Kulturredaktionen

Engelsk klassiker spelas på Bastionen

Vanessa Poole och Kevin Benn i The goat or who is Sylvia?.Pressfoto
Artikel Kulturredaktionen ställer fyra frågor till Vanessa Poole i engelskspråkiga teatergruppen Playmate Theatre som spelar Edvard Albees pjäs The goat or who is Sylvia? på Bastionen i Malmö 4-6 april.

Varför ville ni sätta upp den här pjäsen?

- Det är ett privilegium att få sätta upp The goat or who is Sylvia?. Pjäsen är en amerikansk klassiker och skriven av en av 1900-talets främsta pjäsförfattare, Edward Albee, som bland annat också har skrivit klassiska Who’s Afraid of Virginia Woolf?. I tidigare uppsättningar av The Goat or Who is Sylvia? har bland andra Jonathan Price och Eddie Redmayne funnits i rollistorna. När pjäsen sattes upp igen i London efter Albees bortgång 2016 var det med Damian Lewis i huvudrollen. Så pjäsen är modern, eftertraktad och högaktuell med sina vuxna tema. Vad jag vet har den heller aldrig satts upp i sin helhet tidigare i södra Sverige. Sedan tänker jag att när vi ser den ensamhet och de kriskänslor som speglas i pjäsens ansvarslös kärlekshistoria så kan alla i publiken ta del av Albees egna känslor av att vara marginaliserad i samhället,

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Körde av vägen – kvinna omkom

Polisen ska utreda orsaken till olyckan. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En personbil körde av vägen och ner i ett dike söder om Korsberga i Vetlanda kommun vid 16.40 på måndagen.

En kvinna i 75-årsåldern fördes i ambulans till sjukhus med allvarliga skador, men hennes liv gick inte att rädda, uppger polisen vid klockan 21.

Orsaken till olyckan kommer att utredas av polisen. Bilen är tagen i beslag för att undersökas.

I bilen färdades även en man i 75-årsåldern, som uppges ha fått lindriga skador.

Utrikes

Utegångsförbud i allt oroligare Tunisien

Demonstranter och polis i Tunis på söndagen.
Foto: Hassene Dridi/AP/TT
Utrikes
Utrikes President Kaïs Saied utlyser nattliga utegångsförbud och samlingsförbud i Tunisien, efter den eskalerande oro som följde sedan han avsatt flera ministrar.
– En uppenbar kupp, säger Rached Ghannouchi, talman för parlamentet som presidenten stängt.

Anhängare till den avsatte premiärministern drabbade samman med demonstranter från motståndarlägret som ställer sig bakom avsättningen. Stenar och flaskor flög genom luften, uppger en AFP-fotograf på plats. Flera demonstranter skadades, rapporterar Reuters.

Premiärminister Hichem Mechichi tillträdde för mindre än ett år sedan, utsedd av president Kaïs Saied själv som ett led i att försöka skapa stabilitet i ett kaotiskt politiskt landskap efter de president- och parlamentsval som hölls 2019.

Men de har aldrig kunnat dra jämnt, och nu har Saied alltså sparkat Mechichi. Beskedet kom i ett tv-sänt uttalande på söndagskvällen. Saied specificerade senare att han visserligen inte har makt att upplösa parlamentet, men att han kan beordra en paus i dess arbete i en månad.

Utegångsförbud i städerna

Under måndagseftermiddagen kom även beskedet att försvarsminister Brahim Bartagi och tillförordnade justitieministern Hasna Ben Slimane tvingats bort från sina poster.

Därefter utlyste Saied nattliga utegångsförbud i städerna, samt förbud för fler än tre personer att samlas på allmänna platser och torg.

Förutom akuta ärenden, till exempel att uppsöka vård eller införskaffa förnödenheter, får befolkningen inte längre röra sig mellan olika städer i Tunisien oavsett tid på dygnet.

– Ge er inte ut på gatorna. Det farligaste en nation kan ställas inför är en invärtes explosion, säger Saied i ett videouttalande, där han uppmanar till lugn och förnekar anklagelserna om att han genomför en kupp.

Stormade tv-hus

Under natten omringade militärfordon parlamentsbyggnaden, medan människor jublade och sjöng nationalsången, berättar vittnen. Lokala medier rapporterar att militären, som enligt Reuters verkar ställa sig bakom presidentens manöver, även har omringat det statliga tv-komplexet.

al-Jazira uppger även att polis stormat mediebolagets redaktion i Tunis, och kört ut hela personalen.

Enligt president Saied kommer en ny premiärminister att utses. Ennahda, partiet som lett en styrande koalition i parlamentet, anser att det handlar om en kupp. "Det Kaïs Saied har gjort är en statskupp mot revolutionen och mot konstitutionen", skriver partiet på sociala medier.

– Vi anser att parlamentet fortfarande fungerar och Ennahdas anhängare och det tunisiska folket kommer att försvara revolutionen, förklarar parlamentets talman och Ennahdas ledare, Rached Ghannouchi, i telefon till Reuters.

Ignorerar presidenten

Det moderata islamistpartiet Ennahda var förbjudet före revolutionen 2011, då president Ben Ali, som hade styrt landet med järnhand i över 20 år, flydde. Sedan dess har Ennahda varit det mest framgångsrika partiet.

I en video under natten till måndagen uppmanade Ghannouchi folk att ge sig ut på gatorna för att protestera mot president Saieds agerande. Han säger också att parlamentet kommer att ignorera presidenten och fortsätta att sammanträda.

Två andra partiledare, Moncef Marzouki från al-Harak/al-Irada och Mohamed Samy från al-Karama, instämmer i kritiken.

Marzouki, som var Tunisiens första folkligt valda president efter revolutionen kallar Saieds agerande för en "uppenbar kupp".

– Jag ber det tunisiska folket att vara uppmärksamt på det faktum att de tror sig se det här som början på en lösning. Det här är början på en ännu värre situation, säger Marzouki, före detta president, i ett videouttalande.

Omvärlden reagerar

Eskaleringen av den politiska oron har väckt flera reaktioner från omvärlden. "Alla dispyter bör lösas genom dialog", skriver FN som via en talesperson till generalsekreterare António Guterres ber alla parter bevara lugnet och undvika våld.

Frankrike uppmanar regeringen att återvända till ett "fungerande normalläge", likaså Vita huset i USA som manar till respekt för de "demokratiska principerna".

Även Arabförbundet säger till på skarpen. Under måndagseftermiddagen talade utrikesminister Othman Jerandi med förbundet, som strax efter samtalet släppte ett uttalande som kräver att landet skyndsamt ska få rätsida på turbulensen som råder.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel partitillhörighet för Moncef Marzouki.

FAKTA

Fakta: Jasminrevolutionen i Tunisien

Den folkliga revolten i Tunisien, kallad Jasminrevolutionen, startade med att en ung grönsakshandlare satte eld på sig själv i protest mot regimen.

Veckor av massprotester och oro kulminerade den 14 januari 2011 med att president Ben Ali, som styrt landet med järnhand i 23 år, flydde.

Revolten i Tunisien brukar beskrivas som starten på det som kallas den arabiska våren. Den spred sig till bland annat Egypten, Jemen, Bahrain, Libyen, Algeriet, Marocko, Jordanien och Syrien – med varierande resultat.

Utvecklingen i Tunisien har ibland beskrivits som en framgångssaga, med ny konstitution och demokratiska val. Men den ekonomiska situationen är fortsatt svår och mänskliga rättigheter står under attack.

Landet har den senaste tiden skakats av återkommande protester och politisk instabilitet. I januari greps fler än 2 000 demonstranter, de flesta minderåriga, i omfattande protester mot regeringen.

Sport

Sent självmål fixade tre poäng för Halmstad

Halmstad jublar efter det sena avgörandet.
Foto: Per Danielsson/TT
Sport
Sport

Det allsvenska mötet mellan Östersund och Halmstad var på väg att sluta mållöst. Men med bara minuten kvar att spela fick gästande Halmstad en frispark som skickades in mot straffområdet.

Mittfältaren Amir Al-Ammari slog in bollen hårt och fick till sin stora glädje se ÖFK-försvararen Noah Sonko Sundberg styra in bollen i eget mål.

Efter 1–0 och tre bärgade poäng var Al-Ammari minst sagt nöjd.

– Vi gör en jättebra match. Vi trycker ner Östersund och kommer runt på kanterna. Vi slår nog rekord i inspel i dag men det vill sig inte. Men till slut kom målet och det var välförtjänt, säger han i Discovery plus.

Bittrare var det hos Östersund som åkte på sin fjärde raka förlust i allsvenskan.

– Riktigt surt. Allt kan hända i fotboll. Det är inte så mycket att göra åt saken, säger Sebastian Karlsson Grach.

Halmstad är nia i den allsvenska tabellen med 15 poäng. Östersund ligger näst sist med åtta poäng.

Anton Johansson/TT

Kultur och nöje

Pop Smoke toppar Billboardlista postumt

Pop Smokes mamma Audrey Jackson tar emot pris å sin sons vägnar under Billboard Music Awards tidigare i år. Till vänster rapparens bror Obasi Jackson.
Foto: NBC/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Rapparen Pop Smoke toppar den amerikanska albumlistan Billboard 200 med den postumt utgivna skivan "Faith", skriver Billboard. Albumet släpptes den 16 juli i år och gästas av bland andra Dua Lipa och Kanye West.

Det är inte första gången Pop Smoke intar förstaplatsen på listan. Förra året låg "Shoot for the stars aim for the moon" etta i två veckor, även den utgiven efter hans död.

Pop Smoke sköts till döds i en lägenhet i Los Angeles i februari förra året. Rapparen, vars födelsenamn var Bashar Barakah Jackson, blev 20 år gammal. Han fick sitt genombrott 2019 med låtar som "Welcome to the party" och "Dior".

Sport

Besara tillbaka när Örebro kryssade mot AIK

Nahir Besara var tillbaka i Örebro.
Foto: Pavel Koubek / TT
Sport
Sport Fem raka förluster och förankrade i botten.
Men i Nahir Besaras debut knep Örebro en poäng - och hemvändaren låg bakom ÖSK:s mål när hemmalaget spelade 1–1 mot AIK.
– Vi gör en okej insats. Men jag tycker att vi är lite fega i spelet ibland, säger han i Discovery plus.

Stjärnvärvningarna Nahir Besara och Jiloan Hamad har nyligen skrivit kontrakt med Örebro som sträcker sig över drygt tre år. Och det såg länge ut som att båda skulle göra debut på måndagskvällen, men Jiloan Hamad kände av en skada på uppvärmningen och fick i stället från läktarplats - med ett bandage runt vänsterbenet - se när ÖSK knep en poäng mot AIK.

– Synd att inte Jiloan kunde spela, han är en riktig klasspelare, säger Besara.

Talangens första mål

Men Nahir Besara själv som för drygt två månader sedan senast spelade match – då i Dubai – tog alltså plats i startelvan i nummer tio rollen. Och efter drygt 25 minuter spelade han elegant fram till företagsamme Dennis Collander som smällde in sitt första allsvenska mål efter att Erick Otieno slarvat i AIK-försvaret.

19-årige Dennis Collander gjorde därmed ÖSK:s första mål i första halvleken hittills denna säsong – talangen som i sista stund ersatte just Jiloan Hamad.

– Vi hade pratade mycket om att ta oss in i boxen, sen är jag framme där, så det känns skönt, säger Dennis Collander i pausen till Discovery plus.

Det var också Collanders första seriemål sedan 2018, och andra totalt i seniorkarriären. Senast han hittade rätt var för Skiljebo i division 2.

– Klart att det känns bra att göra första målet i allsvenskan. Och skönt att får en bra start i matchen, säger han.

Bahoui kvitterade

Efter målet tog AIK över alltmer och i andra halvleken skapa Solnalaget väldigt många målchanser mot storspelande Allain i Örebros mål. Och efter en timme kvitterade också Nabil Bahoui – med minsta möjliga marginal – när han nickade in bollen precis över mållinjen efter en fin hörna från Sebastian Larsson.

Men det blev inga fler mål på ÖSK är fortfarande jumbo medan AIK alltjämt är kvar på femte plats i tabellen.

– Jag är besviken att det bara blev en poäng. Här hemma går vi för att vinna, sade Nahir Besara.

Tobias Wolf/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Wästgötafinans.se

Vilka kriterier måste jag uppfylla för att få ta ett privatlån?

Wästgötafinans

För att du ska kunna få igenom ett privatlån så behöver du uppfylla ett antal kriterier. Dessa kan komma att ändras beroende på vem du ansöker om lånet hos men de följer oftast ett antal generella punkter (mer om det senare) vilka du måste uppfylla för att överhuvudtaget kvalificera dig för privatlånet.

Vad är ett privatlån egentligen för något?

Innan vi går in på dessa kriterier, så vill vi kortfattat förklara vad ett privatlån egentligen är för något. Ett privatlån är helt enkelt en form av lån utan säkerhet, vilket innebär att det inte krävs någon form av säkerhet för att lånet ska beviljas.

Det är viktigt att understryka det faktum att själva lånet i sig egentligen kan använda till vad du än önskar. Oavsett om du planerar att renovera huset, boka din drömsemester eller finansiera den senaste elektroniken, är helt upp till dig själv.

Du behöver också vara medveten om att privatlån har flera olika benämningar där termer såsom blanco lån, smslån, snabblån och andra liknande termer som kreditgivare använder sig av för att marknadsföra det till sina konsumenter.

Vilka är grundkriterierna för att få låna?

Privatlån kräver alltid att du uppfyller flera grundkrav för att överhuvudtaget kunna ha möjligheten att ansöka om lånet i först taget. VI kan inte lista alla de kriterier eftersom alla långivare har olika krav, dock så finns det ett antal av dessas som alla kreditgivare tillämpar när det kommer till låneprocessen såsom www.wastgotafinans.se, nämligen följande:

● Du måste vara minst 18 år gammal, vissa aktörer kan kräva att du är äldre än så.

● En deklarerad inkomst krävs, dock så kan summan variera beroende vem du ansöker hos.

● De flesta långivare kräver att deras sökande har ett fläckfritt förflutet utan några betalningsanmärkningar men det finns också långivare som erbjuder lån till personer med betalningsanmärkningar (mer om det senare).

● Du får inte ha ett skuldsaldo hos Kronofogden oavsett hur stor beloppet är.

● Du får inte ha en skyddad identitet

● Du måste även vara folkbokförd i Sverige med en fysisk adress

Förutom ovanstående så kan du även få igenom privatlånet genom att använda dig av en medsökande, som självfallet måste uppfylla grunder kriterierna ovan, samtidigt som hen behöver en stabil och fläckfri privatekonomi.

Kan jag få igenom lånet även om jag har en eller flera betalningsanmärkningar?

Förr i tiden så var det i princip omöjligt att få igenom ett privatlån om man hade en eller flera betalningsanmärkningar. Dock så har det på senare år dykt upp flera aktörer vilka specialiserat sig på att erbjuda privatlån till konsumenter vilka har betalningsanmärkningar i bagaget.

Dessa kreditgivare bedömer varje sökande individuellt vilket innebär att även om du har en eller flera betalningsanmärkningar sen tidigare men har en ordnad ekonomi vid tillfället som du ansöker, så kan du komma att få igenom privatlån.

Du kan även få erbjudanden om en mindre lånesumma än den du ansökt om, men detta är något som återigen sker per individuell basis. Med andra ord så kan du aldrig veta vad som gäller i ditt fall innan du ansöker om privatlånet.

Hur gör jag för att hitta det bästa privatlånet?

Man ska aldrig hoppa på de första erbjudanden som erbjuds utan beakta sina alternativt genom att jämföra ett antal erbjudanden och ställa de helt enkelt mot varandra. Även om det låter som sunt förnuft så skulle du bli förvånad gällande hur många sökanden som hoppar på den första bästa erbjudande som då får syn på. Vi har genom att anamma ovanstående lyckats spara flera tusen kronor per månad genom att helt enkelt jämföra olika erbjudanden.

Ekonomi

Kronofogden slog till mot tidigare Allra-toppar

Allras tidigare vd Alexander Ernstberger dömdes i hovrätten till sex års fängelse och näringsförbud. Arkivbild.
Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Ekonomi
Ekonomi

Kronofogden har gjort en utmätning hos Alexander Ernstberger, tidigare vd för pensionsbolaget Allra. Det rapporterar Expressen.

Utmätningen är en direkt följd av förra veckans fällande dom i Svea hovrätt mot fyra tidigare Allra-toppar för bland annat mutbrott och trolöshet mot huvudman. Utöver fängelse och näringsförbud dömdes männen till att betala skadestånd till Pensionsmyndigheten, cirka 170 miljoner kronor plus ränta från 2012.

Kronofogden uppger för Expressen att myndigheten sedan dess säkrat tillgångar hos de fyra männen genom fastigheter, pantbrev, kontobehållningar och värdepapper.

– Vi har säkrat tillgångar för 45 miljoner, säger Magnus Arvidson, enhetschef på specialverkställighetssektionen vid Kronofogden, till tidningen.

Ernstbergers advokat Slobodan Jovicic har tidigare meddelat att domen kommer överklagas till Högsta domstolen.

Inrikes

Uppgifter: Man gripen för Flemingsbergskott

Poliser på plats vid gångbron i Visättra, Flemingsberg, dagen efter att två barn skottskadades där den 17 juli.
Foto: Christine Olsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man i 25-årsåldern har gripits i Bandhagen i södra Stockholm i fredags, misstänkt för inblandning i skottlossningen i Flemingsberg där två små barn träffades, enligt uppgifter till Expressen.

Mannen var anhållen i sin frånvaro när han greps, enligt uppgifterna. Han ska vid gripandet ha försökt köra över en polis och är nu även misstänkt för mordförsök på polis, skriver tidningen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Ja till tolkning av Brown eyed girl

– Jag har inte översatt rakt av, utan börjat väldigt fritt. Men har jag velat behålla samma antal stavelser och så. Det ska stämma med låtarna, säger Mikael Koenen.
Foto: Bella Bryngelson
Kultur och nöje
Skåne
Skåne De fick höra att det i princip var omöjligt. Ingen hade tidigare fått lov att göra en officiell svensk tolkning av sångaren Van Morrisons musik.
Men så kom ett mejl i Mikael Koenens inkorg som bevisade motsatsen.

– Jag är den förste som får tillåtelse att tolka honom, säger han stolt när tidningen träffar honom.

Vi ses utanför bostaden, gamla Åhus skola, som numera är ett renoverat generationsboende för familjen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL