Foto: Kens Korner/Creative Commons

Ska-stjärna har gått ur tiden

Musik Tillsammans med Madness, The Specials och The Selecter hörde The Beat till toppskiktet i den första vågen av brittisk ska-musik.
Nu har bandets sångare, som gick under artistnamnet Ranking Roger, gått ur tiden.

Roger Charlery, som han egentligen hette, och The Beat skulle ha uppträtt på Malmöfestivalen i augusti tillsammans med The Selecter men The Beat tvingades ställa in på grund av sjukdom. Nu står det klart varför. Han fick i augusti förra året vad som misstänktes vara en mini-stroke. I januari i år blev det känt att han opererats för två hjärntumörer och att han behandlades för lungcancer.

I slutet av 70-talet, parallellt med punken, populariserades den jamaicanska ska-musiken, en föregångare till reggaen, i Storbritannien. The Beat var ett av de stora namnen på ikoniska skivbolaget 2 Tone tillsammans med The Selecter. Charlery var med i punkbandet Nam Nam Boys som hade sin första spelning som förband till The Beat. Han blev k0mpis med killarna i huvudbandet och började dyka upp på deras spelningar, komma upp på scen och toasta och sjunga innan han till slut blev medlem på riktigt.

The Beat släppte tre album innan de splittrades 1983. Efteråt hade Charlery bandet General Public tillsammans med medlemmar från Dexy’s Midninght Runners och The Specials. Han var också med i forna The Clash-medlemmen Mick Jones band Big Audio Dynamite under en period i mitten av 90-talet.

The Beat återförenades 2006 och 2017 gav man sig ut på en mindre turné tillsammans med The Selecter. Biljettrycket var dock så högt att turnén utökades från sex till 44 spelningar. Det var alltså denna turné som skulle tagit bandet till Malmö om inte Charlerys hälsa tvingat bandet att avbryta.

På tisdagen gick Roger ”Ranking” Charlery bort omgiven av sin familj, skriver bandet på sin hemsida. “Han kämpade och kämpade och kämpade, Roger var en kämpe”, skriver man.
Charlery blev 56 år. Innan sin död hann han bli färdig med sin självbiografi, ”I just can’t stop it – My life with the Beat”, som kommer släppas under våren.