Foto: Erik Johansen / NTB scanpix / TT

EU begraver tidshopp

Tiden Vid sidan om den uppmärksammade omröstningen om upphovsrätt på internet fattade EU-parlamentet på tisdagen beslut om att sluta med tidsomställningar från sommartid till vintertid.

Förslaget, som innebär att länderna bör sluta med sommar- och vintertid från och med 2021, gick igenom med siffrorna 410 för att skrota tidshoppen, 192 emot och 51 som lade ned sina röster. Det innebär att EU-parlamentet ställer sig bakom EU-kommissionens tidigare beslut men skjuter upp genomförandet två år. För att det ska träda ikraft krävs dock att EU kommer överens med de enskilda ländernas regeringar.

EU beslutade 1980 om samtida tidsomställningar inom unionen för att underlätta för den inre marknaden. Innan dess skedde tidsomställningar vid olika tidpunkter i olika länder.

Tidsomställningarna har på senare år blivit allt mer omdebatterade, inte minst på grund av hälsoaspekten. 2008 publicerades en svensk studie i New England Journal of Medicine som visade att hjärtinfarkterna ökar varje gång under veckan efter tidsomställning.

– Det är en liten riskökning för individen, framförallt under de tre första dagarna efter omställningen. Den förlorade timmens sömn och medföljande störning av sömnen är den troligaste förklaringen, säger Imre Janszky, en av forskarna bakom studien i ett pressmeddelande i samband med att den publicerades.

Så sent som i fredags sade sömnforskaren Matthew Walker i tv-programmet Skavlan på SVT att vi dagen efter tidsomställningen på våren ser en 24-procentig ökning av antalet hjärtinfarkter.
– På samma sätt ökar risken för självmordstankar, självmordsförsök och genomförda självmord. Trafikolyckorna ökar också dagen därpå. Och det handlar bara om en timme mindre sömn. Så skör och känslig är människokroppen för den allra minsta sömnstörning.

Å andra sidan innebär motsvarande tidsomställning på hösten en minskning i antalet hjärtinfarkter.
– Varför gör vi så här mot samhället? Vi borde upprätthålla stabiliteten, sade Matthew Walker.

Om länderna stannar på sommartid eller vintertid – eller standardtid som det egentligen heter – är upp till dem själva.

Dagens fråga

Lyssnar du på Sommarpratarna i P1?

Loading ... Loading ...