Röstånga

Ny ägare till fastigheten på Nyponstigen 8 i Röstånga

Artikel Röstånga Svenska Röda Korsets Centralstyrelse, har tagit över fastigheten på Nyponstigen 8 i Röstånga från Paulina Thornberg.

PREMIUM

Svenska Röda Korsets Centralstyrelse, har tagit över fastigheten på Nyponstigen 8 i Röstånga från Paulina Thornberg. Tomten är 1 162 kvadratmeter stor. Ägarskiftet i form av en gåva blev klart i december 2018.

Knappt en kilometer därifrån såldes i höstas en fastighet, på Västergatan 2. Där landade priset på 800 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Minst 22 sikhiska pilgrimer dödade i olycka

Minst 22 sikhiska pilgrimer, varav 19 från samma släkt, dödades när det fordon de färdades i blev påkört av ett tåg i östra Pakistan.
Utrikes
Utrikes

Minst 22 sikhiska pilgrimer, varav 19 från samma släkt, dödades när det fordon de färdades i blev påkört av ett tåg i östra Pakistan, enligt inrikesdepartementet.

– Järnvägsövergången var obemannad och föraren av fordonet tog ett förhastat beslut genom att köra upp på spåret, säger Quratul Ain, talesperson för tågbolaget Pakistan Railways om fredagens olycka.

Wajid Abbas, talesperson för polisen, säger att flera andra personer ligger på sjukhus och att deras tillstånd betecknas som kritiskt. Inga personer på tåget skadades.

Totalt ett 30-tal pilgrimer fanns i fordonet, och de var på väg hem efter ett besök vid en sikhisk helgedom nära storstaden Lahore.

Lokala tv-stationer visar bilder på det sönderslitna fordonet på tågrälsen.

Premiärminister Imran Khan skriver på Twitter att han är "djupt sorgsen" över nyheten.

Utrikes

Etiopiens ledare: Oro försök destabilisera

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. Arkivbild.
Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. Arkivbild.
Foto: Themba Hadebe/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Mordet på den populäre artisten Hachalu Hundessa i veckan och de oroligheter som följt är en del av ett "koordinerat försök" att destabilisera landet, säger Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed.

Hachalu Hundessa, som tillhörde folkgruppen oromo, sköts ihjäl av okända angripare i huvudstaden Addis Abeba i måndags kväll. I det våld som följt har nära 100 människor dödats och de ökade etniska spänningarna befaras hota landets demokratiska utveckling.

Fem personer har gripits för mordet och en rebellgrupp och ett oppositionsparti har antytts vara inblandade.

Under ett möte med höga statliga företrädare på fredagen sade inte Abiy Ahmed vem eller vilka som är ansvariga för oroligheterna men han svor på att ställa de "som drar i trådarna" ska straffas.

Enligt premiärministern har oppositionella grupper som gynnades av en amnesti han genomföre 2018 nu tagit till vapen.

Internet har varit nedsläckt i Etiopien sedan i tisdags.

Ekonomi

Svenska turister i centrum för charterbråk

Säsongens första charterplan från Sverige anländer till Rhodos.
Säsongens första charterplan från Sverige anländer till Rhodos.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi Det stormar kring det första svenska charterplanet som landade i Grekland med specialtillstånd.
Tui lyckades få grönt ljus för en marknadsföringsresa men ombord fanns många turister – vilket har orsakat ramaskri hos en konkurrent och i lokala medier.

I torsdags landade det första svenska charterplanet i Grekland – efter flera månaders resestopp på grund av pandemin. Bara några dagar innan avfärd till Rhodos gick grekiska myndigheter ut med att svenska direktflyg inte längre var välkomna förrän den 15 juli på grund av smittoläget. Men researrangören Tui lyckades få specialtillstånd från turismministern.

