Skåne

Ingen höjning av månadskort men busslinjer dras in

Arkivbild.
Ingen Sektion satt
Skåne Det blir ingen höjning av priset på månadskortet med 100 kronor i de mindre skånska städerna.Det kritiserade förslaget att dra ner på ett antal busslinjer i Skåne fick däremot klartecken i nästan oförändrat skick från ursprungsförslaget.

Alliansens förslag om prishöjning på månadskorten i stadstrafiken i de mindre städerna röstades ner av den rödgröna oppositionen och Sverigedemokraterna i kollektivtrafiknämnden.

Hade förslaget, som är en del av internbudgeten, gått igenom skulle det motsvarat en höjning med 22 procent.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Tre gripna för grovt narkotikabrott

Malmö
Malmö När den 22-årige mannen greps efter att ha visat tecken på påverkan gjorde polisen en efterföljande husrannsakan i hans bostad. Där hittades en större mängd narkotika, så stor att mannen nu misstänks för grovt narkotikabrott.

Mannen kontrollerades eftersom han är intresannt inom operation Rimfrost. Gripandet skedde i lördags kväll, och husrannsakan gjordes i hans bostad på Rosengård.

Ytterligare två män greps, också de misstänkta för grovt narkotikabrott, efter att polisen stoppat en av dem när han visade tiecken på att vara påverkad.

Inom Rimfrost

Vid den efterföljande husrannsakan hittades också i den bostaden tillräcklingt mycket knark för att den 42-årige mannen skulle gripas för grovt narkotikabrott. En 48-årig man som också befann sig i bostaden greps även han misstänkt för samma brott.

Eslöv

Misstänks för knarkinnehav

Eslöv
ESLÖV.

En 40-årig man är misstänkt för ringa narkotikabrott efter ett polisingripande vid lunchtid i fredags. Mannen stoppades av polis på Storgatan och hade då på sig en mindre mängd misstänkt cannabis och en tablett som misstänks vara narkotika.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Japan väntas vidta omfattande virusåtgärder

Covid-19 sprider sig i Japan, men långsammare än i Europa och i USA.
Covid-19 sprider sig i Japan, men långsammare än i Europa och i USA.
Fotograf: Eugene Hoshiko/AP/TT
Utrikes
Utrikes Antalet smittade av coronaviruset fortsätter att stiga i Japan, men i långsammare takt än i Europa och i USA. Regeringen uppges planera omfattande åtgärder för att bromsa smittan och de negativa ekonomiska följderna.

Pressen på den japanska regeringen att vidta nya åtgärder växer i takt med att fler blir sjuka i landet. Japan väntas under tisdagen utropa nödläge – men de nya åtgärderna ska främst omfatta de delar av landet där smittan sprider sig snabbast.

Det kommer troligtvis att handla om mildare åtgärder än de stora nedstängningar som andra länder har vidtagit. Guvernörer i drabbade områden kan exempelvis be – men inte beordra – invånare att stanna hemma. Regeringen kommer också att vidta omfattande ekonomiska åtgärder för att minska de negativa effekterna, enligt ett utkast som Reuters har tagit del av.

Premiärminister Shinzo Abe ska under måndagen träffa en expertgrupp som ger regeringen råd kring pandemin.

Japan har ungefär 3 650 bekräftade fall av coronasmittade runt om i landet. Det första fallet upptäcktes i mitten av januari och Abe förvånade många genom att stänga skolorna i februari – långt tidigare än många andra länder.

Tokyos guvernör Yuriko Koike har tidigare uppmanat stadens invånare att inte göra utflykter om det inte är nödvändigt och att jobba hemifrån.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Utrikes

Johnson fortfarande på sjukhus med corona

Boris Johnson är sjuk i covid-19. Här är han vid sin bostad den 2 april.
Boris Johnson är sjuk i covid-19. Här är han vid sin bostad den 2 april.
Fotograf: Pippa Fowles/AP/TT
Utrikes
Utrikes Storbritanniens premiärminister Boris Johnson befinner sig fortfarande på sjukhus, där han fått prover analyserade.
Enligt bostadsminister Robert Jenrick mår Johnson bra och fortsätter att leda regeringen.

– Han har jobbat extremt hårt, lett regeringen och hållit sig ständigt uppdaterad. Så kommer det att fortsätta, säger bostadsminister Robert Jenrick till BBC.

Han tillägger också att premiärministern mår bra och att han tror att Johnson kan vara tillbaka på 10 Downing Street relativt snart.

– Han kommer att stanna på sjukhus så länge han behöver, men jag har hört att han mår bra och jag ser fram emot att ha honom tillbaka på nummer 10 så snart som möjligt.

Inget akut

Boris Johnson lades in för provtagning under söndagen. Orsaken är att han fortfarande har symtom på covid-19, enligt brittiska medier hög feber, tio dagar efter att han testade positivt. Enligt en talesperson för Downing Street är sjukhusvistelsen en rent förebyggande åtgärd och inget som görs akut.

