Josefine Nilsson: se våldet för vad det är

Den som känner någon som utsatts för våld i nära relationer blir inte överraskad av något som berättas i dokumentären Josefin Nilsson – älska mig för den jag är. Snarare känns det obehagligt välbekant, även om det rör sig om ovanligt grova saker.
”Alla visste” vad Josefine Nilsson utsatts för. Trots det är det först efter metoo-rörelsen som man verkligen har börjat prata om det. Tyvärr krävs det att män deltar i debatten, eftersom kvinnorna inte blir hörda. Komikern Morgan Alling berättade i respons till dokumentären om misshandeln av hans mor. Han konstaterar att de som begår dessa brott kan gå vidare med sina liv nästan ostört. Den folkkäre skådespelaren som slog sönder Nilssons ryggkotor så de fick bytas ut och sättas fast med titanskruvar står på Dramatens scen och har inte haft problem med att ägna sig åt sitt yrke efter en villkorlig dom.
När man ser till bevisen, med hotfulla telefonsamtal, brev och dokumenterade personskador på Josefine Nilsson så känns det anmärkningsvärt att man kan få så lite påföljd som villkorlig dom för att förstöra någons liv och kropp.
Den dömde skådespelaren säger till Expressen att ingen bryr sig om detta så långt efteråt. Reaktionerna på dokumentären visar att han har fel. Detta har gett många en möjlighet att tala om sina egna upplevelser. Gärningsmannen får nog finna sig i att misshandeln som bidrog till att Nilsson miste livet kommer att vara intressant ett bra tag.
Martina Jarminder

Dagens fråga

Lyssnar du på Sommarpratarna i P1?

Loading ... Loading ...