Kompisarna skickar iväg Olivia Konstenius imponerande högt upp i luften.
De regerande mästarna från Malmö, senior level fem, visar en pyramid.
Alva Claesson och Millie Kvicklund poserar utanför Baltiska hallen.
Inne i Baltiska hallen gör lag efter lag sitt framträdande. Publiken jublar och skriker.
Lagen gör den ena konsten efter den andra.

Cheerleading-lagen möttes i Baltiska

Malmö Från Skövde och neråt kom de 58 lag som gjorde upp om distriktsmästartitlarna i Cheerleading i Baltiska hallen under lördagen.
Det var fart, färg och glädje men även en hel del nervositet när de mer än tusen tjejerna (sporten har inte många manliga utövare än så länge) möttes och slogs om medaljerna.

– Det är över tusen aktiva här i dag. Södra distriktet växer för varje år. Publikintresset är också stort. 1 900 biljetter är sålda, säger Kia Wulff, funktionär.
Bakom arrangemanget stod Malmö Allstar cheer, som är Malmös äldsta cheerleadingförening med rötter i Cougars och Limhamn Griffins amerikanska fotbollslag. Malmö Wild Cards, som senare tog namnet Malmö Allstar Cheer, bröt sig ur fotbollskubbarna 1994.
De yngsta utövarna av cheerleading är fem år gamla och sedan i hela åldersspannet upp till nästan 30.
Man tävlar i fem levels, svårighetsgrader. De har numren ett, två, tre, fem och sex.
– Level fyra ska införas nästa säsong. Det blir då en lättare övergång från level tre till fem, förklarar Denise Hellström, tränare från Malmö.
Tävlingarna sker också i olika åldersgrupper, från minior till senior samt i grupp eller par.
Denise Hellström har varit aktiv med cheerleading i 22 år. Hon älskar sin sport.
– Allt är roligt med den. Cheerleading stärker kvinnors självförtroende och visar vad kvinnliga kroppar kan utföra. Det krävs så mycket – mentalt och fysiskt – för att bli duktig. Och sedan växer det fram vänskaper för livet inom grupperna. Sammanhållningen är stark, säger hon.
–Och sedan är det världens häftigaste sport att titta på. Tjejerna kastar varandra upp i luften med full kontroll. De måste lita 100 procent på varandra, fortsätter Denise Hellström.
Cheerleading har många likheter med gymnastiken, men sporten har också många helt skilda moment, som studs (lyft), pyramider och kast (basket toss).
Alva Claesson, som tävlar för Cheer Supreme Allstars från Borås, berättar att hon och hennes lagkamrater tränar fem dagar i veckan. Sedan åker de ofta på tävlingar under helgerna, som denna weekend då de kommit ner till Malmö.
I tre år har hon hållit på med cheerleading och hon gillar sin aktivitet.
– Det är en lagsport. Man gör allt tillsammans, säger hon.

Dagens fråga

Är du för kärnkraft?

Loading ... Loading ...