Anders Blentare och Märta Lundin i Broderskap. Foto: Jens Peter Karlsson

Teaterrepublikens nya pjäs blir podd

Kulturredaktionen ställer fyra frågor till regissören och dramatikern Jens Peter Karlsson på Malmöbaserade teatergruppen Teaterepubliken om dramadokumentären Broderskap. Föreställningen hade premiär i torsdags och finns nu också tillgänglig i en gratis poddversion på Teaterrepublikens hemsida.

Varför väljer ni att också göra en poddbearbetning av er senaste föreställning?
– Vi förstår att det är omständligt för många att ta sig till Malmö för att se en föreställning som spelas i bara två veckor. Det här är ett sätt att nå ut till dem. Vi gör ju skattefinansierad scenkonst och det är vårt ansvar att se till att så många så möjligt kan ta del av det. Dessutom öppnar poddmediet upp för spännande nya sätt att berätta en historia, och det har varit fantastiskt kul att dyka in i den världen. Jag har ju tidigare gjort radioteater, men när man får möjlighet att utveckla en berättelse under många episoder kan man bygga upp en mycket mer intim relation med publiken. Vi kommer närmare varandra, även om det är många mil mellan oss.

Beskriv lite kort vad Broderskap handlar om?
– Broderskap är en dramadokumentär om mig och min bror, som tar sin början när han plötsligt delade smårasistiska inlägg på Facebook 2012. Jag tyckte det var illa nog, men ett år senare avslöjade Expressen att min bror skrivit tusentals inlägg på Avpixlat och Fria tider, medan han var mellanchef på kommunalt bolag i Landskrona. Det är alltså en tämligen självbiografiskt historia, men föreställningen handlar också om det nya polariserade Sverige, och hur konfliktlinjerna skär rakt igenom familjer.

Är det stor skillnad mellan scenversionen och poddversionen?
– I Broderskap har vi valt att göra poddversionen så lik scenversionen så möjligt. Den är inspelad på vår scen i Malmö och därför hör du ibland trafiken på Djäknegatan i bakgrunden. Men det är en del av charmen. Till och med en del av musiken spelas live. Vår andra podd Kärlek & ångestsyndrom är däremot specialskriven för att vara just en podd, den har ett helt annat upplägg.

Vad har Teaterrepubliken på gång efter Broderskap?
-I Kärlek & ångestsyndrom kommer nya avsnitt löpande under hela året. I höst har vi urpremiär för årets stora scenkonstproduktion. Fast det finns inget manuskript än, vi jobbar som galningar på det och provar nya idéer. Men det kommer bli ett modernt kammardrama med en jättefin ensemble, med bland annat stjärnskottet Philip Lithner och norska Vilde Moberg.