik, Emma Johansson och Josefine Andreasson besökte alla In the Pinks klädbytardag i Glasvasen nära Malmö Centralstation.
När de var klara där väntade ett evenemang vid Triangeln med samma tema: lämna in ett antal plagg och hämta ut lika många nya.
Naturskyddsföreningen har utropat den 6 april till den stora klädbytardagen. Målet är att 2019 ska bli det år då flest byter kläder i landet. In the pink är ett kafé och en restaurang som deltar för första gången.
– När jag fick höra talas om det här av en kund tänkte jag direkt att vi måste vara med, berättar Cecilia Hjälmroth som driver och äger In the pink. Många ställen har en speciell tid då alla får komma och välja nya plagg men det tycker jag verkar stressigt.
– Här får man komma och gå som man vill under dagen. Om jag får saker över kommer jag att skänka dem till Myrorna. Vi kommer absolut att delta i det här flera gånger för det stämmer också väl överens med vad vårt ställe står för. Vi satsar på mycket närodlat och använder inga tillsatser. Allt utom havremjölken till kaffet är glutenfritt.
In the pink är ett engelskt uttryck som står för att man har det bra, är stark och frisk. När man är ”in the pink” är man sund, balanserad och full av liv.
I lokalen finns två klädställningar med galgar på och en spegel i ett hörn. Den som vill vara med lämnar in fem plagg och har rätt att hämta ut lika många.
Cecilia Hjälmroth glömde själv att ta med sig sina kläder som hon ville bli av med.
– Jag tycker det är roligt att få hit en helt annat kundgrupp till mitt ställe, fortsätter hon. På vardagar är de här omgivningarna som Silicon Valley och efter klockan fem är här heldött.
– Jag handlar gärna själv second hand men skulle önska att det fanns många fler ställen att välja på. Klädbytardag är en jättebra grej och sådana här initiativ måste uppmuntras.
Vid klädställningarna har besökaren Gabriella plockat ihop fyra nya plagg och hoppas att ett femte ska dyka upp.
– Jag har hittat både jackor, blus och klänning. Jag handlar inga nya kläder utan byter mest.
– Jag har fullt därhemma så jag har mycket att byta med. Här lämnade jag in flera väskor som jag tröttnat på, berättar hon medan hon sitter och väntar på att femte plagg som hon vill ha ska dyka upp.
Sedan bär det iväg till nästa ställe.
Enligt naturskyddsföreningens siffror fick 44 000 plagg nya ägare på klädbytardagen förra året. Förutsatt att de bytta plaggen ersatte inköp av nya bidrog alla klädbytare med en stor resursbesparing: 33 ton kemikalier, 304 ton koldioxid och 43 000 kubikmeter vatten.

Dagens fråga

Äger du en bil?

Loading ... Loading ...