– Vi fick efter dialog med myndigheterna tillstånd att landa en "promotional flight". Villkoret var att vi skulle ha en blandning av vanliga resenärer, Tui-medarbetare och journalister ombord, för att på ett trovärdigt sätt kunna visa hur det går till när Grekland öppnar för turister, säger Tuis kommunikationschef Adam Györki.

En fjärdedel av det nästan fullbokade planet var fyllt med Tui-personal och deras familjer samt fyra betalande journalister, bland annat från TT. Resten var turister, enligt Györki.

Kritiseras för turisterna

Konkurrenten Apollo kritiserar Tui för att ha haft kommersiella gäster på ett plan som fått tillstånd att lyfta i marknadsföringssyfte, rapporterar TV4. Flera grekiska medier kallar flighten "det förbjudna flyget" och det var först när tv-kanalen Mega hade stoppat flera svenska turister i ankomsthallen i torsdags som det stod klart för dem att glada barnfamiljer också hade kommit med planet.

– Vi har aldrig sagt till grekiska myndigheter att det inte skulle vara turister med, hävdar Györki.

– Jag har full förståelse för att boende på Rhodos är oroliga över smittan. Det är inte så att de inte vill ha hit turister, men oron bottnar i att de är rädda för att få hit svenskar. Jag förstår också att våra konkurrenter är besvikna över att de inte kunde åka.

Den information som hade nått Rhodos vice borgmästare Konstantinos Taraslias, som är ansvarig för turismfrågor, var dock att det bara skulle vara Tui-personal och journalister ombord. Det var också det besked som han gav till alla som ringde honom och var oroliga när de hade hört talas om att svenskar var på väg mot ön. Det var först i och med tv-inslaget utanför ankomsthallen som han förstod att det framförallt varit vanliga resenärer på planet.

– Jag blev väldigt överraskad, det var inte den information som vi hade fått från myndigheterna. Det var lite konstigt alltihopa. Men den här frågan har skötts av regeringen och inte av oss, säger han till TT.

"Bra relationer"

Taraslias tror att en anledning till att Tui fick specialtillstånd var en överenskommelse som resejätten slöt med den grekiska regeringen för några dagar sedan, som går ut på att företaget ska försöka få 1,5 miljoner turister att resa till Grekland i sommar.

– De har bra relationer med regeringen. Men det är inte schysst att ett företag särbehandlas på det här sättet. Det måste vara rättvist för alla.

En av de turister som var först av planet var Andreas Öhrvall från Eskilstuna, som har rest på semester med sin son. Han stoppades av tv-reportern när han gick ut från flygplatsen.

– Hon ifrågasatte hur det kom sig att vi hade kunnat komma hit, jag fick förklara att Tui hade gjort en särskild överenskommelse med regeringen. Jag kan förstå om grekerna är oroliga över att vi skulle kunna ta med oss viruset hit, jag respekterar det.

Rättad: I en tidigare version av texten uppgavs Apollos kritik felaktigt.

Sofia Eriksson/TT

Lokala tidningar på Rhodos har svenska charterresenärerna på förstasidan i fredagens tidning.
Lokala tidningar på Rhodos har svenska charterresenärerna på förstasidan i fredagens tidning.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Adam Györki, pressansvarig på Tui.
Adam Györki, pressansvarig på Tui.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Konstantinos Tarasilias, vice borgmästare på Rhodos, med ansvar för frågor rörande turism.
Konstantinos Tarasilias, vice borgmästare på Rhodos, med ansvar för frågor rörande turism.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Inrikes

Läraren: Jag kunde inte ha gjort på annat sätt

Läraren Sören Claesson hoppas att Högsta Domstolens dom om lärares befogenheter leder till något positivt för lärarkåren. Arkivbild.
Läraren Sören Claesson hoppas att Högsta Domstolens dom om lärares befogenheter leder till något positivt för lärarkåren. Arkivbild.
Foto: Anna Rydqvist
Inrikes
Inrikes Läraren som grabbade tag i en elev och lyfte undan honom kunde inte drömma om att händelsen skulle bli ett rättsfall.
– Jag har funderat på om jag kunnat göra på något annat sätt, men har inte sett något alternativ, säger han.

