Jakob Cedergren som Asger Hol. Pressfoto

En överraskande telefonthriller

Film/recension

FILM
Den skyldige
Regi: Gustav Möller
Medverkande: Jakob Cedergren med flera
Betyg: 3

Vi har sett det tidigare i filmer som Phone Booth, Locke och The Call. En thriller där en kris eller två måste lösas per telefon, och inget annat. En filmisk utmaning om något förstås, men de relativt få rullar jag sett på temat har fungerat bra. Så också denna danska produktion, som både levererar thrillerorienterad spänning och några goda twists.
Precis som i The Call är platsen en larmcentral. Där introduceras vi för Asger Holm, en gatusnut som blivit förvisad till telefonen i väntan på en jobbrelaterad rättegång där han kallt räknar med att bli friad. Asger förväntar sig en seg kväll, men efter några standardsamtal ringer en viss Iben. Hon vågar inte prata fritt och antyder att hon blivit kidnappad. Av sin egen aggressive make, ska det visa sig som ska ha tvingat med henne i sin skåpbil. Nu är de på väg mot okänd ort samtidigt som deras två små barn är kvarlämnade i hemmet.

Som sig bör lyckas Asger gradvis både klura ut var fordonet befinner sig och närma sig en lösning vad gäller mysteriet som helhet. Samtidigt kämpar han mot klockan för att undgå en dödlig utgång av dramat.
Fast frågan är om allt verkligen är som det verkar? Jag nöjer mig med att konstatera att Den skyldige faktiskt lyckas överraska mig några gånger.

Detta betyder emellertid inte att det här är en film som fullständigt knockar en. En del mindre longörer på vägen drar ner helhetsintrycket. Ingen skugga bör falla på Jakob Cedergren som Asger Holm. Det här är hans one man show, och hans mestadels kontrollerade intensitet, desperation och känsloutspel hjälper till att hålla intresset vid liv ända till slutbilderna.

FILM
Den skyldige
Regi: Gustav Möller
Medverkande: Jakob Cedergren med flera
Betyg: 3

Dagens fråga

Såg du första avsnittet av På spåret?

Loading ... Loading ...