Replik till ”Vems ärenden går LRF?” 19/3

LRF ska inte förväxlas med Centerpartiet. De har beslutsmakt i riksdagen, vi är en intresseorganisation.
Vildsvinsfrågan är en av de viltfrågor som LRF arbetar mest med. LRF stod bakom regeringens proposition om möjlighet till förbud mot utfodring. Propositionen röstades ned i riksdagen av Alliansen och SD. Det var för oss obegripligt, inte minst att Centern gjorde det.
Eftersom utfordringsförbud var politiskt omöjligt skickade LRF in ett nytt förslag till regeringen om möjlighet att i stället reglera utfodring. Regeringen har inte gjort något åt detta.
LRF fortsätter med andra åtgärder, bland annat arbetar vi för längre jakttider, att man ska få använda belysning och mörkerriktmedel utan att söka tillstånd vid jakt på vildsvin och andra regler för fällor.
LRF Skåne vill att man ska tillåta dessa hjälpmedel och vi jobbar för att ta fram en vildsvinsstrategi. Men den största skillnaden kan inte göras på vårt kontor, den gör markägarna själva genom att ingå bra jaktavtal. Vi har avtalsmall och material på vår hemsida för just detta,
Fakta på bordet. Samverkan och dialog mellan grannar om utfodring och jakt är nödvändigt i områden med problem.
Det finns redan lagar och förordningar som kan användas om man vill anmäla felaktig utfodring, till exempel foderlagen och foderhygienförordningen, som även innefattar utfodring av de vilda djur som kan bli livsmedel till människor.

Dagens fråga

Följer du Allsvenskan?

  • Nej (62%, 261 Röster)
  • Ja (38%, 160 Röster)

Antal röster: 421

Loading ... Loading ...