Recension

Ojämn fars om sex

Magdi Saleh, Johannes Wanselow och Linn Mildehav i Kaniner. Foto: Emmalisa Pauly
Artikel Recension Kaniner av Joe Hampson är en komedi i en akt men kan ändå delas in i tre delar som mycket väl kunde kallas akter om de varit längre.

Kaniner av Joe Hampson är en komedi i en akt men kan ändå delas in i tre delar som mycket väl kunde kallas akter om de varit längre. Det rör sig om ett relativt nyskrivet debutverk av en brittisk dramatiker som huvudsakligen varit verksam som manusförfattare för tv och radio. Kaniner (Rabbits) hade urpremiär i London för två år sedan. Nu har Kaniner premiär på Malmö stadsteaters Intiman i regi av Mattias Linderoth som därmed debuterar som regissör.

I centrum för handlingen finns paret Susan och Frank vars relation lämnar en del övrigt att önska efter ett mångårigt äktenskap. I första scenen smyger Frank (Magdi Saleh) in med en mystisk låda hos en sovande person som han dessutom inte känner. När sovaren, Kevin (Johannes Wanselow) vaknar reagerar han förstås på ett ganska upprört sätt. Situationen är absurd. Det visar sig att den neurotiske och maniske, samt hipsteraktige, Frank är beredd att betala bra för att den, vilket framgår, småkriminelle Kevin ska avliva den lilla kanin som finns i lådan. Själv mäktar han inte med att göra det. Och han är därtill rädd för kaninen!

Så dyker Franks elegant klädda fru Susan (Linn Mildehav) plötsligt upp hemma hos Kevin och nu visar det sig att både Susan och Frank har något att dölja för varandra. Det hela följer ett slags konventionellt och tämligen slitet upplägg för en sängkammarfars i traditionell stil. Dock har Hampson här adderat något som är såpass bisarrt att det kan upplevas som en smula nyskapande. Och, ja, det har bland annat med kaninen i lådan att göra.

Det finns vidare en underförstått komisk obalans när det gäller styrkeförhållandet mellan Susan och Frank. Hon är dominerande och kontrollerande medan han är undergiven och närmast lika rädd för henne som för kaninen. Det är också juristen Susan som tar för sig sexuellt (utanför äktenskapet), medan den bedragne Frank sublimerar genom att samla på svindyra hattar och att intressera sig för fermenteringsprocesser. Samtidigt pyr det något slags behov inom Frank av att visa sig som en "riktig man" och då med Marvelseriefiguren Hulken som förebild. Som kontrast finns då den skumme och sjavige Kevin som går runt i bara kalsongerna och är trygg i sin mansroll.

I nästa scen känner vi igen Johannes Wanselow men nu har han förvandlats från tuffingen Kevin till en lyhörd och pratglad psykoterapeut. Det som sedan följer är en parterapisession där Franks och Susans förhållande blir genomlyst. Egentligen är de psykologiska utläggningarna i längsta laget. Terapeuter brukar normalt vara tystlåtna och låta patienterna tala. Men den psykologiserande svadan hör ändå i mitt tycke till de roligare inslagen i denna rätt ojämna fars. I den här scenen får Linn Mildehav också rejält svängrum för sin rollfigur som gör en rusch från det tillknäppta till total utlevelse.

I den avslutande scenen har ytterligare en transformation ägt rum och Wanselow är nu parets kompis Pete och de träffas på en bar/klubb där kaninprofiler i neon utgör en del av scenografin. Något har uppenbarligen hänt med paret. De är helt svartklädda som klichébilder av forna tiders beatniks eller kulturarbetare på 80-/90-talet. Tidigare var de barnlösa, på grund av Franks sterilitet, nu talas det om deras son. Så vad ska det betyda? Här antyds att paret blivit sexuellt frigjorda, ja, rentav förvandlats till swingers. Men det är en blek och kort scen som mystifierar. En möjlig tolkning är att eftersom det talas om (sexuellt) rollspel i den här sista scenen så skulle de föregående scenerna kunna vara exempel på det. I så fall är det en finess rent dramaturgiskt. Men det känns ändå inte helt övertygande.

De olika delarna framstår som tre elaborerade sketcher med paret som gemensam nämnare, snarare än en fulländad komedi. Det som bjuds är en stunds lättsam underhållning med lite mörka undertoner och en mild social satir med fokus på en övre medelklass. Som pjäs är alltså Kaniner lite väl löst hopfogad, ja, kort sagt med brister på manusstadiet och därmed i tunnaste laget. Bitvis är den riktigt kul, men just inte mer än så. Det måste dock sägas att skådespelarinsatserna är av högsta klass.

