Senast Fred Johanson stod på Malmö Operas scen var i musikalen Rebecca 2014. Foto: Yvonne Erlandsson

”Odjuret är en kär gammal vän för mig”

Just nu spelar den svenska musikalstjärnan Fred Johanson Jafar i musikalen Aladdin i London. Men i höst återvänder han till Sverige och till Malmö för att börja repetitionsarbetet med Skönheten och Odjuret på Malmö Opera.
– Det ska bli jättekul, det är ju en kär gammal vän till mig, säger han på telefon från London samma dag som Malmö Opera presenterar programmet för säsongen 2019/2020.

När Disneymusikalen Skönheten och odjuret sattes upp i Sverige för första gången på Göteborgsoperan var musikalartisten Fred Johanson med och översatte texten. Det var också han som spelade odjuret så väl på Göteborgsoperan som när föreställningen fortsatte till Göta Lejon i Stockholm.
– Det är väldigt roligt att den översättningen ska användas igen, säger han. Sedan har vi förstås bearbetat den, regissören Linus Fellbom och jag. Men det mesta håller, det är väldigt kul.

Vad är det med odjuretrollen som gör att du så gärna spelar den igen?
– Det kanske låter klyschigt men det är en så spännande och utmanande roll, den här transformationen att gå från en bortskämd prins som förvandlas till ett odjur för att sedan bli mänsklig igen och bli älskad igen. Och inte minst att lära sig älska. Den resan som odjuret gör under musikalen tycker jag är väldigt fascinerande och det får honom att inte bara vara the bad guy utan en person som publiken kan känna med och tycka om. Det är det som är själva utmaningen. Fred Johanson gjorde alltså odjuret i Sverige mellan 2005 och 2007 och sedan dess har han hunnit med ett antal musikalroller och inte minst en internationell karriär i både London och New York. Han hoppas att den erfarenheten gör att han kan tillföra ytterligare lager till odjuretkaraktären. – Det ska bli kul att se vad de här 10-12 åren kan göra, säger han. Sedan sitter naturligtvis allt ihop med vad regissören och scenografen har för planer och det har jag inte sett än, vad de tänker hitta på.

Har du jobbat med regissören Linus Fellbom förut?
– Vi kom faktiskt fram till att han ljussatte Evita som jag var med i på Malmö Opera 2012, men vi har inte jobbat ihop som skådespelare och regissör så det ska bli väldigt intressant. Inte minst för att han är ljussättare också – det blir lite mer fulländat då.

Senast Fred Johanson stod på Malmö Operas scen var i musikalen Rebecca 2014 och han ser mycket fram emot att komma tillbaka.
– Jag älskar Malmö Opera, det är en så härlig scen, så mycket begåvade personer jobbar där och de gör alltid så bra produktioner, säger han. Och så har man lyxen att få jobba med stor orkester och operakör. Det kan man sakna ibland när man jobbar på privatteatrar, att man inte riktigt har den uppbackningen.

Är du kvar i London fram till att arbetet med Skönheten och odjuret börjar i Malmö?
– Ja, jag är faktiskt kvar ända till sista augusti. De börjar repa i mitten av augusti så jag missar några veckor där. Här i London spelar jag en annan Disneymusikal, Aladdin. Jag har spelat den sedan i juni så det blir cirka 500 föreställningar.

Ska det blir skönt att ge sig på en ny roll?
– Ja, verkligen! Det är i och för sig kul för man kommer in i en karaktär så mycket när man spelar så många föreställningar men sedan vill man också komma från honom. Jag spelar ju Jafar, den elake trollkarlsrådgivaren, och det är väldigt roligt karaktär. Han gör inte alls den typen av resa som odjuret gör. Han är och förblir ond.
Skönheten och odjuret får premiär på Malmö Opera 18 oktober.
Den kommer också att vara en del av nyårsfirandet på operan – då spelas en föreställning på eftermiddagen och en på kvällen.

Läs mer: