Personalen på Slottsparkens förskola i Örtofta har både fått utstå hån och motta stöd för att de inte vill heta ”Sockertoppen”. Från vänster: Eva Danell, Kristina Jansner, Malin Pettersson, Mari-Louise Magnusson, Anki Nilsson, Anna Rundgren.
Så här ser en traditionell sockertopp ut. Formen för tankarna till en fallossymbol, menar förskolans personal. Foto: TT Nyhetsbyrån
På förskolan finns en namninsamling mot det nya namnet.

”Vi vill inte kallas för sockertoppar”

örtofta Är Sockertoppen ett lämpligt namn på en förskola?
Verkligen inte, tycker personalen på förskolan i Örtofta.
– Det objektifierar oss kvinnor som arbetar här, säger Anna Rundgren.

Det handlar om Slottsparkens förskola som på grund av problemen med de tidigare lokalerna nära slottet numera håller till i tillfälliga moduler vid Folkets hus.
Politikerna i kultur- och fritidsnämnden har beslutat att döpa om förskolan till Sockertoppen. Motiveringen är att namnet knyter an till sockerbruket i byn.

Men det nya namnet har väckt starka reaktioner hos personalen, som skrivit brev till nämndens ordförande och försökt stoppa det.
– Vi protesterar. Man kan inte döpa en helt kvinnodominerad arbetsplats till Sockertoppen. Vad ska jag svara i telefon när någon ringer? ”Hej, det är sockertoppen Anna?”, säger Anna Rundgren som arbetar på förskolan och för sina kollegers talan i frågan.

Hon säger att personalen är enig och att de flesta föräldrar också reagerat negativt på namnet, även om det finns de som tycker det är okej också.
På en av väggarna i förskolan sitter en namninsamling, full med underskrifter.
Anna Rundgren har fått svar från nämndsordförande Christine Melinder (M), men det svaret gjorde henne besviken.
– Hon förstår inte alls hur vi kan känna oss kränkta, hon kan inte se några skäl till det. Men det måste väl ändå vara vi som känner oss kränkta som avgör det? Det här rimmar illa med kommunens egen värdegrund.

Ordet sockertopp har en starkt negativ klang för kvinnor, menar Anna Rundgren.
– Det är en gammal raggningsreplik som nedvärderar och objektifierar kvinnor. Se bara hur en sockertopp ser ut, det är en fallossymbol.
Förskolechefen har i samråd med personalen i stället föreslagit namnet ”Växthusets förskola”, men det sade politikerna nej till.
Det nya namnet ”Sockertoppen” har redan väckt löje, berättar Anna Rundgren.
– Vi blir utskrattade av kollegor från andra förskolor. ”Är det sockertopparna som kommer här?” Vi är ett gäng starka, självtändiga kvinnor och vill bli tagna på allvar i vår profession.
Arbetskamraten Kristina Jansner instämmer:
– Varför inte välja ett namn som har att göra med hur vi jobbar här, till exempel med hållbar utveckling? undrar hon.
Genom att gå ut i tidningen hoppas personalen att nämnden inser hur viktig frågan är och trots allt ändrar sig och river upp beslutet.
Förskolechef Gull-Britt Swenson skrev i måndags ett brev till Eslövs kommuns fritidschef Stefan Persson där hon vädjar om att få behålla namnet Slottsparken, alternativt att ett helt annat namn tas fram.
– Anledningen är att personalen inte känner sig bekväma med namnet Sockertoppen, skriver hon.

Läs mer:

Dagens fråga

Lyssnar du på Sommarpratarna i P1?

Loading ... Loading ...