Skåne

M kräver svar om fler filer på motorvägen

Carl Johan Sonesson (M), ordförande i regionstyrelsen i Skåne och Boriana Åberg (M), riksdagsledamot från Skåne deltog under mobilitetssamtalet.Foto: Region Skåne
Artikel Skåne Moderaterna driver på för att E6 genom Skåne byggs ut till sex filer. Den rödgröna oppositionen står inte bakom det kravet.

Mer näthandel och fler transporter genom Skåne ställer krav på högre kapacitet på vägarna.

– Därför behöver vi bygga ut E6 till sex filer genom Skåne, sa regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M), i ett mobilitetssamtal som anordnades av Transportföretagen hos Svenskt Näringsliv i Malmö under måndagen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Kimmichs läckra lobb tog Bayern närmare titeln

Bayern Münchens Joshua Kimmich, mitten, kramas om efter att lobbat in segermålet borta mot Dortmund.
Bayern Münchens Joshua Kimmich, mitten, kramas om efter att lobbat in segermålet borta mot Dortmund.
Fotograf: Federico Gambarini
Sport
Sport Bayern München drar ifrån i Bundesligatoppen.
Och det är tack vare ett drömmål.
Joshua Kimmichs läckra lobb visade vägen fram till 1–0 i toppmötet borta med Dortmund.

Bollen studsade hit och dit innan den kom fram till Bayern Münchens Joshua Kimmich. 25-åringen hann sedan med ett par nätta tillslag innan han med en känslig högerfot lyfte bollen mot Roman Bürkis bortre hörn.

Dortmundmålvakten hann visserligen tillbaka, fick en hand på bollen men det räckte ändå inte för att få stopp på Kimmichs utsökta lobb.

– Jag såg inte att han var långt ut men vi fick höra innan matchen att Bürki brukar vara långt ute, så jag gick för det och med lite tur gick det vägen.

– Det här var kanske det vackraste målet i mitt liv, och det var också otroligt viktigt.

"Stora klivet"

Den briljanta fullträffen lyftes in i 43:e minuten på folktomma Signal Iduna Park och innebar att Bayern München där och då hade fingertopparna på ligapokalen.

Och mer än så skulle det bli.

Med segern borta mot jagande Dortmund – som nu är sju poäng bakom – har regerande mästarlaget Bayern München till och med en hand på pokalen när det återstår sex omgångar av säsongen.

– Det var det här stora klivet vi ville ta, säger Thomas Müller om klubbens jakt på åttonde raka ligasegern.

– Det var en konstig match och efter Joshuas mål fick vi jobba väldigt hårt. Men det var viktigt att vinna här i Dortmund.

"Brutalt svårt"

Dortmunds tränare Lucien Favre om den svåra jakten som väntar:

– Det kommer att bli väldigt, väldigt svårt. Sju poäng på sex matcher, det är brutalt svårt, säger han.

Hemmalaget Dortmund startade annars kvick och smart. Med Bayern Münchens höga, aggressiva press blev det ofta stora ytor i defensiven – och det var något som hemmalaget utnyttjande. Erling Braut Haaland & Co skapade flera chanser men lyckades aldrig få in någon boll bakom målvakten Manuel Neuer.

Haaland lämnade toppmötet haltande i 72:a minuten.

För Bayern München fortsätter jakten på ligasegern härnäst mot Fortuna Düsseldorf – som jagar säker mark ovanför kvalplatsen – och Dortmund tar sig an bottenlaget Paderborn.

Inrikes

Varning för skadliga granbarkborren

Granbarkborren orsakade stora skogsskador i fjol. Nu svärmar de fruktade insekterna igen. Arkivbild.
Granbarkborren orsakade stora skogsskador i fjol. Nu svärmar de fruktade insekterna igen. Arkivbild.
Fotograf: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes De ovälkomna granbarkborrarna har börjat svärma i större delen av Götaland och Svealand, konstaterar Skogsstyrelsen och varnar för stor risk att redan hårt drabbade områden drabbas av nya angrepp.

Efter den senaste veckans vårvärme är granbarkborrarnas huvudsvärmning inledd. Det står klart sedan tusentals granbarkborrar fångats i 60 övervakningsfällor över hela landet.

Störst fångster har gjorts i Svealand och norra delarna av Götaland. I topp ligger Örebro och Björklinge där över 12 000 granbarkborrar fångats in i varje fälla. Från kustnära områden samt i Halland, Skåne och Blekinge redovisas mindre fångster.

"Hittills i vår har risken för angrepp varit som störst i färska vindfällen, men nu när fler granbarkborrar är ute och flyger finns även risk att stående granar angrips. Det är viktigt att angreppen upptäcks i ett så tidigt skede som möjligt medan det mesta virkesvärdet går att rädda. Genom att avverka och transportera bort de angripna träden begränsar man också spridningen till andra träd", säger Henrik Holmberg, skötsel- och entreprenörsutvecklare på Södra skogsägarna, i ett pressmeddelande.

Granbarkborren är den insekt som gör mest skada på våra granskogar. I fjol skadade granbarkborrarna motsvarade sju miljoner kubikmeter skog, till ett värde av flera miljarder kronor. Då drabbades särskilt södra och mellersta Sverige.

FAKTA

Fakta: Tidiga tecken på angrepp av granborre

Brunt borrmjöl vid stambasen eller i barkens fickor.

Kådindränkt borrmjöl runt ingångshål i barken.

Kåda som rinner utmed stammen.

Torra gröna barr på marken.

Gångar som syns om man skär bort barken.

Källa: Skogsstyrelsen

Ekonomi

EU häver restriktioner på export

Från och med i dag krävs inget särskilt tillstånd för att exportera sjukvårdsutrustning till länder utanför EU.
Från och med i dag krävs inget särskilt tillstånd för att exportera sjukvårdsutrustning till länder utanför EU.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Ekonomi
Ekonomi Från och med tisdagen krävs inget särskilt tillstånd för att exportera sjukvårdsutrustning till länder utanför EU. Beskedet välkomnas av utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S).

I mitten av mars införde EU-kommissionen ett krav på särskilt tillstånd för att exportera sjukvårdsutrustning ut ur unionen. Syftet var att säkra tillgången till viktigt sjukvårdsmaterial för EU-länderna, särskilt efter att flera länder på egen hand förbjudit all export, även inom EU.

"Inte haft önskad effekt"

Från och med tisdagen försvinner kraven. Sverige har drivit på för att ta bort restriktionerna, och för att helt och hållet slopa alla handelshinder för sjukvårdsmaterial.

– Vi såg till en början detta som en kanske nödvändig åtgärd att acceptera, för att få bort hindren på den inre marknaden, men det har inte haft den önskade effekten eftersom hindren finns kvar, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S).

Utrikeshandelsministern säger att restriktionerna skapat onödig oro för de företag som vill exportera sjukvårdsutrustning.

– Flera företag jag varit i kontakt med har varit bekymrade och sagt att det hindrat dem från att ens vilja kontakta länder utanför EU för att få order, säger Anna Hallberg (S).

Ingen oro för ökad export

Bristen på skyddsutrustning har varit särskilt stor i fattigare länder utan egen produktion, som inte heller haft möjlighet att hänga med när priserna på utrustningen stigit under krisen.

Anna Hallberg tror inte att det finns någon särskild risk att Sverige blir utan skyddsutrustning nu när exporten utanför EU tillåts igen.

– Inget land kan tillverka allt man behöver i sin sjukvård. Om vi ska behålla det vi behöver och samtidigt förväntar oss att andra ska leverera till oss – det går inte ihop, ingen kommer vara vinnare på en sån taktik, säger Anna Hallberg.

Lucas Brischetto/TT

Anna Hallberg (S), utrikeshandelsminister. Arkivbild.
Anna Hallberg (S), utrikeshandelsminister. Arkivbild.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT

Hörby

Glädjebeskedet - visir ska alltid användas

Visir är numera obligatoriskt för personalen inom äldreomsorgen i Hörby kommun. Det gäller vid allt vårdnära arbete.
Fotograf: Pernilla Nielsen Negrén
Hörby
HÖRBY Visir är sedan ett par veckor obligatoriskt för personalen inom äldreomsorgen i Hörby kommun när de utför vårdnära arbete. Kommunen har skärpt riktlinjerna för att förhindra smittspridning.

Tidigare var det inte obligatoriskt med visir och munskydd inom äldreomsorgen, vilket bland annat Lennart och Ulla Engström i Hörby har varit kritiska till.

De får besök av hemtjänsten flera gånger om dagen, eftersom Lennart Engström är sjuk och sängliggande, och är oroliga för att bli smittade av coronaviruset av hemtjänstpersonalen.

Skånska Dagbladet skrev om deras oro i en artikel den 8 maj. Efter det har kommunen skärpt rutinerna. Numera är det ett krav att all personal inom äldreomsorgen ska ha skyddsvisir.

– Det gäller vid allt vårdnära arbete med brukarna. Påbudet är att visir alltid ska användas - rakt över hela fältet. Vill man, och känner sig otrygg, kan visirskyddet kompletteras med att man även har munskydd, säger socialchefen Jan-Olof Sewring.

Han säger att riktlinjerna om att visir ska användas egentligen har gällt hela tiden, men att det har varit ont om skyddsutrustning och att visiren därför inte har räckt till alla anställda.

– Tillgången på material fanns inte i den omfattning som krävdes till att börja med. Efterhand har produktionen kommit i gång och marknaden har förbättrats. I dag har vi fullgod skyddsutrustning och följer alla normer och riktlinjer. Vi i Hörby kommun har tagit detta på största allvar, och iakttar allra största försiktigt för att hindra smittspridning, säger Jan-Olof Sewring.

Ulla Engström är glad över beskedet, och tycker att det känns mycket tryggare att ta emot hemtjänstpersonalen nu när de har visir på sig när de sköter om hennes make Lennart hemma i villan i Hörby.

– Vi är glada över detta. Det känns mycket tryggare. Vi har ju isolerat oss fullständigt för att inte bli smittade. Nu har personalen fått varsitt visir, som de har med sig när de kommer till oss, och känns mycket bättre, säger Ulla Engström.

Visiren som personalen använder är personliga, och desinficeras noga varje gång de har använts.

– De spritas av för att hindra smittspridning och kan därefter återanvändas, förklarar Jan-Olof Sewring.

Beslutet om att visir ska användas har tagits av socialnämnden i samråd med medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunen. Några större påtryckningar från allmänheten om att visir ska vara obligatoriskt vid arbete nära brukarna har det inte varit.

– Däremot har det kommit in en del frågeställningar som vi har tagit till oss och lyssnat av.

– Det här gör vi både för brukarna och för personalens skull. Ju mer vi kan samverka om att ge en så god vård som möjligt, desto bättre.

Hörby kommun har hittills bara haft något enstaka fall av covid-19 inom hemtjänsten. Kommunen har lyckats hålla smittan borta från äldreboendena.

– Vi gör allt i vår makt för att hålla smittan ifrån oss. Nu har vi fått utökade möjligheter att testa personal och brukare, och det är förstås jättebra.

– Vi är vaksamma på alla former av avvikelser. Vi testar hellre en gång för mycket än för lite. Misstankar om smitta har funnits, men efter testerna har det visat sig att det inte var något och att provsvaren var negativa, säger Jan-Olof Sewring.

Ulla och Lennart Engström är glada över att hemtjänstpersonalen nu måste ha visir när de kommer på besök.
Fotograf: Jonas Karlsson

Utrikes

Bärgare i gängkrig i Kanada

Två företag i bärgningsbranschen i Toronto har varit invecklade i ett gängkrig som lett till bland annat fyra mord, enligt polisen. Arkivbild
Två företag i bärgningsbranschen i Toronto har varit invecklade i ett gängkrig som lett till bland annat fyra mord, enligt polisen. Arkivbild
Fotograf: Timo Jaakonaho/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Polisen har slagit till mot två företag i bärgningsbranschen i kanadensiska Toronto som varit fasad för organiserad brottslighet. Tjugo personer har delgivits misstanke om brott i samband med ett gängkrig som resulterat i fyra mord och minst 30 mordbränder de senaste tre åren.

Ligorna bakom de två bärgningsföretagen har använt våld och skadegörelse för att vinna marknadsandelar, enligt polischefen Mike Slack.

Bland de 191 åtalspunkterna finns utpressning, bedrägeri, mord och anlagda bränder i bärgningsbilar.

En del av de åtalade gick så långt att de arrangerade krockar och senare tog ut överpris för att bärga offrens bilar. En advokatbyrå som anlitades av misstänksamma försäkringsbolag för att utreda bärgningsbolagens bluffar blev föremål för våld och hot.

Slack anser att bristen på reglering inom bärgningsbranschen har utgjort grogrund för organiserad brottslighet.

Elva bärgningsbilar och ett lager av vapen och ammunition har tagits i beslag, liksom stora summor kontanter.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Bostadslistan

Priset per kvadratmeter för hyresrätter varierar stort på olika platser i Sverige

BOSTADSLISTAN Bostadslistan har tillsammans med Bostadshub gjort en stor undersökning av Sveriges dyraste och billigaste kvadratmeter under 2019. Skillnaderna var naturligtvis stora beroende på storleken på staden i fråga, men ett intressant fynd är att det var över 300% dyrare att bo i hyresrätt i Stockholm än i Åmål.

Kvadratmeterpriset för en hyresrätt kan variera från endast 85 kronor upp till hela 629 kronor på olika platser i Sverige. Det visar en ny undersökning utförd av Bostadslistan och Bostadshub, två sökmotorer för hyresrätter på den Svenska marknaden. Efter att ha granskat över 10 000 annonser från både privatpersoner och företag som publicerats på plattformarna under 2019, har företagen kunnat skapa en intressant överblick av den svenska hyresrättsmarknaden.

Här var det dyrast och billigast

Som nämnt ovan så var det stora variationer på kvadratmeterpriset för en hyresrätt i vårt land. Som förväntat så kan vi återfinna Sveriges dyraste kvadratmeter i Stockholm, mer bestämt Nacka, där du kan betala upp till 629 kronor per kvadratmeter i genomsnitt. Å andra sidan så kan man i genomsnitt bo i en hyresrätt i Åmål för endast 85 kronor per kvadratmeter.

Bostadsort spelar stor roll på kvadratmeterpriset

Utöver att endast titta på det genomsnittliga kvadratmeterpriset kunde undersökningen också peka på vad den genomsnittliga lägenheten kostar på olika orter i landet. Efter en grundlig genomgång av de annonser vi undersökt så kostar det i genomsnitt 17 571 kronor att bo i en hyresrätt i Stockholm, samtidigt som det bara kostar 5113 i Åmål. Detta är förstås en väsentlig skillnad, men det är ingen hemlighet att det är billigare att bo utanför huvudstadsområdet, oavsett vilket land som undersöks.

Dyrare än man tror att bo i Lund och Uppsala

Utöver att endast titta på var det var dyrast och billigast i Sverige kunde undersökningen också avslöja att några av landets dyraste kvadratmeter kan hittas bland lediga lägenheter på Sveriges studentorter. Lund och Uppsala hamnade på plats tre och fyra i undersökningen, med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 217 samt 200 kronor.

Top 10: Sveriges dyraste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Top 10: Sveriges billigaste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Sport

Klart med ny tränare i Frosta Hockey

Patric Warnebo, ny A-lagstränare i Frosta HC i Höör.
Fotograf: Frosta HC
Sport
ISHOCKEY Frosta HC hittade sin nye huvudtränare för A-laget i sitt eget föreningsled. Snart 50-årige Höörsbon Patric Warnebo tar över efter Niklas Nilsson.

– Jag har fått frågan om att bli tränare minst vartannat år sedan jag gjorde ett inhopp säsongen 2009/10. Men jag har inte fått ihop det privat och med familjen. Tiden för att ge 100 procent har saknats, uppger Patric.

Kris blev Frostas lösning

Men så kom coronapandemin. Det mesta i samhället ställdes upp och ner. Mest till ondo...

Dock inte för alla!

För Patric Warnebo resulterade coronakrisen i mer fritid och i förlängningen ett tränarkontrakt i Frosta Hockey.

– För min del innebar restiktionerna att mina många resor på jobbet upphörde. Och så kommer det att bli även på sikt, även när pandemin är över. Så när jag fick frågan igen så tänkte jag ”att det skulle ju vara kul” nu när jag kände jag att det fanns mer tillgänglig tid, berättar Patric.

Skåning i snart 20 år

Han flyttade till Höör och Skåne från Uppland 2001. I ”ABC-land” hade han Länna HC som moderklubb.

– Den klubben finns inte mer. Djurgården är klubben i mitt hjärta. Där spelwsde jag en kort sejour som ungdom, berättar Patric.

Frosta Hockey plockade tidigt upp Patric Warnebo i sitt led. Här har han suttit i styrelsen och varit tränare och ledare från hockeyskolan till U16. En halv säsong 2009/10 hjälpte han till som coach för A-laget. Han har även varit aktiv som domare, i föreningen såväl som inom förbundet, bland annat som utbildningsansvarig.

Goda förutsättningar

De senaste säsongerna har han hjälpt till som funktionär under A-lagsmatcherna.

– Jag har därmed följt lagets matcher och har på så vis rätt bra koll. Ett bra lag med duktiga och utvecklingsbara spelare. Förutsättningar är goda, tycker han.

Den gångna säsongen slutade abrupt mitt i kvalserien till division 2. Någon uppflyttning blev det inte. Fortsättning följer därmed i division 3.

– Vi får väl ha som mål att ta oss uppåt, säger Patric, som kommer att presentera sig för gamla och nya spelare på ett möte i ishallen i Höör torsdagen den 4 juni klockan 18.

Utrikes

Änkling vädjar: Radera Trumps tweetar

USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.
Fotograf: Evan Vucci/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA:s president Donald Trump antyder på Twitter att programledaren Joe Scarborough kan ligga bakom en kvinnas dödsfall.
Nu vädjar kvinnans änkling till Twitter om att radera presidentens meddelanden.

Joe Scarborough, som arbetar för tv-kanalen MSNBC, satt i kongressen för Republikanerna när kvinnan, som arbetade för honom, dog 2001. Obduktionen visade att hon dog av huvudskador som hon fick i ett fall orsakat av ett hjärtfel.

En del vänsterextrema webbplatser började då sprida rykten om att kvinnan utsatts för ett brott och att Scarborough var inblandad trots att han var 160 mil därifrån, skriver The Guardian.

Ryktena har cirkulerat på nätet sedan dess och har nu alltså plockats upp av Donald Trump.

Han har den senaste tiden angripit Scarborough med en rad aggressiva meddelanden på Twitter och antyder att Scarborough kan ligga bakom dödsfallet.

Kvinnans änkling Timothy Klausutis har nu vädjat direkt till Twitters vd Jack Dorsey. I ett brev till Dorsey, som publicerats av The New York Times, skriver Klausutis bland annat:

"Snälla radera tweetarna... Min fru förtjänar bättre".

Men företaget kommer inte att radera Trumps tweetar.

"Vi är väldigt ledsna över smärtan som dessa meddelanden, och den uppmärksamhet som de får, orsakar familjen", skriver en talesperson för Twitter.

Talespersonen skriver vidare att Twitter arbetat med att bland annat förändra sina riktlinjer för att mer effektivt hantera liknande frågor i framtiden.

Donald Trump har tidigare angripit Joe Scarborough samt dennes kollega och hustru Mika Brzezinski på Twitter.

Inrikes

Liberalerna under 3 procent i opinionsmätning

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Arkivbild.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Arkivbild.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Liberalerna får under 3 procent av väljarstödet i DN/Ipsos majmätning, skriver Dagens Nyheter.
Resultatet är det lägsta för partiet sedan mätningarna inleddes 1979.

DN/Ipsos avrundar de respektive partiernas stöd till hela procent, men tidningen noterar att L:s siffra har avrundats uppåt till 3 procent.

Bottennoteringen sammanfaller med att det snart har gått ett år sedan Nyamko Sabuni tillträdde som partiledare. Men Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring förklarar att partiets motgångar handlar mer om partiet i sig än om partiledaren.

– Liberalerna har gått kräftgång i opinionen under lång tid. Det är i grunden inte en fråga om vem som har ledartröjan utan vad som är Liberalernas politiska projekt, säger Källebring till DN.

Även Miljöpartiet skvalpar runt riksdagsspärren med 4 procent av stödet i mätningen.

Socialdemokraterna är störst med 31 procent. Moderaterna och Sverigedemokraterna delar andraplatsen med 20 procent vardera.

Regeringen (S+MP) har stöd av 35 procent av väljarna, tillsammans med samarbetspartierna (C+L) blir siffran 45 procent. De tre rödgröna partierna (S+MP+V) får tillsammans 44 procent. Det som tidigare var Alliansen (M+KD+C+L) får 36 procent.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

FAKTA

Fakta: Opinionsläget enligt Ipsos

Så här fördelar sig väljarsympatierna i Ipsos majmätning, angett i procent och avrundat till heltal. Föregående månads mätning uppges inom parentes:

Socialdemokraterna 31 (29)

Vänsterpartiet 9 (9)

Miljöpartiet 4 (4)

Moderaterna 20 (18)

Centerpartiet 7 (7)

Liberalerna 3 (4)

Kristdemokraterna 6 (6)

Sverigedemokraterna 20 (21)

Mätningen bygger på intervjuer med 1 530 röstberättigare väljare som Ipsos intervjuat via telefon eller webbpanel under perioden 12–24 maj. Frågan som ställdes var: "Om det var val till riksdagen i dag, vilket parti skulle du då rösta på?"

Källa: Ipsos/DN

NÄSTA ARTIKEL