Sören Claesson tog examen som lärare i matematik och idrott 1985 och har alltså vid det här laget 35 års yrkeserfarenhet.

– Jag älskar att arbeta med barn och tycker att det är jättekul att busa med dem. Och de gillar att busa med mig. Men sedan måste man ju också få med eleverna på vad som är rätt och fel, säger han.

I november 2017 hamnade han i en situation som följt honom sedan dess. Han upptäckte några elever på skolan i Lidköping som hade blockerat vägen för de andra eleverna med en soffa. En kollega hade redan försökt tala med eleverna, han gjorde detsamma – utan resultat. Sedan tog han ett tag om den pojke som markerade att han tänkte sitta kvar.

– Det jag gjorde var inte överlagt, det bara föll sig naturligt för mig, säger Sören Claesson.

Speciell kompetens

Att greppet kom spontant kan förklaras med hans tidigare karriär som brottare på elitnivå, då han bland annat tog en OS-medalj 1984.

– Men det taget jag tog var en väldigt mild variant av ett brottningsgrepp, säger han.

Hade han kunnat göra på något annat sätt? Nej, har Sören Claesson kommit fram till. Att dra i pojkens hand eller i kläderna hade varit ett sämre alternativ.

– Man hoppas ju att man aldrig ska hamna i de här situationerna, utan att eleverna ska lyssna. Jag har aldrig behövt ta tag i en elev på det här sättet förut.

Polisanmälan

Han tillstår att han inte "mått helt hundra" efter händelsen.

– Det första eleven sade var att han skulle polisanmäla mig. Det gjorde han, polisen granskade videobilderna som fanns och lade ned ärendet. Då visade sig att skolan anmälts till Barn- och elevombudet, berättar Sören Claesson och tillägger att han fått god uppbackning av kolleger, rektor och barn- och skolnämnden under processen.

Han förstår att fallet fått stor uppmärksamhet.

– Det har funnits en debatt en längre period om att elever lite tar makten och att man aldrig får röra elever. Därför hoppas jag att Högsta domstolens dom blir något positivt för lärarkåren, att lärare faktiskt vågar ta konflikter. I de allra flesta fall går det ju att prata elever tillrätta, säger Sören Claesson.

Anna Lena Wallström/TT

Lagfarter SkD

Fastighet i Teckomatorp har fått nya ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Kinga Czerwinska och Dawid Lukasz Czerwinski, båda 29 år, har tagit över fastigheten på adressen Västergatan 23 i Teckomatorp från Marek Pawel och Anna Barbara Bizon. Ägarbytet blev klart i juni 2020 och köpesumman blev 1 500 000 kronor. Huset har en boyta på 97 kvadratmeter.

Lite mindre än en kilometer därifrån såldes nyligen ett annat hus, på Mejerigatan 8. Priset blev där 3 050 000 kronor, för det 170 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Kasinohai.com

Spellagstiftning - Finland vs Sverige

Kasinohai.com Om du är osäker på hur spellagstiftningen ser ut i Finland och Sverige och om det finns några större skillnader bör du fortsätta att läsa denna artikel där vi kommer att gå igenom de stora dragen i de båda ländernas spellagstiftning.

Spellagstiftningen i Sverige

Den 1 januari 2019 införde Sverige ny lagstiftning som avslutade dominansen från det av regeringen drivna onlinespelföretaget och öppnade sektorn för privata företag.

Under flera år var det statligt ägda Svenska Spel den enda verksamheten som tilläts att tillhandahålla onlinespel till medborgare i Sverige, vare sig det handlar om casinospel, betting på sport eller andra former av spel.