FAKTA

Fakta:

Kaniner

Intiman, Malmö stadsteater.

Av: Joe Hampson. Översättning: Kerstin Gustafsson. Regi: Mattias Linderoth. I rollerna: Linn Mildehav. Magdi Saleh. Johannes Wanselow. Samt kaninerna: Vincent och Åke. Scenografi och kostym: Annika Carlsson. Ljusdesign: Sven-Erik Andersson. Mask: Siv Nyholm. Ljusdesign: Sven-Erik Andersson. Mask: Siv Nyholm. Dramaturg: Felicia Ohly.

Premiär fredag den 22 mars 2019.

Inrikes

Bedrägerivåg mot polsktalande äldre

Polisen manar till försiktighet. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/TT
Inrikes
Inrikes

Bedrägerierna mot äldre fortsätter och en utsatt grupp är polsktalande personer.

Problemet har rapporterats från olika delar av landet på senare tid. I Stockholms län har polisen – bara i år – fått in ett 50-tal anmälningar om bedrägerier eller försök till bedrägerier mot polsktalande äldre.

Det är inte ovanligt att bedragaren utger sig för att vara polis och vill ha kortuppgifter eller liknande.

"Personen som ringer kan vara både kvinna eller man och pratar polska. De är mycket övertygande i sitt tillvägagångssätt", säger Jan Friberg vid Stockholmspolisens bedrägerisektion på polisens sajt.

"Vi har sökt kontakt med katolska kyrkan och har sedan tidigare också god kontakt med en polsk-svenska föreningen för att få hjälp att sprida information om vad som sker för att försöka få ett stopp på bedrägerierna som drabbar de äldre".

FAKTA

Fakta: Så skyddar du dig

Använd aldrig bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.

Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter.

Om du blir osäker när någon okänd ringer, lägg på luren, oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller ringa från en bank, ett företag eller en myndighet.

Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig.

Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid.

Källa: Polisen

Utrikes

Hoppet ute efter Floridaolycka

Amerikansk kustbevakning söker överlevande i havsområden mellan Bahamas och Florida.
Foto: USA:s kustbevakning via AP/TT
Utrikes
Utrikes

Den amerikanska kustbevakningen har hittat ytterligare fyra kroppar efter den svåra båtolyckan utanför Florida i måndags. Men fler lär inte hittas – kustbevakningen kommer att avbryta sökandet efter överlevande under torsdagskvällen, lokal tid.

En person hittades tidigare i veckan död och 34 personer saknas fortfarande. Flera fartyg och luftfarkoster har sedan olyckan sökt områden från Bimini på Bahamas till Fort Pierces inlopp i Florida, men hoppet om att finna fler överlevande är litet.

Det förlista fartyget kom från Bahamas och kustbevakningen misstänker människosmuggling.

– Snälla hjälp oss att hitta de kriminella som utnyttjar migranter. Vi vill inte att en sådan här olycka ska hända igen, säger Anthony Salisbury vid departementet för inrikes säkerhet på en presskonferens.

En man lyckades klamra sig fast på den kapsejsade båten och kunde räddas när olycksbåten hittades. Han är inte misstänkt för brott.

Sport

Abols bröt måltorkan: "Har satt sig i huvudet"

Rodrigo Abols bröt en 14 matcher lång måltorka. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport Örebro har rasat i SHL-tabellen – men levererade direkt i omstarten efter 4–1 hemma mot topplaget Rögle.
Och det var kedjekompisarna Rodrigo Abols och Robin Kovacs som visade vägen som målskyttar och framspelare till varandra.
– Vi försöker hitta varandra på isen och när vi gör det är det riktigt kul att spela. Hoppas vi kan fortsätta så här, säger Abols till TT.

Örebro kom till spel efter 19 dagar av coronaavbrott och Rögle hade haft ett break på nästan två veckor på grund av smittan.

Men nu är Örebro inne i ett tajt schema med tre hemmamatcher på fyra dagar – och på torsdagskvällen tog alltså närkingarna en välbehövlig seger då laget innan uppehållet åkt på fyra raka förluster.

Örebro började piggt och i slutsekunderna av första perioden kunde lagkaptenen Rodrigo Abols trycka in 1–0 i öppen bur efter fin framspelning från Robin Kovacs i powerplay.

– Det är en riktigt fin passning, jag fick ett helt öppet läge och det var svårt att missa där, säger han.

Abols nionde fullträff för säsongen var minst sagt efterlängtat då han bröt en 14 matcher lång måltorka. Örebrocentern, som brukar vara en pålitlig målskytt, hade inte hittade målet sedan 6 november mot Färjestad.

OS nästa vecka

Och 26-årige Abols, som har två SHL-matcher kvar innan han nästa vecka åker iväg med Lettlands landslag för spel i OS i Peking, var glad att måltorkan äntligen bröts.

– Efterlängtat är ett understatement, det här ger mycket energi. Det är klart att det har satt sig lite i huvudet, säger Rodrigo Abols.

Men i slutet av mittenperioden kvitterade Oskar Stål Lyrenäs när han blev fri – och lade in 1–1 kyligt mellan benen på Örebromålvakten Jhonas Enroth.

Inför den tredje perioden var Örebroforwarden Robin Kovacs trots allt hoppfull i intervjun med C More:

– I det stora hela har vi övertaget. Det syns att vi inte har spelat på länge, men framför allt andra perioden dominerar vi under stora perioder.

"Enormt viktig seger"

Och det dröjde inte ens fem minuter innan Kovacs, som brukar leverera mot Rögle, satte 2–1 via en försvarares klubba – och den här gången var det Rodrigo Abols som assisterade.

Bara några sekunder efter Robin Kovacs fullträff ökade en helt fri Miikka Salomäki på hemmaledningen. Linus Öberg fick sedan sista ordet när han skickade in 4–1 från svår vinkel och Örebro tog första trepoängaren sedan 2 december.

– Segern var enormt viktig för oss. Innan breaket var inte vår form så bra, men det här var skönt för vårt självförtroende och jag hoppas vi kan bygga vidare på det här, säger Rodrigo Abols.

Hårt skadedrabbade Rögle som har fyra ordinarie backar på frånvarolistan och som inför matchen lånat in backarna Viktor Grahn (Kristianstad) och Oskar Asplund (Almtuna), är alltjämt kvar på tredje plats.

Tobias Wolf/TT

Sport

Fans avtäckte märke för Förintelsens offer

Förintelsemonumentet i Berlin.
Foto: Markus Schreiber/AP/TT
Sport
Sport Under torsdagen, på Förintelsens minnesdag, avtäckte supportrar till den tyska fotbollsklubben Schalke 04 ett minnesmärke till hågkomst för de över 500 judar som deporterades från Gelsenkirchen till gettot i Riga för exakt 80 år sedan.

De cirka 20 supportrarna – som har samarbetat med klubben, staden Gelsenkirchen, lokala historiker och det lokala judiska samfundet – vill minnas offren och uppmärksamma grymheten i dåden som utfördes av Nazityskland.

– Det är viktigt för oss att skapa en medvetenhet om vad som hände på den här platsen vid den här tidpunkten, och med uppgiften att se till att det aldrig händer igen, säger Schalkesupporten Ines Kempen.

De över 500 judarna, varav omkring 350 var från Gelsenkirchen, lurades av Nazisterna att lämna sina hem i tron att de skulle få börja om på nytt i lettiska Riga. I stället blev de fråntagna sina ägodelar, trycktes in i ett tåg som färdades i fem dagar i iskall kyla över 1 600 kilometer. När tåget kom fram ska uppskattningsvis 450 av människorna ha mördats omedelbart. De få överlevande placerades i gettot för straffarbete.

Ekonomi

Telia säljer master för 5,5 miljarder

Telia gör ny miljardmastaffär. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Ekonomi
Ekonomi

Telia säljer 49 procent av sin svenska mastverksamhet för 5,5 miljarder kronor, skriver telekombolaget i ett pressmeddelande.

Köpare är Alecta och Brookfield, som förra året också köpte hälften av Telias mastverksamhet i Norge och Finland för 7,3 miljarder kronor. Affären med de svenska masterna väntas vara klar under tredje kvartalet i år.

Brookfield, en av världens största investerare i infrastruktur, förvaltar enligt pressmeddelandet 185 000 master bland annat Indien, Frankrike, Storbritannien och Nya Zeeland.

Alecta är primärt förvaltare av kollektivavtalade tjänstepensioner.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

Lån - Jämför och ansök om lån online

Privatlån.com

Numera är det lättare än någonsin tidigare att ansöka om och jämföra olika lån. Skälet till detta är att det går att göra online samtidigt som det numera finns ett stort antal låneförmedlare som erbjuder dessa tjänster. Just detta ska vi ta oss en närmare titt på i denna artikel.

Låt en låneförmedlare göra jobbet åt dig

När du ska ansöka om att låna pengar kan du numera göra det hos en låneförmedlare. Det finns flera fördelar med att använda sig av en sådan. För det första slipper du själv sitta och ansöka om lån hos flera olika aktörer när du använder dig av en sådan. I stället räcker det med att göra en ansökan, därefter sköter låneförmedlaren resten åt dig. De kollar då nämligen upp hur dina möjligheter att få lån hos olika aktörer ser ut, jämför de olika låneerbjudandena du får och listar sedan dessa för dig. Du kan då välja det låneerbjudande som stämmer så bra överens som möjligt med dig och dina önskemål.

En av de stora fördelarna med detta är att du själv slipper slösa tid på att sitta och ansöka om lån hos olika aktörer samt jämföra dessa. Som tidigare nämnt gör i stället den låneförmedlare som du väljer att använda dig av jobbet åt dig. Detta är något som du kan spara oerhört mycket tid på.

En annan fördel med att använda sig av en låneförmedlare är att det då inte behöver göras alltför många kreditupplysningar i ditt namn. När det gäller kreditupplysningar med Upplysningscentralen, eller UC som det är mer känt som, vilket är det vanligaste upplysningsföretaget här i Sverige så är dessa nämligen inte bra för din kreditvärdighet. För varje kreditupplysning som görs på ditt namn med UC försämras nämligen din kreditvärdighet. Att då sitta och ansöka om lån hos flera aktörer som använder sig av just UC är därför något som kan få mycket negativa konsekvenser för din kreditpoäng. Detta behöver du dock inte oroa dig för genom att använda dig av en låneförmedlare. När du använder dig av en sådan görs det nämligen bara en kreditupplysning på dig. Detta innebär därför att din kreditvärdighet inte påverkas alltför mycket, inte alls på samma sätt som det hade gjort om du satt och ansökte om flera olika lån. Att använda sig av en låneförmedlare är därför bra eftersom du kan spara tid på att göra det, det har inte någon alltför allvarlig påverkan på din kreditvärdighet, och det ger dig så bra chanser som möjligt att finna bästa möjliga lån.

Saker att tänka på när du ska jämföra lån

Vad är det då värt att tänka på när man ska jämföra olika lån? En sak som det är en självklarhet att ha i åtanke är räntan. För dig som ska låna pengar är det förstås bättre ju lägre ränta ett lån har. Ju lägre räntan är desto billigare kommer det nämligen bli för dig att låna pengar. Detsamma gäller andra typer av avgifter som kan tillkomma till ett lån. Detta kan bland annat röra sig om en uppläggningsavgift och en aviavgift. Försök helt enkelt att välja ett lån med så låg ränta och så få andra avgifter som möjligt. Gör du det blir det nämligen billigare för dig att låna pengar.

En annan viktig sak att ta hänsyn till är hur lång tid som du har på dig att betala tillbaka lånet. Här gäller det att hitta en återbetalningstid som innebär en månadskostnad som du har råd med. Dock är det inte någon bra idé att använda sig av en alltför lång återbetalningstid. Ju längre återbetalningstid du väljer desto högre ränta får du nämligen på ditt lån. Välj därför en återbetalningstid som inte sträcker sig över en alltför lång period samtidigt som det ger dig en månadskostnad som inte är alltför hög och som du kommer att ha råd med.

Det är också viktigt att bestämma sig för ifall man ska satsa på ett lån med eller utan säkerhet. Men vad är då skillnaden mellan dessa båda typer av lån? För att börja med lån med säkerhet så är detta lån där du lämnar något i säkerhet till banken. Detta betyder att banken kan ta det som du lämnar i säkerhet från dig om det är så att du inte klarar av att betala tillbaka lånet så som det är tänkt. I många fall använder man samma sak som man lånar pengar till som säkerhet. Det är till exempel vanligt att man lånar pengar till att köpa en bostad eller en bil. När du gör det kan du då lämna någon av dessa saker som säkerhet till banken. Banken kan då nämligen ta de ifrån dig om du inte klarar av att betala tillbaka så som det är tänkt. Varför ska man då utsätta sig för den risken kanske du undrar? Svaret på den frågan är att för det första finns det aktörer som endast erbjuder lån med säkerhet, åtminstone när det kommer till större summor pengar. För det andra brukar lån med säkerhet ha lägre ränta än vad lån utan säkerhet har. Det har de eftersom banken inte tar en lika stor ekonomisk risk när de ger dig ett lån med säkerhet som de gör när de ger dig ett utan. Detta kan de därför kompensera för genom att erbjuda dig en lägre ränta.

Motsatsen till ett lån med säkerhet är alltså ett utan säkerhet. Ett sådant lån innebär att du kan låna pengar utan att behöva lämna något i säkerhet till banken. Detta är förstås en stor fördel, men det finns också en stor nackdel med lån utan säkerhet. Denna handlar om att lån utan säkerhet brukar ha högre ränta än sådana med säkerhet. Banken tar nämligen en större ekonomisk risk när de ger dig ett lån utan säkerhet. När det gäller ett sådant lån har de nämligen inget som de kan ta ifrån dig om du inte betalar tillbaka lånet så som det är tänkt. Detta får du därför betala för genom att få en högre ränta.

Ekonomi

Netflix rusade på New York-börsen

Mest nedåt på Wall Street. Arkivbild.
Foto: Allie Joseph/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

New York-börsens tre ledande index inledde torsdagens handel uppåt, men vid stängning pekade de flesta pilarna nedåt.

Marknaden hade att förhålla sig till dels centralbankens nya räntebesked, dels nya tillväxtsiffror som visade att USA:s bruttonationalprodukt i fjol ökade mer än den gjort sedan 1984.

Bland förlorarna fanns elbilstillverkaren Tesla, som i onsdags presenterade sitt bokslut. Trots flera rekordsiffror där föll aktien 11,6 procent på torsdagen.

I motsatt riktning gick bland andra Netflix. Strömningsjättens aktie rusade 7,5 procent efter uppgifter om att ett amerikanskt hedgefondförvaltningsbolag, Pershing Square Capital Management, köpt en stor post i bolaget. Netflix föll kraftigt i samband med att bolaget nyligen redovisade delårssiffror.

Dow Jones industriindex stängde oförändrat, det breda S&P 500-indexet backade 0,5 procent och Nasdaqs kompositindex tappade 1,4 procent.

Sport

Chockbeskedet för YIF: Kraft huvudskadad igen

En handbollsspelare i aktion
Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån/arkiv
Sport
Sjöbo
Handboll Här kommer ett chockbesked för Ystads IF. Stjärnmålvakten Niklas Kraft har dragit på sig en ny huvudskada och riskerar att bli borta från handbollen ett bra tag.

– Jag vet ännu inte hur allvarlig skadan är och kan inte säga speciellt mycket ännu, konstaterar 27-åringen när tidningen ringer upp på torsdagskvällen.

– Nu är det vila och rehabilitering som gäller den närmaste tiden. Prognosen är högst oklar.

Kraft har inte något direkt eget minne av händelsen som inträffade på måndagens träning.

Det han vet har i stort sett kommit från andra som såg på.

– Jag ska tydligen ha fått en boll i huvudet. Den tog på ena armen och gick sedan upp mot örat.

– Vi kan åtminstone räkna med några veckor innan jag är tillbaka.

Rör det sig om en hjärnskakning precis som i början av 2021?

– Det vet jag som sagt inte ännu. Jag har i varje fall varit i kontakt med Victor [Bull, fysioterapeut med hjärnskakningar som specialitet) som kommer att hjälpa mig med rehabiliteringen.

Erik Hvenfelt, Pontus Encrantz och Marcus Gustavsson är Ystads IF:s andra målvaktsalternativ.

Sport

Aston Villa värvar igen – Chambers ansluter

Calum Chambers lämnar Arsenal för Aston Villa.
Foto: Michael Regan/AP/TT
Sport
Sport Aston Villa värvar vidare. Senaste nyförvärvet? Backen Calum Chambers från Arsenal, som har skrivit på för 3,5 år med Birminghamklubben.

"Det är ett fantastiskt skede att komma till klubben. Klubben är i medvind och det är en spännande tid att vara här. Man kan verkligen känna det i och omkring byggnaden. Man kan känna energin här", säger 27-åringen, som kan spela både centralt och till höger i backlinjen och som har gjort tre A-landskamper för England, till Aston Villas webbplats.

Aston Villa, för tillfället elva i Premier League-tabellen, har därmed värvat in hela fyra spelare i januarifönstret. Sedan tidigare har svenske landslagsmålvakten Robin Olsen (lån från Roma, tidigare under säsongen i Sheffield United), backen Lucas Digne (Everton) och offensiva Philippe Coutinho (lån från Barcelona) anslutit till managern Steven Gerrards förfogande.

Tidigare under dagen blev det klart att Manchester United lånar ut unge yttern Amad Diallo till skotska Rangers för återståden av säsongen.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL