Michael Bojesen, VD och teaterchef på Malmö Opera, presenterade programmet för säsongen 2019/20120. Foto: Claes Hall
Malmö Operas chef Michael Bojesen var både nervös och hedrad över att få presentera en jubileumssäsong. Foto: Claes hall
Maria Sundqvist presenterade Operaverkstans program. Foto: Claes Hall.
Malmö Operas höstprogram presenteras av Michael Bojesen, VD och Teaterchef. Foto: Claes hall
Elly Berggren har skänt en konsertflygel till Malmö Opera. I bakgrunden Malmö Operas mastersstudenter. Foto: Claes Hall
Programmen för säsongen 2019/2020 anlände till operahuset på fredagsförmiddagen. Foto: Claes Hall

”Vi vill visa hela husets bredd”

I höst fyller operahuset i Malmö 75 år. När säsongen 2019/2020 presenterades på fredagen fanns det mycket koppling till jubileet. Inte minst i En midsommarnattsdröm som var den första föreställningen i huset 1944. Nu kommer den tillbaka som opera. Och så blir det så klart en jubileumskonsert.
– Det är väldigt hedrande att få presentera en jubileumssäsong. Och nervöst, sade Malmö operas chef Michael Bojesen.

23 september 1944 invigdes det stora teaterhuset som numera är Malmö Opera. Då samsades musikteater och dramatisk teater i huset och första föreställningen blev en riktig klassiker – Shakespeares En midsommarnattsdröm.
När det är dags för ny säsong där 75-årsfirandet av huset är en viktig ingrediens finns så klart En midsommarnatts dröm på programmet igen. Med premiär 27 mars 2020 avslutas säsongen med den brittiske regissören Peter Halls uppsättning av Benjamin Brittens opera från 1960.
– Det är en oerhört vacker uppsättning som Peter Hall gjorde i Glyndebourne 1981 som vi nu tar hit, berättar Michael Bojesen när han presenterade den nya säsongen från operascenen.

Säsongen inleds dock med en nyskriven operaversion av Ingmar Bergmans film Höstsonaten .
– Den knyter an till tiden när Ingmar Bergman arbetade här i huset, konstaterar Michael Bojesen som glädjer sig åt allt i programmet, men lite extra åt just Höstsonaten.
– Den hade sin urpremiär i Helsingfors för två år sedan och är väldigt modern och vacker. Jag glädjer mig också åt att få presentera Charlotte Hellekant och Erika Sunnegårdh här (i rollerna som Charlotte respektive Eva, reds. anm.) De är stora sångare, det bästa som operasverige kan presentera.

Det stora spänningsmomentet under fredagens presentation var vem som ska axla rollen som odjuret i säsongens stora musikal, Skönheten och odjuret. Och ingen blev besviken när det visade sig att det blir den svenska musikalstjärnan och odjuretveteranen Fred Johanson. Han var med och översatte musikalen när den spelades i Sverige första gången 2005 på Göteborgsoperan och han spelade odjuret både där och på Göta Lejon i Stockholm.
I Malmö spelar Fred Johanson mot Sofie Gunnarsson som Belle och Eslövsfödda John Martin Bengtsson som Gaston.
– Odjuret är ju en kär gammal vän så det ska verkligen bli kul, säger Fred Johanson från London där han spelar Jafar i Aladdin på Prince Edwards Theatre.
– Det är en spännande och utmanande roll där odjuret gör en resa från bortskämd prins som förvandlas till odjur för att sedan bli mänsklig, bli älskad och lära sig att älska. Det är väldigt fascinerande att gestalta, fortsätter han, och lägger till att det ska bli väldigt roligt att återvända till Malmö Opera där han senast medverkade i Rebecca 2014.

En del av program läggs precis som tidigare utanför huset. Rockmusikalen Hedwig and the angry inch åker Skåne runt liksom Malmö Opera på en lastbil. Och så ska den populära Allsången med Rickard Söderberg också på turné.
– Redan från början var det här ett öppet hus, en vision om att kulturen är för alla, berättar Michael Bojesen. Och det är det som är husets själva dna, Den tanken förstärker vi genom att säga att vi inte bara ska vara öppna utan också komma ut själva.
På programmet finns också Puccinis Tosca som får premiär 20 december. Och under våren bjuds det på operett – Orfeus i underjorden.
– Jag möter ofta folk på gatan som frågar när det ska bli operett igen, berättar Michael Bojesen. Så det är klart att vi måste ha det under jubileumssäsongen.

På Operaverkstan jubilerar man genom att fira det som verkligen är viktigt i ett teaterhus – lusten att göra teater, skapa och sjunga
– Därför blev temat för vår säsong ”Jag låtsas alltså finns jag”, berättar Operaverkstans konstnärlige ledare Maria Sundqvist och avslöjar att säsongens kommer att presentera ett riktigt allkonstverk för de allra, allra minsta – Myriader av världar för barn mellan 6 och 18 månader.
– Då når man en annan ung publik också, nyblivna föräldrar, säger hon.

Centralt för jubileumsfirandet är så klart den jubileumskonsert som genomförs 22 september i regi av Ronny Danielsson. Bland de medverkande finns artister som Helen Sjöholm, Lars Humble, Emma Lyrén och Oscar Pierrou Lindén.
– Det känns som alla i Malmö, ja i hela Skåne, har ett speciellt förhållande till det här huset därför är det viktigt att vi gör en säsong som visar husets bredd. Det tycker jag vi har lyckats med, säger Michael Bojesen när han pustar ut efter presentationen.
Gunilla Wedding

Läs mer: