Silverglitter,

Från glitter till avskalat i Woyzeck

Skådespelaren Robert Olofsson med en porträttlik docka och regissören Erik Holmström vid datorn. Foto: Gunilla Wedding
Artikel Silverglitter, speglar och paljetter i Helsingborg och helt avskalat i Malmö. Men samma text och samma skådespelare. Så blir det när Malmö Dockteaters Erik Holmström gör sin version av Woyzeck på två olika scener.
– Det här är både det roligaste och det svåraste jag har gjort, säger Cecilia Borssén, en av föreställningens fyra skådespelare.

Det glittrar rejält på Lillans scen i Helsingborgs stadsteater. Fyra skådespelare i silverpaljettkläder rör sig i grupp över scenen. De vill berätta historien om Woyzeck och söker efter vem eller vad han/hon/hen är.

Scenen inramas av ett silverdraperi och har ett snurrbart spegelrum i mitten. Bakom ett hörn döljer sig fyra stora dockor, avbilder av skådespelarna.

Det är repetition av en av de två versionerna av Woyzeck som görs i samarbete mellan Helsingborgs stadsteater och Malmö Dockteater. Det är Malmö Dockteaters konstnärlige ledare Erik Holmström som står för manuset, som är en fri och helt nyskriven version av den tyske dramatikern Georg Büchners (1813-1837) ofullbordade och ofta spelade klassiker Woyzeck. Erik Holmström regisserar också föreställningarna och står för scenografin.


– Det är ett väldigt roligt sätt att jobba på, att ta en klassiker som har vissa arketypiska teman och försöka utgå väldigt fritt från det, säger Erik Holmström.

Skådespelaren Cecilia Borssén som står på scen med Gustav Berg, Emma Mehonic och Robert Olofsson beskriver hela pjäsen som ett sökande.


– Är Woyzeck en film? Eller en pjäs? Det frågar vi oss, berättar hon. Sedan uppstår det också olika situationer med Woyzeck som blir mer realistiska spelsituationer.

Ingen av de fyra skådespelarna spelar någon bestämd karaktär eller har ett rollnamn.


– Det finns bara fyra siffror, just för att få bort känslan av rollkaraktär. Det ska vara så rent som möjligt, förklarar Cecilia Borssén. Vi berättar den här historien som skådespelare och också utan att vara privata. Det är helt ointressant vem jag är.

Har det varit svårt?


– Det är nog både det roligaste och det svåraste jag har gjort. Det är så befriande för du måste verkligen släppa allt och historien står hela tiden framför oss. Det är inte intressant vem som säger en sak eller varför utan bara att det sägs. Jag har aldrig gjort något liknande och det är verkligen askul.

Erik Holmström förklarar att han utgått från så väl det fragmentariska i det ofullbordade dramat som den makttematik han menar finns där.


– Om man ska förenkla det så ser Woyzecks överordnade, en militär överste, honom som en hund, som en lägre varelse och i pjäsen finns det kritik av det, säger han. I dag har vi mänskliga rättigheter, vi säger att alla är lika mycket värda och idealet är att en chef ska vara kompis och se sina anställda som människor. Men samtidigt finns makten kvar och det kan ibland bli mer komplicerat än när makten är tydlig i sin maktutövning. Nu har det lagts mycket på den enskilda individen att lösa sina problem.

Det är inte bara tematiken och formen som har inspirerat Erik Holmström. Han har också överfört en del saker direkt från Büchners pjäs till sin
– på sitt eget sätt.


– En ganska känd sak i Woyzeck är att han ska leva enbart på ärtor. En doktor har ordinerat det och Woyzeck blir galen. I vår pjäs äter Woyzeck självmant ärtor för att det är en hälsodiet. Det finns i dag en sådan himla press vad gäller träning, kropp och hälsa och på att prestera, leverera och vara produktiv. Jag tänker att på 1800-talet, när Büchner skrev Woyzeck, såg människor knappast arbete som något där man förverkligades, det var bara ett nödvändigt ont. Det är det fortfarande men många ser det samtidigt som en slags allmän ideologi att vi ska förverkliga oss i arbete. Det är något galet i det tycker jag.

Woyzeck får premiär på den glittriga scenen i Helsingborg på lördagen, 6 april. 16 april är det sedan dags för premiär på Malmö Dockteaters lilla scen med samma skådespelare och samma text men en betydligt mer avskalad scenografi
– och färre dockinslag.


– Jag ville kunna utnyttja det stora scenrummet i Helsingborg och ville inte göra en version som skulle spelas på bägge ställena, det var mycket mer spännande med två, säger Erik Holmström. Malmöversionen kan man beskriva som lite mer hardcore, vi drar konsekvenserna av det här tänket längre där.


– Sedan kan man säga att hela manuset till Woyzeck kommer ur mitt sätt att arbeta med dockteater, där det handlar om att lägga fokus utanför sig själv och att skådespelaren är som en slags maskinist, fortsätter han. Du står inte på scen för att du har ett visst utseende eller en viss personlighet utan man övar upp en teknisk färdighet och så är också manuset skrivet. Därför hävdar jag också att föreställningen i Malmö är dockteater utan dockor
– den är en direkt konsekvens av hur jag har jobbat med dockor och av mitt förhållningssätt till teater. Även om fokus i repetitionsarbetet just nu ligger på Helsingborgsversionen av Woyzeck har skådespelarna hunnit prova på Malmöversionen.


– Vi har börjat känna lite på den och i och med att det är så textbundet och att historien står framför oss tror jag det blir en ganska sömlös övergång, säger Cecilia Borssén, Men när vi spelar på Malmö Dockteater blir det ännu viktigare med orden, då är det de som bär. Här i Helsingborg får vi hjälp av scenografin men där är skådespelerikärnan att hålla publikens intresse.

Ska man se bägge versionerna tycker ni?


– Ja det ska man absolut, säger Erik Holmström med ett övertygande skratt. Man får verkligen följa något intressant då.


– Om jag vore publik skulle jag tycka att det vore väldigt spännande att se bägge, inte minst för att se hur olika en text kan upplevas, säger Cecilia Borssén.

FAKTA

Fakta:

Här spelas Woyzeck:

På Lillan, Helsingborgs stadsteater:

6/4, 10/4, 11-13/4, 27/4, 2-3/5, 10-11/5, 14-16/5

På Malmö dockteater:

16-17/4,23-26/4, 4-5/5, 7-9/5, 17-18/5

Sport

Han ska instruera målvakterna i IFK Malmö

En person som poserar för ett porträtt
Foto: Firat Sahan
Sport
Malmö
Fotboll Goran Jovanovic gjorde över 200 matcher som målvakt i IFK Malmö. Nu återvänder 58-åringen på nytt till klubben för att ikläda sig rollen som målvaktstränare efter avgående Leif Nilsson.

– Det känns oerhört bra att vara tillbaka för andra gången som målvaktstränare och det ska bli ett väldigt spännande år med en ny tränare som jag känner väldigt bra eftersom vi har tillbringat två år tillsammans i FBK Balkan, säger Jovanovic till föreningens hemsida.

– Som spelare har jag representerat IFK Malmö mellan 1992 och 1999 och varit med att föra upp klubben från division 3 till 1 under den tiden. Målsättningen förra året var att stanna kvar i serien, så i år hoppas jag att vi kan ta ytterligare steg mot toppen.

Goran Jovanovic var förstavalet mellan stolparna de flesta säsongerna under 1990-talet och fick bland annat prova på spel i näst högsta divisionen.

Han är rutinerad som målvaktstränare och har bland annat verkat som sådan i

BK Olympic, Vellinge IF, Vellinge FF, FBK Balkan och Husie IF. Säsongen 2012 var det IFK Malmö som gällde.

– Som målvaktstränare gäller det att förbereda målvakten inför de situationerna som kan uppstå i matcherna.

– Målvakterna i Ettan är ju oftast bra skolade och mer rutinerade och då gäller det att förbereda dem inför just den specifika matchen. Det kommer att tränas mer med teknik och hur de ska utföra vissa grejer.

Firat Sahan, tränare i IFK Malmö:

– Goran är sann gul legendar som återvänder till klubben som målvaktstränare. Vi har arbetat ihop tidigare i ett samarbete som fungerat väl och jag är väldigt glad att Goran väljer att komma tillbaka till "di gule".

Sport

Island slog ut värdnationen Ungern ur EM

Ungern (i vitt) är utslaget ur handbolls-EM.
Foto: Tamas Kovacs
Sport
Sport Nästa helg avgörs handbolls-EM:s medaljmatcher i Budapest, men redan nu är det klart att värdnationen inte är med då.
Ungern är utslaget efter 30–31-förlusten mot Island.

Inför storpubliken i Budapest var Ungern piskat att åtminstone ta en poäng mot Island för att ha möjlighet att gå vidare till mellanrundan.

Men islänningarna stod emot och vann, bland annat efter att målvakten Björgvin Pall Gustavsson gjort några viktiga räddningar under slutminuterna. När Ungern hade möjlighet att kvittera sent gjorde dessutom Mate Lekai ett klantigt övertramp när han skulle skjuta.

Island vinner gruppen på full pott och kvällens möte mellan Nederländerna och Portugal avgör vilket lag som får följa med till mellanrundan.

På den andra halvan säkrade ett svårt coronadrabbat Tyskland sin gruppseger via 30–23 mot Polen. På två dagar har tyskarna drabbats av sju smittofall i spelartruppen, som bara bestod av 14 spelare i stället för normala 16 mot Polen.

Både Tyskland och Polen var sedan tidigare klara för mellanrundan i Bratislava, där de bland annat ställs mot Sverige.

FAKTA

Fakta: Så fortsätter EM

Sex lag spelar i Sveriges grupp i mellanrundan i Bratislava, där de två bästa lagen når EM-semifinal. Lagen tar med sig inbördes resultat från det första gruppspelet.

+ Ställningen:

Tyskland, Spanien och Ryska laget har två poäng. Norge, Sverige och Polen har noll poäng.

+ Spelprogrammet:

Torsdag: Sverige–Ryska laget, Tyskland–Spanien, Polen–Norge.

Fredag: Sverige–Polen, Norge–Tyskland, Spanien–Ryska laget.

Söndag: Sverige–Tyskland, Ryska laget–Polen, Spanien–Norge.

Nästa tisdag: Sverige–Norge, Polen–Spanien, Tyskland–Ryska laget.

+ Den andra gruppen:

Danmark, Frankrike och Island är vidare med två poäng. Kroatien och Montenegro med noll poäng. Nederländerna eller Portugal, också noll poäng, tar den sista platsen.

Sport

Ferguson tar över Everton tillfälligt

Evertons assisterande tränare Duncan Ferguson. Arkivbild.
Foto: Peter Powell/AP/TT
Sport
Sport

För andra gången tar Duncan Ferguson över som en tillfällig tränarlösning i Everton. Nu ska den assisterande tränaren i Liverpool-klubben leda laget i lördagens Premier League-match mot Aston Villa.

Därefter väntar ett två veckor långt uppehåll då det är VM-kvalspel i Sydamerika, Nordamerika och Asien.

Till omstarten hoppas Everton ha hittat en permanent tränare efter Rafael Benitez som sparkats.

Ferguson var tillfälligt tränare i Everton 2019 då laget tog fem poäng i tre Premier League-matcher. Han har därefter varit kvar som assisterande tränare.

Inrikes

Pappan till Hässelbybarnen psykiskt störd

Gosedjur, blommor och ljus vid den plats där de två barnen hittades med livshotande i Hässelby i november förra året. Ett av barnen avled senare av sina skador. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Inrikes
Inrikes

Den man som misstänks för mord och mordförsök på sina två barn i Hässelby i Stockholm lider av en allvarlig psykisk störning, rapporterar Dagens Nyheter.

Enligt det rättspsykiatriska utlåtandet från Rättsmedicinalverket led han även av det vid tiden för gärningarna i november förra året, då han misstänks ha knivskurit och kastat ut sina barn från femte våningen.

Det ena barnet dog och det andra barnet fick livshotande skador.

Mannen har erkänt gärningarna. Enligt det rättspsykiatriska utlåtandet lider han av en psykossjukdom.

Utrikes

Akut Ukrainamöte mellan USA och Ryssland

Antony Blinken. Bild från tidigare i januari.
Foto: Andrew Harnik/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA:s och Rysslands utrikesministrar möts på fredag i ett akut försök att stoppa en eskalerande konflikt om Ukraina.

Beskedet om ett möte på fredag mellan USA:s Antony Blinken och ryske kollegan Sergej Lavrov kom från det amerikanska utrikesdepartementet på tisdagen.

De två ska mötas i Genève i Schweiz.

