Expert skriver om eld för barn

I faktabilderboken Det brinner! förenar skånska författaren och brandingenjören Charlotte Cederlund för första gången sina två yrkesområden.
– Det har varit så kul och också otroligt lätt att skriva, jag hade en så tydlig bild av vad jag ville göra, säger hon.

Böcker av Charlotte Cederlund:
Middagsmörker (2016), Gryningsstjärna (2017), Midnattsljus (2018), Världens räddaste hund (2018), Det brinner! (11 mars 2019), Världens ensammaste hund (maj 2019)
Charlotte Cederlund om …
… hon funderar på att skriva för vuxna också: ”Jag har tankar på det också men jag har så många barn- och ungdomsprojekt som jag vill slutföra först.”

Första gången jag intervjuade Charlotte Cederlund var 2016 när hon författardebuterade med ungdomsromanen Middagsmörker. Den var första delen i en fantasytrilogi som utspelades i Idijärvi sameby.
Sedan dess har vi träffats i samband med ytterligare delar i trilogin och så när hon förra våren debuterade också som bilderboksförfattare. Den boken hette Världens räddaste hund och handlade omom familjens egen hund Zigge.

När vi nu träffas på Lunds stadsbiblioteks kafé handlar det om ytterligare något nytt – faktataboken Det brinner! där hon också skriver också för en ny åldersgrupp, 6 till 9 år.
– Jag vet egentligen inte var idén kom från men mitt förlag Opal ger ut mycket faktaböcker och jag hade några av dem hemma och så bara slog det mig att jag borde skriva något om brandskydd, berättar Charlotte Cederlund. Sedan tänkte jag det säkert var gjort men när jag kollade så fanns det mest böcker för småbarn om brandbilar.

Charlotte Cederlund är utbildad brandingenjör och under hela sitt författarskap har hon parallellt arbetat med brandskydd inom byggbranschen. På första uppslaget i Det brinner! ser man också henne själv framför ett skrivbord som svämmar över av husritningar.
I en introduktion till boken på samma uppslag berättar hon också om sin fascinationen för eld och om sin vilja att förstå den och veta hur man kan skydda sig. Boken fortsätter sedan med uppslag som förklarar vad eld är, hur eld sprider sig, vad man ska göra om det brinner, hur räddningstjänsten fungerar och mycket, mycket annat eldrelaterat.
– Det här är inte en bok man behöver läser från pärm till pärm, förklarar Charlotte Cederlund. Det finns fakta i många olika, kort textstycken och man kan själv välja vilka man vill läsa. Sedan har jag blandat upp med lite noveller också. Det blir mer spännande och fastnar bättre om man blandar fakta och fiktion. Tanken med boken är att barnen både ska kunna läsa och bläddra själv och även läsa tillsammans med föräldrarna och då också prata och diskuterar tillsammans kring hur man gör om det börjar brinna hemma till exempel.
Det har varit viktigt för Charlotte Cederlund att också kunna skriva om hur farlig eld kan vara. På ett uppslag tar hon till exempel upp hur många som dör i bränder i Sverige varje år.
– Jag brukar utgå från att man kan skriva om allt för barn och så får nivån vara olika.

Bokens färgglada och detaljerade illustrationer är gjorda av David Henson – en illustratör från Malmö som Charlotte Cederlund själv var med och hittade.
– Han hade egentligen inte gjort något liknande innan men så träffades vi och han hade redan gjort lite blyertsskisser som vi kunde sitta och diskutera kring och det kändes så bra och jag är så nöjd med resultatet.
Och hur har det varit att skriva en faktabok jämfört med fiktion?
– För första gången har jag haft fördelen av att skriva om något jag kan. Jag menar, när jag debuterade skrev jag om samer utan att själv ha samiskt påbrå och jag märker nu att det ligger en tyngd i att jag skriver om något som också är mitt yrke. Sedan har det verkligen varit skitkul att kunna kombinera brandingenjörsyrket och författandet. Det brinner! har varit så otroligt lätt att skriva, definitivt det lättaste jag har gjort eftersom jag redan från början hade en så tydlig bild av vad jag ville ha med. Sedan var det bara att göra.

I framtiden kommer Charlotte Cederlund också att få det lättare att kombinera författandet med att vara brandingenjör. Hon har precis lämnat byggbranschen för ett jobb på halvtid hos Brandskyddsföreningen.
– Jag blev så sugen på det här jobbet för det känns lite som en förlängning av min nya bok, säger hon med ett skratt. I och med att det är på halvtid så har jag också för första gången möjlighet att skriva mina böcker på vanlig arbetstid.
Och brist på böcker och idéer att fylla den tiden med har Charlotte Cederlund definitivt inte. I maj kommer en ny bilderbok om Zigge, Vem vill leka med Zigge?, och så skriver hon för första gången en lättläst bok – en fantasybok för ungdomar.
– Jag skriver också på min första realistiska ungdomsroman, avslöjar hon sedan. Den utspelas på Lerbäcksskiolan, min gamla högstadieskola här i Lund och ligger nära min egen högstadietid. Fokus är unga tjejers kroppshets och kroppsuppfattning. Den är enkel att skriva för att många scener är tagna direkt från min skoltid men också svår för att man får känna en massa känslor igen som man inte tänkte att man skulle känna när man är 36. Men det är därför jag skriver den, för att jag känner att det är saker som aldrig försvinner.

Blir det fler faktaböcker också?
– Absolut, säger Charlotte Cederlund ivrigt. Jag har en idé om att skriva om byggbranschen – alltså om byggmaskiner, hur man bygger ett högt hus, hur man byggde hus på medeltiden och sånt. Det tycker barn är kul. Och faktaböcker är verkligen en grej för mig. Jag gillar research och som ingenjör gillar jag att grotta ner mig i saker. Att sedan få anpassa det till barn är jätteroligt.

Böcker av Charlotte Cederlund:
Middagsmörker (2016), Gryningsstjärna (2017), Midnattsljus (2018), Världens räddaste hund (2018), Det brinner! (11 mars 2019), Världens ensammaste hund (maj 2019)
Charlotte Cederlund om …
… hon funderar på att skriva för vuxna också: ”Jag har tankar på det också men jag har så många barn- och ungdomsprojekt som jag vill slutföra först.”