Naturligtvis kringgick de flesta företag denna lagstiftning och år 2018 hade privata företag fått en 29-procentig andel av spelmarknaden i Norden.

Delvis i ett erkännande av ett sådant nytt paradigm och delvis för att de var i behov av skattepengar, gick den svenska regeringen med på att införa nya spellagar. Under den nya lagstiftningen har myndigheten Spelinspektionen rätten att ge licens till privata företag. Hittills har myndigheten tillåtit cirka 100 företag att tillhandahålla sina tjänster till svenska spelare.

De största vinnarna på denna nya lagstiftning är de svenska medborgarna. På grund av lagarna för spel online kan svenskarna nu välja och vraka bland de bästa spelbolagen. Svenska spelportaler visar de bästa casinotjänsterna online och incitamenten för svenska deltagare.

Staten är också en stor vinnare på detta drag. Det är inget mysterium att legalisering av spel på internet är ett snabbt sätt till att generera mer skatteintäkter till statskassan. I hela Sverige måste licensierade företag betala en inkomstskatt på 18 procent av sin inkomst till svenska konsumenter.

Sådana skattebetalningar träder i kraft i år och vi hoppas att vi kommer att få se effekterna av denna inkomstkälla i Sveriges kommande budget.

De svenska spellagarna har hittat en balans mellan att ge spelare valfrihet och skydda dem mot bedrägliga spelbolag. Att främja spel utan tillstånd har varit förbjudet, och den svenska Spelinspektionen har nu fått mandat att blockera överföringar mellan deltagare och obehöriga operatörer.

Lagarna innehåller också strikta regler för etiskt spel. Spelinspektionen har befogenheten att tvinga privata operatörer att vidta sådana åtgärder för deltagarnas säkerhet. Dessutom måste alla speloperatörer erbjuda samtliga spelare ett val om att självuteslutning.

Det har bara gått ett år med de nuvarande svenska lagarna för spel online, och det är ingen tvekan om att vi kommer att se fler regler för att tillåta säkert spel i framtiden.

Spellagstiftningen i Finland

Onlinespel är en av de mest populära formerna av underhållning för människor över hela världen. Särskilt finländarna är människor som älskar att spela. Det har visats att finländarna kan spela för upp till 10 miljarder euro på lotter, spelautomater och sportspel varje år.

Republiken Finland har alltid haft ett regeringsstyrt spelmonopol och trots den senaste utvecklingen inom branschen verkar det som om det kommer att fortsätta vara så. Onlinespel och finska onlinecasinon har blivit en av de största inkomstkällorna under de senaste åren. Finland klassificeras också som den femte största spelnationen i världen, varför de flesta utländska operatörer nu försöker komma in på den finska spelmarknaden. Tyvärr verkar det som om det inte kommer att vara ett alternativ nu eller inom en snar framtid.

Under 2010 begärde Europeiska kommissionen att Finland skulle genomföra ändringar av deras spellagstiftning som skulle göra den mer överensstämmande med EU:s lagar. Trots påtryckningar från Europeiska Unionen förblir Finlands spelstruktur oförändrad. Även om spel i Finland är 100% lagligt är spelreglerna lite mer komplexa. Intressant nog visade statistiken under en nyligen gjord rapport från det finska bolaget Yle att 66% av de äldre finländska invånarna som intervjuades föredrar ett monopol.

Staten har monopol på alla former av spel oavsett om det är online eller offline. All spelverksamhet har alltid hanterats av tre statliga företag. RAY hade alltid haft kontroll över bordsspel och spelautomater i Finland. Nationella lotteriet, sportspel och instant win-spel kontrollerades och reglerades av Veikkaus Oy och alla spel på hästkapplöpning reglerades av Fintoto.

Dessa tre enheter reglerades och kontrollerades av staten och all vinst som gjorts på spel gavs tillbaka till landet oavsett om det är genom konst, vetenskap, sport eller utbildning. Under 2017 slogs dessa tre enheter samman för att skapa ett statligt monopol med namnet Veikkaus.

Slutsats

Som du kan se finns det ett par skillnader i spellagstiftningen hos de båda grannländerna. Efter de förändringar som skedde i Sverige 2019 så är den svenska spelmarknaden betydligt mer öppen och välkomnande för svenska spelare. Finländarna verkar dock inte vara så besvikna, de får goda skatteintäkter och merparten av den äldre befolkningen verkar vilja behålla det rådande monopolet.

Sjöbo

Tar större grepp om p-frågan

Parkeringsskylt.
Behovet i hela kommunen är 0,9 parkeringsplatser per lägenhet.
Foto: Axel Hilleskog
Sjöbo
SJÖBO Det behövs ett bredare perspektiv i frågan om en parkeringsnorm i Sjöbo. Det beslutade samhällsbyggnadsnämnden under sitt senaste möte och frågan ska utredas vidare tillsammans med en parkeringspolicy.

Kommunen saknar en parkeringsnorm i tärorten och en sådan skulle förenkla handläggning av plan- och bygglov och göra det mer rättvist för exploatörer, säger Marie Rosdahl, planarkitekt på kommunen. I dag tas beslut från projekt till projekt och det saknas även i stora delar en parkeringspolicy och det saknas även i stora delar en parkeringspolicy.

Torsdagens beslut innebär att nämnden vill ta ett framtida beslut om parkeringsnormen och kommunens parkeringspolicy samtidigt. Det handlar alltså inte enbart om normen – antalet parkeringsplatser per lägenhet – utan om att ta ett större grepp om parkeringssituationen för hela Sjöbo.

Frågan har blivit särskilt aktuell med tanke på de vida exploateringsplanerna för Bränneriet.

– Jag förstår att det var svårt för politiken att ta beslut om bara tal när man inte har policyarbetet klart och får helhetsbilden, säger Marie Rosdahl som ser positivt på att det utreds vidare.

I parkeringsfrågan finns det en hel del aspekter att ta i beaktande. Kommunen vill exempelvis att bilanvändandet ska minska men samtidigt så är bilanvändningen lägre i tätorten än ute i byarna. Behovet i hela kommunen är 0,9 parkeringsplatser per lägenhet men arbetsgruppen som tillsatts anser att den siffran skulle kunna sänkas med 0,2 om lägenheter byggs inom 400 meter till en kollektivtrafikplats.

En fråga som dök upp under sammanträdet var eventuella konsekvenser av att ge byggentreprenörer rabatter för att skaffa exempelvis en bilpool.

– Om de har det i början och inte behöver anlägga så många parkeringar och sen funkar inte det och tjänsten avslutas, var ska bilarna stå då? Det var något som kom fram, säger Anders Lindén, chef på miljöenheten.

En del av ett större perspektiv är parkeringars påverkan på stadsmiljön.

– Parkeringsnormen är ett verktyg för samhället att rikta hur innerkärnan ska se ut. Parkeringar blir ofta hårdlagda med asfalt och vi har rätt så många markparkeringar i Sjöbo redan. Därför blir det lite av en stadsmiljöfråga: hur vill vi att att centrum ska se ut? säger Marie Rosdahl.

– Sen kommer man in på det här med översvämningsproblematiken som gör att vi inte vill ha för många hårdlagda ytor. Och hur vill man att närmiljön ska skyddas för boende och andra? säger Anders Lindén

Kan en stor centralt belägen parkering i Bränneriet som exploatörer får köpa en del av vara en lösning? Det var också uppe på tapeten och kan bli aktuellt.

– Det har diskuterats men då skulle kommunen få ligga ute med pengar, säger Anders Lindén.

Förhoppningen är att arbetsgruppen, som består av tjänstemän från stadsbyggnadsförvaltningen och tekniska förvaltningen, ska bli klar med utredningen till hösten.

Skurup

Fler föreningar tilldelas bidrag

Fler föreningar har fått ta emot bidrag av Skurups sparbank.
Fler föreningar har fått ta emot bidrag av Skurups sparbank.
Skurup
SKURUP Ytterligare fem föreningar fått ta del av pengar från Sparbanksmiljonen. Denna gång delade banken ut 98 000 kronor.

I år är det sig inte riktigt likt vad gäller utdelning av Miljonen. Eftersom coronapandemin råder och mycket är ställt på kant har Skurups sparbank beslutat att dela ut pengar till sökande föreningar löpande i stället för vid julmarknaden vid Svaneholms slott.

Nyligen fick fyra föreningar ta del av Miljonen. Det var Skurup kraftsport, Skurup padel, Abbekås golfklubb och Skurups AIF som varder tilldelades 30 000 kronor.

Förra veckan fick ytterligare fem föreningar ta emot pengar. Slimminge byalag fick ta emot 20 000 kronor, Skurups sportklubb 8 000 kronor, Skivarps scoutkår 10 000 kronor, Skurups IBK 30 000 kronor samt Janstorps IF 30 000 kronor.

Totalt har banken nu bidragit med 218 000 kronor till närområdets föreningsliv. 782 000 kronor återstår sålunda att söka för föreningar som behöver lite extra ekonomisk hjälp för att hålla igång sina verksamheter.

Maria Olsson, ordförande i Slimminge byalag.
Maria Olsson, ordförande i Slimminge byalag.

Maria Olsson är ordförande i Slimminge byalag berättar att de ansökte om bidrag med anledning av att de inte har kunnat träffas under hela våren, eftersom lokalen de har är liten.

– Den tar väl 15 personer men då är det fullt, säger hon.

De 20 000 kronor som de fått ska de använda till att bygga ett trädäck utanför lokalen för att de ska kunna samlas trots coronaviruset.

– Trädäcket ska bli färdigt så snart som möjligt, säger Maria Olsson.

Byalaget kommer troligen att gå minus i år på grund av att man inte kan erbjuda de vanliga arrangemangen.

– Så det är jätteroligt att vi fick bidrag.

Inga-Lill Hellberg, vd för Skurups Sparbank.
Inga-Lill Hellberg, vd för Skurups Sparbank.

Inga-Lill Hellberg, vd för Skurups sparbank, säger att de har fått in fler ansökningar om bidrag från Coronamiljonen och nästa utdelning kommer att ske på onsdag i nästa vecka.

Men det är inte alla ansökningar som får klartecken från banken.

– Vi har avisat några hittills. Verksamheten ska var drabbad av Coronapandemin, säger Inga-Lill Hellberg.

Som att ställa om till mer utomhusverksamhet. Såsom Slimminge byalag har gjort.

Ekonomi

Stockholmsbörsen vände nedåt

Stockholmsbörsen backade på fredagen. Arkivbild.
Stockholmsbörsen backade på fredagen. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi

Stockholmsbörsen följde tidigare uppgångar i bland annat Asien och steg i början av fredagens handel – men kurserna kroknade mot slutet. Vid stängning hade OMXS-index backat 0,2 procent. Sett över hela handelsveckan steg dock det breda indexet 2,7 procent.

Klädjätten H&M gick bäst av storbolagen och aktien steg 0,5 procent. Styrelseordföranden, och tidigare vd:n, Karl-Johan Persson har köpt på sig cirka 4,2 miljoner aktier till ett totalt värde av drygt 565 miljoner kronor.

De flesta av bolagen på finlistan OMXS30 backade. Banksektorn gick dåligt överlag, sämst SEB vars aktie sjönk 1,5 procent.

Även de ledande Europabörserna gick ned. Londonbörsens FTSE100-index backade 1,3 procent. Frankfurtbörsens DAX-index tappade 0,8 procent liksom Parisbörsens CAC40-index.

NÄSTA ARTIKEL