55-årige Johnson, som har fått fler prover tagna under måndagen, fortsätter att leda regeringen från sjukhuset, meddelar Robert Jenrick. Enligt medicinska experter har proverna troligtvis handlat om att analysera premiärministerns syresättning och hjärtfunktion.

– Uppenbarligen är han i dag på sjukhus för test men han kommer att hållas informerad om vad som händer och styra regeringen.

Utrikesminstern kliver in

Om Johnsons tillstånd förvärras kliver utrikesminister Dominic Raab in i hans ställe. Raab ansvarar under måndagsmorgonen för ett regeringsmöte där insatserna mot coronaviruset i landet samordnas.

USA:s president Donald Trump säger att hela USA ber för Boris Johnson ska tillfriskna.

– Han är min vän, han är en stor hedersman och en stor ledare, säger Trump vid en pressträff och fortsätter:

– Jag är hoppfull och förvissad om att han kommer att bli bra. Han är en stark man, en stark person.

Eslöv

Mängder av bilinbrott

Eslöv
ESLÖV.

Polisen har fått in ett stort antal anmälningar om bilinbrott som skett i Eslöv i slutet av förra veckan. Mellan torsdagen och fredagen utsattes en bil på Sturegatan och en på Storgatan. Rutan har krossats på bilarna, som sedan genomsökts.

På Rönneberga har också ett stort antal bilar utsatts för inbrott, där man först krossat rutan. Polisen har fått in fem olika anmälningar där bilrutor krossats och i flera fall genomsökts. Det har skett mellan fredagen och lördagen. I en av bilarna stals en rock som lämnats kvar i bilen. Mellan onsdagen och torsdagen utsattes även en bil på Rönneberga för skadegörelse, genom att någon repade lacken.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Duffy om våldtäktstraumat: Drogad i veckor

Duffy hade en stor hitlåt med 'Mercy' från 2008. Arkivbild.
Duffy hade en stor hitlåt med "Mercy" från 2008. Arkivbild.
Fotograf: Joel Ryan/AP/TT
Kultur och nöje

Den walesiska sångaren Duffy drog sig undan från rampljuset under 00-talet. I februari berättade hon att anledningen var en traumatisk händelse som orsakat henne stort lidande: "Jag blev drogad och våldtagen och hölls fången under några dagar", skrev hon då på Instagram.

På sin hemsida berättar nu Duffy mer om händelsen. "Det var min födelsedag. Jag blev drogad på en restaurang, sedan blev jag drogad under fyra veckor och bortförd till ett annat land", skriver hon och fortsätter: "Jag blev förd till ett hotellrum där förövaren fortsatte våldta mig", skriver musiktidningen Billboard.

Hon var rädd för att bli dödad, och berättar att mannen som höll henne fången uttryckte att han hade tankar på att ta hennes liv. Slutligen lyckades hon fly.

Nu har hon gjort en anmälan och skriver att gärningsmannens identitet är en fråga för polisen.

Duffy berättar att hon känner sig trygg nu, men att hon inte har någon plan för att återuppta musikkarriären.

Hon är bland annat känd för hitlåten "Mercy" som släpptes 2008.

Ekonomi

Flygbolaget BRA ansöker om rekonstruktion

Flygbolaget BRA ansöker om rekonstruktion. Arkivbild.
Flygbolaget BRA ansöker om rekonstruktion. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Ekonomi
Ekonomi Flygbolaget BRA ansöker om rekonstruktion. Alla flygningar har pausats under tiden.

I ett meddelande på sin hemsida skriver bolaget att man under dagen ansökt om rekonstruktion hos tingsrätten. Kunder som i nuläget har befintliga biljetter hos BRA påverkas.

"Under rekonstruktionen kan BRA enligt lag inte betala ut något belopp för skulder förrän ett ackord ingåtts. Vi kan i dagsläget inte veta när det blir", skriver bolaget på sin hemsida.

BRA, som framförallt flyger på inrikeslinjer i Sverige, har precis som övriga flygbolag påverkats kraftigt negativt av coronapandemin.

Höör

Ekokollektiv får bygglov för husvagnsparkering

Hanna Jönsson visar den 5,5 meter djupa dricksvattenbrunn som i somras gav en volym på cirka 3 500 liter vatten. Kontroll av vattenprov har visat att vattnet är tjänligt.
Fotograf: Foto: Marisol Nilsson Lopez/arkiv
Höör
Jularp Det nybildade ekokollektivet i Jularp får tillfälligt bygglov på fem år för uppställning av husvagnar och flera småbyggnader. Men bara under villkoret att man löser hämtning av latrin och att man inom kort tar en diskussion med kommunen om permanent bebyggelse vid platsen.

SkD har tidigare berättat om Rönnsåkers ekokollektiv. Tillsammans har vännerna Hanna Jönsson och My Kjellberg börjat skapa en ekoby i miniformat. Tanken är att det ska finnas flyttbara enheter och ett stort gemensamt hus på den fyra hektar stora marken där upp till tio personer ska bo tillsammans. Till början med är man tre personer som flyttar in.

Vill bli självförsörjande

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL