Alexander Karim är klar för Bokens dag i Hässleholm den 9 november. Foto: Janerik Henriksson/TT
Christoffer Carlsson likaså. Foto: Jessica Gow/TT

Karim och Carlsson till Bokens dag

I höst debuterar skådespelaren Alexander Karim som författare och nu är det klart att han kommer till Bokens dag i Hässleholm. Dit kommer även Christoffer Carlsson, kriminologen och deckarförfattaren som är en av experterna i SVT:s Veckans brott.

Den 9 november är det åter dags för Bokens dag i Hässleholm och hittills är halva startfältet klart.
Alexander Karim, skådespelaren som synts i allt från Hollywoodfilmer som ”Zero Dark Thirty” till kriminalserier som Advokaten, Morden i Sandhamn och Johan Falk-filmerna kunde senast ses i Stjärnorna på slottet och Colin Nutley-serien Bröllop, begravning och dop.

I dagarna har han fått mycket uppmärksamhet för sitt öppna brev till film-, tv- och teaterbranschen med anledning av den uppmärksammade dokumentären Älska mig för den jag är, om Josefin Nilsson, där han tar ställning mot de som tillåter män som misshandlar och förtrycker kvinnor att fortsätta arbeta.
”Min karriär kanske går åt helvete men nu får det fanimej vara nog. Jag tackar härmed nej till filmer, tv-serier, pjäser och projekt med de gubbslem och skitstövlar som både ni och jag känner till men som vi av juridiska skäl inte kan nämna vid namn. Men vi vet vilka ni är”, skriver han i brevet, där han uppmanar kollegor och andra i branschen att göra detsamma.
I höst debuterar han som författare, på Norstedts förlag, med romanen ”Den extraordinära berättelsen om Jonas Paulssons plötsliga död”, som han kommer till Hässleholm kulturhus för att prata om.

Klar för Bokens dag är också Christoffer Carlsson, som är aktuell med kriminalromanen Järtecken.
Denne flerfaldigt prisbelönta deckarförfattare är även kriminolog och har ersatt Leif GW Persson som expert i Veckans brott på SVT.
I Järtecken skriver han om ett mord som sker i hans uppväxtort Marbäck i Halland, och vad som händer med en liten ort där ett så våldsamt dåd sker.
Bokens dag är ett arrangemang av Norra Skåne, Skånska Dagbladet och Sparbanken Skåne i samarbete med Kultur Hässleholm och Hässleholms Bokhandel och har arrangerats varje år i Hässleholm kulturhus sedan 2013.