Beskedet kom under en dag när många besked, krav och förslag kring Ukrainakrisen kom från flera huvudstäder.

USA:s UD meddelade från Washington att Blinken reser till Ukraina för möten med president Volodymyr Zelenskyj och utrikesminister Dmytro Kuleba, troligen redan under onsdagen.

Blinkens besök ska "understryka USA:s utfästelse om att bevara Ukrainas suveränitet och territoriella okränkbarhet", skriver USA:s UD i samband med beskedet om resan.

Upprepar krav

Ryske motparten Lavrov gick då ut med att upprepa tidigare ställda krav om garantier från USA och Nato om att man inte ska utvidga Natosfären till forna Sovjetrepubliker, eller placera ut vapen i dessa områden.

Lavrov "underströk ånyo det oavvisliga kravet att Washington så snart som möjligt tillhandahåller konkreta kommentarer om de punkter som tidigare nämnts", enligt ryska UD.

Utspelet kom i samband med ett möte med Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock, som besökte Moskva på tisdagen.

USA meddelade i sin tur att Blinken åker till Berlin, efter besöket i Kiev, för ett möte med Tysklands, Frankrikes och Storbritanniens utrikesministrar.

Nato bjuder in

Militäralliansen Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg meddelade samtidigt att han bjuder in Ryssland till ett nytt möte med Natoländer, ett möte som ska kunna hållas "i närtid". Beskedet kom efter Stoltenbergs möte med den tyske förbundskanslern Olaf Scholz i Berlin.

Målet är att "klargöra våra farhågor, men också lyssna till Rysslands oro; och försöka att hitta en väg för att undvika ett militärt angrepp på Ukraina", sade Stoltenberg på en presskonferens efter mötet med socialdemokraten Scholz.

Det redan spända läget i Ukraina förvärras av att Ryssland under en längre tid har förflyttat trupper mot gränsen till Ukraina. Den skarpa retoriken mellan Ryssland och USA förstärktes de senaste dagarna när USA hintade om ryska planer att försöka provocera fram en militär konflikt.

Rysslands biträdande försvarsminister Aleksandr Fomin meddelade på tisdagen att Ryssland kommer att förflytta trupper från östra delen av landet till Belarus för att genomföra en omfattande stridsövning med Belarus – som också gränsar mot Ukraina.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.
Foto: Ryska UD via AP/TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoGuide.se

Nya förslag för den svenska spelmarknaden

CasinoGuide.se

De senaste veckorna har det diskuterats flitigt angående restriktioner för spel online. Den 23 april hölls en presskonferens för den gällande frågan. Många länder har infört bland annat insättningstak och andra restriktioner på grund av rådande omständigheter med målet att främja ansvarsfullt spelande. Inget är ännu bestämt, men nedan går vi igenom några av förslagen som ska verka för ytterligare skydd för konsumenterna.

Nytt maxtak för insättningar

Enligt de lagar och restriktioner som just nu gäller i Sverige kan man alltid sätta sina egna spelgränser och därmed styra över hur mycket man kan sätta in per dag, vecka och månad hos varje casino. Vill man göra ändringar och höja sin spelgräns så gäller en veckas väntetid. Den nya regeln skulle innebära att alla spelare får en maxgräns om 5000 kr per vecka per casino, men självklart bör det även vara möjligt för spelare att sätta egna lägre gränser.

Maxtak för välkomstbonusar

En annan av åtgärderna som föreslås är ett begränsat tak på vilken summa man kan få i välkomstbonus när man börjar spela på nya casinon. Även i nuläget gäller att casinon endast får erbjuda en bonus på den första insättningen, alltså kan man som spelare enbart få bonus en gång per casino. Det finns i nuläget inga maxtak för hur denna bonus ska se ut, det som dock gäller är att alla bonusar måste vara tillgängliga för alla spelare. Det nya förslaget innebär ett maxtak på 100 kr i bonus på den första insättningen.

Obligatorisk tidsgräns

Ännu en del av det nya förslaget är en tidsgräns per dag. Även denna ska vara obligatorisk för alla spelare. Hur lång denna tidsgräns ska vara och fler detaljer om hur detta skulle implementeras har inte framkommit i nuläget.

Så påverkas casinospel online av de nya reglerna

De nya reglerna har målet att beskydda dig som spelare. Regler och lagar är redan tillsatta i och med den nya spellagen med den svenska spellicensen som infördes i januari 2019. De nya restriktionerna har alltså som mål att skydda svenska spelare ytterligare. De eventuella regler som sätts av regeringen gällande ansvarsfullt spelande omfattar alla spelare som spelar på svenska casinon. Det återstår att se om, samt exakt hur, de nya reglerna kommer att se ut.

Utrikes

Tchad ger fångar amnesti

Protester i Tchads huvudstad N'Djamena i april i fjol, då den förre presidenten dog och hans son Mahamat Idriss Deby Itno tog makten.
Foto: Sunday Alamba/AP/TT
Utrikes
Utrikes

I ett första steg mot försoning mellan landets övergångsregering och oppositionen har 22 politiska fångar släppts.

De 22 satt fängslade för förräderi och ingår bland de 296 rebeller och dissidenter som i november i fjol uppgavs skulle friges – vilket var ett krav från rebelledare för att sätta sig i förhandlingar med president Mahamat Idriss Deby Itno och den av militärjuntan utsedda övergångsregeringen.

Samtalen är tänkta att inledas den 15 februari och förhoppningen är att de ska leda till en ny konstitution och sedan val till såväl parlamentet som en ny president.

Mahamat Idriss Déby Itno tog över presidentposten i Tchad sedan hans far Idriss Déby i april i fjol avlidit av skador han ådragit sig i strid – det mindre än ett dygn efter att han utropats till segrare i det senaste presidentvalet.

Oppositionen kallade sonens maktövertagande för en kupp och uppmanade befolkningen att inte lyda de beslut som tas i det militärråd som då bildades.

Sport

Uppmaningen till OS-aktiva: Håll tyst

Människorättsorganisationer uppmanar OS-aktiva att hålla tyst i Peking.
Foto: David J. Phillip/AP/TT
Sport
Sport Människorättsorganisationer uppmanar nu OS-aktiva att undvika att kritisera Kina. Annars riskerar de att åtalas.
– Det finns inte mycket skydd i Kina, säger Rob Koehler, generaldirektör för Global Athlete-gruppen.

Internationella olympiska kommittén (IOK) har sagt att de aktiva kommer att ha rätt att uttrycka vad de vill under OS i Peking, i intervjuer med medier och i inlägg i sociala medier. Men enligt IOK:s regelverk är politiska protester förbjudna vid medaljceremonierna och även värdlandets allmänna lagar måste följas.

IOK har ännu inte berättat hur frispråkiga aktiva ska skyddas, säger människorättsorganisationer i en genomgång som Human Rights Watch bjudit in till.

– Tystnaden är oroande. Vi känner till Kinas meritlista när det gäller mänskliga rättigheter och rätten att uttrycka sig, så där finns inte mycket skydd, säger Koehler.

Vaga lagar

Organisationerna har bett IOK att klargöra hur kinesiska lagar kan komma att tillämpas under vinterspelen som startar den 4 februari, men har inte fått något svar.

– Kinas brottslagar, som de kan använda för att åtala frispråkiga människor, är väldigt vaga, säger Yaqiu Wang, utredare vid Human Rights Watch.

Förtrycket mot den muslimska folkgruppen uigurer och Kinas politik mot Tibet, Hongkong och Taiwan har granskats inför OS. Sedan finns händelserna kring tennisspelaren Peng Shuai som försvann efter att hon skrivit på sociala medier att hon utnyttjats sexuellt av en tidigare högt uppsatt medlem av kommunistpartiet.

Prata på hemmaplan

Flera europeiska länder, däribland Sverige, har uppmanat de aktiva att lämna mobiltelefoner och datorer hemma, av oro för dataintrång och spionage.

– Alla förnuftiga människor som hör om de här sakerna måste känna oro, säger Koehler.

Amerikanen och tvåfaldige OS-skidåkaren Noah Hoffman säger att USA skyddar sina aktiva från att svara på känsliga frågor om Kina.

– Det är skrämmande och jag är rädd för deras säkerhet i Kina. De får tala ut när de kommer hem, säger han.

Sjöbo

Byalag vädjar om hjälp för att kunna leva vidare

Therese Fritzson har varit ordförande för Vollsjö byalag i snart sju år. Men hon och flera medlemmar i styrelsen vill trappa ner. – Vi behöver folk som kan ta över för att byalaget ska kunna leva vidare, säger hon.
Foto: Caroline Stenäck/Arkiv
Sjöbo
Sjöbo Vollsjö byalag är i stort behov av medlemmar som vill engagera sig. För att föreningen ska kunna leva vidare behövs nya krafter i styrelsen.

Pandemin gjorde att valborgs- och nationaldagsfirandena fick ställas in. Men ändå lyckades Vollsjö byalag ordna flera evenemang och aktiviteter i byn under det gångna året. Bland annat har man hjälpt till på Frenningebadet, hållit i innebandy i Piratenhallen, ordnat Vollsjö lyser, Julmarknaden och Dans kring granen.

Dessutom startades Freaky Friday för unga i somras på idrottsplatsen. Tanken var också att konceptet skulle komma igång i sporthallen i höstas.

– Men vi är för få för att fortsätta driva det. Det är synd. Hade man varit tio föräldrar som hjälpts åt hade man kunnat dela upp sig så behöver man inte vara där varje vecka, säger Therese Fritzson.

De är en liten grupp som har kämpat tillsammans för att ordna aktiviteter och hålla byalaget levande.

– Vi har försökt så gott vi har kunnat. Men nu är flera av oss trötta, det behövs förnyelse, nya krafter och ny energi.

”Behöver trappa ner”

Therese Fritzson har haft rollen som ordförande sedan 2016 och dragit ett tungt lass, samtidigt som hon har arbetat, studerat och haft små barn.

– Jag känner att jag behöver trappa ner lite nu. Jag har börjat på ett nytt jobb och har oregelbundna tider, vilket gör att jag kommer att ha svårt med möten på kvällar och helger samt ringa runt och planera. Jag behöver också lägga mer tid på barnens aktiviteter och deras föreningar.

Men hon har inga planer på att lämna byalaget helt.

– Jag stannar jättegärna kvar i styrelsen och hjälper till i olika kommittéer, men jag vill inte vara ordförande längre och driva arbetet.

Bestämma föreningens framtid

I mars ska föreningens årsmöte äga rum och då måste de bestämma föreningens framtid. För det är även fler medlemmar i styrelsen som önskar lämna sina uppdrag, samtidigt som de länge har haft vakanser. Därför skrev Therese Fritzson ett vädjande inlägg på byalagets Facebooksida vid nyår.

”Minst 5 personer behövs för att hålla liv i vårt Byalag, annars får vi fundera på att lägga det vilande.”

Men hittills är det ingen som har hört av sig.

– Vi försöker nu lite till att göra oss hörda på olika sätt i olika kanaler, förhoppningsvis hjälper det. Det vore tråkigt om vi skulle behöva lägga byalaget vilande, säger Therese Fritzson.

Fått fler medlemmar

Hon nämner att byalaget har växt rejält med medlemmar de sista två åren.

– De flesta är familjer, totalt sett är vi nog runt 400-500 medlemmar i dag. När jag började för sju år sedan så var vi kanske 35.

Det finns också gott om idéer på vad byalaget skulle kunna göra i Vollsjö och Fränninge med omnejd.

– Men tyvärr är det få i dag som vill arbeta ideellt i föreningar.

Jobba tillsammans

Therese Fritzson säger att byalaget behövs av flera anledningar.

– Byalaget behövs för att byn ska kunna leva, det måste finnas aktiviteter för alla att mötas i. Vi behöver också jobba tillsammans med större frågor som påverkar området där vi bor. Byalaget för dialog med kommunen, Trafikverket och andra föreningar.

Hon nämner flera planerade projekt som hon tycker är viktiga att de gör sin röst hörd om.

– Kommunen planerar ju en landsbygdsutveckling här 2022-2023. Gröningen ska också göras om och vi hoppas ju få det lite så som man har gjort i Lövestad. Det är också viktigt att vi får ny belysning vid idrottsplatsen.

Vad har det gett dig att vara aktiv i byalaget?

– Man gör något för sina medmänniskor, grannar, vänner och kollegor och man får så himla mycket glädje och tacksamhet tillbaka från folk. Och man lär sig väldigt mycket.

Om det är någon som går och funderar på att engagera sig, hur mycket tid behöver man lägga?

– Kan man lägga 40 timmar om året så är det bra, allt över det är bonus.

Den som vill ta en aktiv roll i byalaget kan mejla till kontakt@wollsjobyalag.se.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL