Ebba Busch Thor.

Höger eller populism

Kristdemokraterna fortsätter att öka i opinionen. Med Europavalet runt hörnet är det såklart en fördel eftersom partiet får en chans till två mandat. Väljarna som bidrar till ökningen kommer i stort från Sverigedemokraterna. Att stjäla väljare från SD har varit ett huvudfokus för flera av de politiska partierna sedan Sverigedemokraterna fick sina första valframgångar. Få har lyckats.
När Nya Moderaterna fortfarande fanns rådde det trängsel på mitten och det kunde vara svårt för de liberala småpartierna Centerpartiet och Liberalerna att hävda särart mot Nya Moderaternas för många aptitliga blandning av ansvarsfull förvaltning och allmänborgerlig arbetslinje. Trängseln finns nu istället ute till höger, mellan Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och hoppfulla småpartier som Medborgerlig Samling.
Frågan om vilka väljare det är man slåss om på högerkanten är intressant. Är de klassiska högerväljare/konservativa som inte trivts i den mittentunga politik som fördes under alliansen, även om de röstade på ett alliansparti? Eller väljare som låter sitt missnöje med samhällsutvecklingen styra och ogillar invandring, feminism och eliter? Det är inte nödvändigtvis samma väljargrupp- snarare är det sannolikt att det inte är det. Om Kristdemokraterna ska lyckas få stort väljarstöd är det en viktig fråga för dem.
Egentligen är annan fråga ännu mer intressant: vad gör Sverigedemokraterna för fel? Migrationen är fortfarande en viktig fråga för många och partiet har jobbat med en mjukare profil, med fler kvinnliga kandidater och valaffischer i pastell. Ändå var valresultatet en besvikelse. Ett möjligt svar är att det inte finns mer än runt 20 procent av svenskarna som är intresserad av populism och nationalism, till skillnad från länder i andra delar av Europa eller Trumps USA, där de partierna realistiskt kan sikta på regeringsmakten. Väljarströmningen från SD till KD kan bidra till svaret på den frågan.

Dagens fråga

Påverkas du av tågstoppet i Hässleholm?

  • Nej (74%, 411 Röster)
  • Ja (26%, 145 Röster)

Antal röster: 556

Loading ... Loading ...

Webbkryss