STAFFANSTORP

Konst med hemmet i fokus

Artikel STAFFANSTORP Hemmet står i fokus i Niklas Hellebergs konst.När han nu ställer ut på Staffanstorps konsthall blir det en utställning i tre delar på temat.

– Jag spänner bågen och visar installationer, fotografier och målningar på konsthallen under våren och ordnar sedan två performance i Malmö och Staffanstorp vid olika tillfällen, berättar Niklas Helleberg, som ser fram emot att möta sin publik.

Sedan flera år tillbaka är hemmet huvudmotivet för hans konstnärliga arbete.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Räddningstjänst ryckte ut efter brand i gardin

Eslöv
Flyinge Räddningstjänst larmades under lördagskvällen till en villa i Flynige.

En en gardin fattade eld i en villa i Flynige. När Räddningstjänst anlände till platsen var branden redan släckt. Ingen kom till skada i samband med branden.

Sport

Superettanrutin till IFK Malmö

IFK Malmö-förvärvet Robert Medvegy poserar för ett porträtt.
Robert Medvegy, nyförvärv i IFK Malmö.
Fotograf: Fredrik Rundgren
Sport
Fotboll Superettanmeriterade Robert Medvegy förstärker IFK Malmö i division 2. Den 31-årige mittbacken spelade senast för IF Limhamn Bunkeflo som han tillhörde under andra halvan av 2019.

– Under våren har jag tränat med NK Croatia, men behöver spel och träning på högre nivå. Kroppen känns bra. Jag kontaktade Sandro Nalic då jag varit lagkamrat med honom i Prespa Birlik och på den vägen är det, säger Medvegy till ”di gules” hemsida.

– Jag gillar att springa, är löpstark och snabb.

Robert Medvegy har även representerat KSF Prespa Birlik (division 2, 2017), IK Franke (division 2, 2016), Västerås SK (division 1, 2014-2015) samt Degerfors IF (Superettan, 2012-2013).

Moderklubben är IFK Västerås och följdes av spel i Skiljebo SK där det blev division 2-fotboll redan som 16-åring.

– Robert är en rutinerad och stark försvarsspelare. Han har på kort tid visat sin rutin och fina vänsterfot. Vi behövde en vänsterfotad försvarsspelare ytterligare och när Robban hörde av sig blev vi väldigt glada, konstaterar Per Harrysson, tränare i IFK Malmö.

– Det är en spelare som har varit med på hög nivå och vi hoppas att han kan bidra med råd och hjälp till våra unga killar. Hans passningsspel och resoluthet kommer garanterat att uppskattas under säsongen.

Utrikes

Milisledare gripen för mordet på Catalán

Svenska FN-experten Zaida Catalán mördades 2017. Arkivbild.
Svenska FN-experten Zaida Catalán mördades 2017. Arkivbild.
Fotograf: Sören Andersson/TT
Utrikes
Utrikes En milisledare i Kongo-Kinshasa har gripits misstänkt för inblandning i mordet på den svenska FN-experten Zaida Catalán 2017, skriver nyhetsbyrån AP på sin hemsida.
Mannen har gäckat polis och militär i över tre år.

– Vi har försökt att gripa honom många gånger sedan 2017, men han har lyckats hålla sig undan, säger överstelöjtnant Jean-Blaise Kuzola, militäråklagare i Kasairegionen i Kongo-Kinshasa till AP.

Catalán fördes bort och mördades tillsammans med den amerikanska kollegan Michael Sharp samt den lokala medhjälparen Betu Shintela då de var ute på ett uppdrag i mars 2017.

En lång rad personer har åtalats misstänkta för inblandning i morden.

Utpekad milisgrupp

Den gripne milisledaren, Trésor Mputu Kankonde, har varit anhållen i sin frånvaro. Han hittades och kunde gripas i Katole cirka 1,5 mil norr om staden Kananga på fredagen.

Kongolesiska myndigheterna har länge pekat ut Kankondes milisgrupp Kamuina Nsapu som skyldig till morden.

Kamuina Nsapu har legat i väpnad konflikt mot regeringsstyrkor i den oroliga Kasairegionen – en konflikt som Catalán hade i uppdrag att utreda. Människorättsgrupper har anklagat den kongolesiska regeringens säkerhetsstyrkor för inblandning i morden.

"Militärer begår brott"

En av dem som gripits för misstanke om att ha medverkat i brotten är en överste som försökt dölja att han träffat FN:s Zaida Catalán och Michael Sharp före morden.

Lambert Mende var 2018 landets minister med ansvar för inrikesfrågor. Han sade då i en intervju med TT:

– Självklart finns det militärer som begår brott. Både du och jag förstår att arbetet som militär inte innebär att man förvandlas till ett helgon.

Sammanlagt 36 misstänkta fanns med vid de senaste domstolsförhandlingarna i fallet, i augusti 2019.

Filip Norman/TT

FAKTA

Bakgrund: Morden i Kongo-Kinshasa

FN-medarbetarna Zaida Catalán och Michael Sharp rapporterades saknade tillsammans med den inhemske medhjälparen Betu Shintela i mars 2017. De hade lämnat staden Kananga och rest mot Bunkonde i Kasairegionen. Några veckor senare hittades de döda.

Catalán arbetade som expert för en FN-kommitté direkt under FN:s säkerhetsråd med uppdrag att bland annat övervaka sanktionerna mot landet och utreda misstänkta massakrer i Kasairegionen, där det varit en väpnad konflikt mellan den lokala Kamuina Nsapu-milisen och regeringsstyrkor.

Utrikes

Svensk journalist träffad av gummikula i USA

Expressens korrespondent Nina Svanberg träffades av någon typ av gummikula natten till lördag.
Expressens korrespondent Nina Svanberg träffades av någon typ av gummikula natten till lördag.
Fotograf: Nina Svanberg
Utrikes
Utrikes En svensk journalist har träffats av en av polisens gummikulor under oroligheterna i Minneapolis i USA.
– Jag känner hur det smäller till i benet och jag faller ihop. Sedan kommer tårgasen, säger Expressens korrespondent Nina Svanberg till TT.
Flera journalister vittnar om polisvåld och gripanden.

Svanberg berättar att det var upploppsstämning där hon befann sig sent på fredagskvällen, lokal tid, efter det utegångsförbud som utfärdats tidigare under kvällen.

– Folk tände eld på byggnader, plundrade och det var en offensiv stämning gentemot poliserna. Demonstranterna försökte ta sig in på polisstationen i det femte distriktet där jag befann mig.

Vid halv tolvtiden spreds ett rykte bland demonstranterna att nationalgardet var på väg för att bryta upp protesterna. På väg från platsen närmade sig Nina Svanberg och en större grupp journalister polisen.

– Det var uppenbart att vi var där som journalister. Vi hade kameror i händerna och presskort runt halsen, hjälmar och skyddsutrustning. Vi betedde oss inte som demonstranter.

Smäller till i benet

Fotografen och kollegan Thomas Nilsson från norska VG upptäckte ett rött lasersikte innan gummikulan träffade henne.

– Jag känner hur det smäller till i benet och jag faller ihop. Sedan kommer tårgasen, vilket gör att jag tappar orienteringen ett tag.

Svanberg hittar tillbaka till Nilsson och söker skydd i en gränd tillsammans med ett australiensiskt tv-team. Där konstaterar de att hon blivit skjuten av någon typ av gummikula.

– Jag mår bra och kommer att fortsätta rapportera.

Och protesterna, som utlöstes sedan den svarte mannen George Floyd dött efter ett polisingripande, lär inte avta i storlek, säger Svanberg.

– De demonstranter jag talat med kräver att alla fyra poliser som var på plats ska ställas till svars, inte bara en av dem. Demonstranterna skanderade i går: "one down, three to go."

Flera journalister attackerade

Flera journalister som rapporterar från oroligheterna i USA vittnar om hur kravallpolis skjutit tårgas och gummikulor trots att de identifierat sig som journalister.

Den grävande journalisten Madeleine Baran från AMP Reports skriver på Twitter att en polis siktade mot henne och att han inte sänkte vapnet, trots att hon ropade att hon var journalist. Och ett klipp från NBC-kanalen WAVE 3 News publicerad på fredagen, visar hur kravallpoliser i Louisville öppnar eld med gummikulor mot kanalens reporter och kameraman.

På fredagen greps också det amerikanska mediebolaget CNN:s korrespondent Omar Jimenez och hans tv-team i direktsändning. Tv-bilderna visar hur Jimenez tydligt identifierar sig själv som journalist och pratar lugnt med de kravallutrustade poliserna innan han förs i väg. Journalisterna släpptes en timme senare.

Delstaten Minnesotas guvernör Tim Walz ringde senare till CNN:s chef och bad om ursäkt. Vid en presskonferens på fredagen sade han att sådant inte får ske igen, och understryker sedan att händelsen underminerar det öppna samhället och rättsstaten.

Nina Svanberg igen:

– Det sätter strålkastarljuset på hur utsatta vi journalister är i vår rapportering. Och vikten av att vi har möjligheten och respekten, inte minst från myndigheter, att få göra vårt jobb i fred för en rättvis och sann bevakning.

Polisen avfyrar tårgas vid protesterna i Saint Paul i Minnesota på fredagen.
Polisen avfyrar tårgas vid protesterna i Saint Paul i Minnesota på fredagen.
Fotograf: John Minchillo/AP/TT

Inrikes

Flera skogsbränder har vattenbombats

En av skogsbränderna i närheten av Gävle har vattenbombats av två helikoptrar. Arkivbild.
En av skogsbränderna i närheten av Gävle har vattenbombats av två helikoptrar. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Flera skogsbränder har rasat i närheten av Gävle och i Jämtland. Med hjälp av helikoptrar som vattenbombat brandhärdarna har räddningstjänsterna nu lyckats få bättre kontroll över bränderna.
– För tillfället är vi hoppfulla, säger Johan Wickenberg, inre befäl vid Räddningstjänsten Jämtland.

Skogsbranden mellan Gävle och Ockelbo i Gästrikland bröt ut under lördagen i ett skogsområde på 400 gånger 1 000 meter. Enligt Gästrike räddningstjänst rörde det sig om flera småbränder i området. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, bistod de fem inblandade brandstationerna med två helikoptrar som vattenbombat bränderna.

– Det har gett en positiv respons. Nu brinner det inte längre med öppna lågor, men det ligger fortfarande och pyr, säger Madelene Andersson, kommunikationsstrateg vid Gästrike räddningstjänst.

Enligt henne brann det i ett skogsområde som var svårtillgänglig för räddningstjänsten och som låg långt ifrån bebyggelse. Och räddningstjänsten är fortfarande på plats för att se så att branden inte tar sig igen.

– Vi kommer att jobba på med det här under kvällen och natten förmodligen, säger Andersson.

Även i Jämtland

Även i Jämtland har räddningstjänsten kämpat mot en skogsbrand i ett otillgängligt område. Där brinner det utanför Bispgården och under lördagskvällen har räddningstjänsten lyckats ringa in nästan hela skogsbranden.

– Men det är ett rätt stort område, säger Johan Wickenberg, inre befäl vid Räddningstjänsten Jämtland.

Även här begärde räddningstjänsten hjälp från MSB med helikoptrar som har kunnat bekämpa branden, som enligt Wickenberg är runt sex fotbollsplaner stor. Ingen bebyggelse ska ha varit hotad.

– För tillfället är vi hoppfulla och spridningshastigheten har gått ner nu när det blivit svalare ute, säger Johan Wickenberg.

Torrt i skog och mark

Flera av brandmännen på plats vid skogsbranden vittnar om att det är mycket torrt i skogen.

– De säger att det knastrar när man går i skogen. Det är nästan sommarvärme här och med lite vind som ligger på kan det brinna bra, säger Wickenberg.

Och på SMHI:s hemsida framgår det att det råder en risk för gräsbränder i hela landet, med bara i Lapplandsfjällen som undantag.

Eldningsförbud

Det torra vädret gör att räddningstjänster runt om i landet har vidtagit åtgärder. Storstockholms brandförsvar har gått ut med en avrådan från eldning i Stockholmsområdet. Även i Uppsala har man gått ut med en avrådan. Och i Dalarna har en del skogsbränder rasat tidigare i veckan, vilket gjort att eldningsförbud råder i området.

– Vi ser att det är en ihållande torka som råder och att det kommer att hålla i sig framöver. Det är därför detta beslut har tagits, säger Johan Nordin, inre befäl vid räddningstjänsten Dala mitt.

Victor Blomdahl/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Spincasino.se

Sverige agerar annorlunda än omvärlden i corona-tider!

Spincasino.se Många delar av världen står och gapar över hur få åtgärder vi i Sverige har gjort i jämförelse med omvärlden när det kommer till covid-19 pandemin. Många länder har undrat om Sverige är ute efter att göra sig av med sina egna invånare och att vi kan klassas som ansvarslösa. Trots detta så fortsätter vi svenskar att ta det relativt lugnt och de allra flesta tycker inte att det är kul och vill helst att allt ska bli som vanligt, men alla hjälps åt och gör det bästa av situationen.

Svenskarna tycks lita på sina medmänniskor

Vad beror lugnet vi bär på egentligen, när resten av jorden skakar av rädsla? En teori kan vara att vi i Sverige är väldigt solidariska och hjälps åt när det gäller och har tillit till varandra. Vi har dessutom levt väldigt bra så alla generationer som lever idag har varit fria från krig och fattigdom. Länder som har misär nära i sina minnen tenderar att reagera starkare i krissituationer, vilket inte alls är konstigt.

Vi svenskar litar på att de som är sjuka håller sig hemma och gör även detsamma själva om vi har symptom. Vi hjälper våra familjemedlemmar att handla om de är sjuka och luft-kramas från 2 meters avstånd för att inte råka smitta varandra även då vi inte ens har symtom själva, bara för att vi vill skydda våra älskade familjemedlemmar i riskgrupperna. Vissa tanter sitter i dörröppningarna i hyreshusen och stickar tillsammans. Mormödrar skickar brev till sina barnbarn som barnen får svara på i väntan på att snart återförenas igen. Det är något väldigt älskvärt över vår tillit till varandra och vår tro på att “allting ordnar sig alltid” är stark även i svårare tider!

Saker att göra under karantän:

1. Lär dig något nytt - Varför inte använda tiden till något vettigt och googla eller youtuba jordens historia eller deep-diva i något som du vill lära dig mer om som t.ex matlagning, odling, pyramiderna i Egypten, kvantfysik - ja bara fantasin sätter gränser.

2. Spela spel - Varför inte ta fram gamla sällskapsspel eller spelen du spelade när du var liten? Kanske har du ett super Nintendo som ligger och skräpar och är laddad för lite Mario? Eller spela något från datorn eller satsa på att snurra några spins online.

3. Meditera - stäng av ljuden och låt ditt sinne vila, sätt dig ner, gärna i soluppgången och lyssna på ljudet från naturen. Kanske kan du höra fåglarna kvittra, en bäck som porlar. Sätt dig i stillheten och var mottaglig en stund och låt dig själv slappna av i både knopp och kropp.

4. Skaffa en ny hobby - Släpp Netflix för en stund, varför inte skaffa en ny hobby där du kan uttrycka dig? Det kan vara allt från sång, dans, konst, matlagning, sy, skapa smycken etc. Att skapa gör oss lyckliga!

5. Plantera blommor - Det är äntligen vår och det är dags att förodla alla grönsaker och örter inför sommaren. Eller varför inte plantera om och ta sticklingar på redan existerande växter i hemmet? Att sätta händerna i jord har vetenskapligt visat sig vara lugnande och helande för oss - vad väntar du på? Back to nature!

Sport

Stolpe ut för Quaison – måltorkan fortsätter

Robin Quaison, Mainz, i duell med Hoffenheims Sebastian Rudy under lördagens Bundesligamatch. Gästande Hoffenheim vann med 1–0.
Robin Quaison, Mainz, i duell med Hoffenheims Sebastian Rudy under lördagens Bundesligamatch. Gästande Hoffenheim vann med 1–0.
Fotograf: Sascha Steinbach/AP/TT
Sport
Sport Fjärde raka utan seger och ännu en mållös match för Robin Quaison.
Den svenske landslagsanfallaren och hans Mainz har det kämpigt i botten av tyska Bundesliga.
Gästande Hoffenheim vann med 1–0.

Det börjar osa katt för Mainz i bottenstriden av den tyska högstaligan. Lördagens förlust hemma mot Hoffenheim innebär att laget i än högre grad än tidigare måste slita om det inte ska bli nedflyttning till Zweite Bundesliga.

Fortfarande är Mainz på säker mark på 15:e plats med 28 poäng, men i och med att Werder Bremen samtidigt tog en viktig bortaseger (1–0 mot Schalke) är läget mer prekärt. Düsseldorf jagar närmast, på kvalplats, en poäng bakom Mainz. Bremen har ytterligare två poäng upp till Quaisons lag, medan Paderborn är jumbo på 19 poäng. Både Bremen och Paderborn har dock en match till godo på lagen ovanför.

Svenskt stolpskott

Robin Quaison delar för övrigt Mainz tunga trend. Sedan ligan återstartade för två veckor sedan har svensken kammat noll målmässigt samtidigt som laget bara skrapat ihop två poäng på fyra matcher.

Matchen mot Hoffenheim var svängig. Gästerna hann med att missa två ypperligare lägen att ta ledningen – straffbom av Steven Zuber och missat friläge av Robert Skov – innan togolesen Ihlas Bebou satte segermålet, 1–0, i den 43:e minuten.

Knappt tio minuter tidigare var Robin Quaison ytterst nära att i stället ge Mainz ledningen. Men svensken, som ligger fyra i skytteligan på tolv gjorda mål, fick se sin välslagna frispark gå i insidan av stolpen och snöpligt studsa längs mållinjen och ut.

Sänkta löner

Senare på lördagen fick Mainz i alla fall viss hjälp från serieledande Bayern München, som planenligt slog Düsseldorf, 16:e i tabellen, med hela 5–0.

Bayern har nu ett fast grepp om ligatiteln, med tio poängs försprång till tvåan Dortmund (som möter tabelljumbon Paderborn på söndagen).

Ekonomiskt går det inte lika bra. Redan i april gick Bayern München-spelarna med på att sänka sina löner med 20 procent för att hjälpa klubben under coronakrisen.

Nu har Bundesligastjärnorna accepterat en ytterligare minskning av lönekuvertets storlek.

– Det är väldigt tillfredställande att se hur vårt lag förstår situationen och är beredda att ge upp en del av lönen till slutet av säsongen, säger ordförande Herbert Hainer enligt AFP.

Hainer avslöjar inte storleken på den andra lönesänkningen.

Rättad: En tidigare version hade fel poängställning i bottenstriden.

Inrikes

Svensk kollektivtrafik: sprid ut skolstarten

Risken är stor att trängseln i kollektivtrafiken ökar när gymnasieeleverna åter åker till skolan i höst. Arkivbild.
Inrikes
Inrikes När gymnasieelever åter åker till skolan i höst är risken stor att det blir trångt på bussar, tåg och spårvagnar.
Det anser branschorganisationen Svensk kollektivtrafik, som vill att skolorna sprider ut skoldagens start.

Den 15 juni kan gymnasieelever och studenter vid högskolor åter ta sig till skolorna för undervisning på plats. Det meddelade utbildningsminister Anna Ekström (S) vid en pressträff på fredagen.

Men när skolorna öppnar i augusti är risken stor för trängsel på tåg, spårvagnar och bussar. Särskilt i morgonrusningen.

– När hundratusentals elever som börjar vid samma tid ska åka med kollektivtrafiken till skolan kommer det inte finnas kapacitet att sätta in fler bussar och tåg för att säkerställa att det inte blir trängsel. Vår farhåga är att det kommer bli trångt, säger Helena Leufstadius, vd på Svensk Kollektivtrafik.

Sprid skolstarten

Branschorganisationen, vars medlemmar är de regionala kollektivtrafikmyndigheterna, uppmanar nu landets gymnasieskolor att sprida ut skoldagens start.

– Vi vill att Skolverket, kommuner och de som är ansvariga för gymnasieskolorna tar en diskussion med våra medlemmar om det går att skjuta på skolstarten en halvtimme, säger Helena Leufstadius.

Trafikföretagen som kör kollektivtrafiken är skyldiga att begränsa antal passagerare per fordon, för att minimera risken för smittspridning. För att uppfylla råden körs ofta extra trafik för att minska trängseln, enligt Svensk Kollektivtrafik.

Inte fler fordon

Och i morgonrusningen kör redan kollektivtrafiken med full kapacitet.

– Våra medlemmar har gjort allt för att följa folkhälsomyndighetens direktiv. Men finns det inte fler fordon, förare och pengar för att köpa in trafiken kommer det att bli svårt.

Trängseln och risken för smittspridningen kommer att öka, befarar Leufstadius.

– Ungdomar är inte så taktiska att de tar nästa buss om det är trångt. De tränger ihop sig. Men då är det en ökad risk för smittspridning. Vi vill inte ha en andra våg i höst, säger hon.

Jonas Grönvik/TT

Inrikes

Misshandlade mannen i Boxholm har dött

Polisen fick in ett larm om att en man blivit svårt misshandlad i Boxholm i Östergötland under fredagskvällen. Arkivbild.
Polisen fick in ett larm om att en man blivit svårt misshandlad i Boxholm i Östergötland under fredagskvällen. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Den man som hittades misshandlad i Boxholms kommun under fredagskvällen har dött av sina skador, bekräftar polisen. Två män i 25-årsåldern sitter anhållna misstänkta för mord alternativt dråp.

Enligt polisen arbetade man intensivt under natten till lördagen och kunde gripa en man under natten till lördag i Boxholm och senare den andra mannen under lördagen, i Tranås.

– Jag kan inte säga mer om omständigheterna kring händelsen i fredags i nuläget, säger Peter Ström, vakthavande befäl vid polisen i region Öst.

Mannen hittades utomhus, men polisens tekniker har också genomfört en brottsplatsundersökning i en lägenhet där en av de misstänkta gärningsmännen bor.

NÄSTA ARTIKEL