Steve Coogan som Halvan och John C. Reilly som Helan. Foto: Nick Wall

Hjärtevärmande film om klassisk humorduo

Film/recension

FILM
Helan och Halvan
Regi: Jon S. Baird Medverkande: John C. Reilly, Steve Coogan med flera
Betyg: 5

Deras relation brukar kallas den ultimata kärlekshistorien baserade på det faktum att herrarna ofta sov i samma säng i sina kortfilmer. Om vi skall hålla oss till fakta så var Stanley Jefferson Laurel och Oliver Norvell Hardy (Helan och Halvan i Sverige) mer arbetskamrater än vänner.
Bägge hade sitt eget sociala liv utanför studion och de var dessutom mycket olika som individer. Nu är det klassiska komikerparet aktuella i filmen Helan och Halvan i regi av Jon S. Baird.

När Helan och Halvan inleds befinner vi oss på inspelningen av Way out West, året är 1937 Stan Laurel och Oliver Hardy står på toppen av sin karriär. Producenten Hal Roach styrde sin studio med järnhand och höll så väl Laurel och Hardy som andra av samtiden populäraste komiker – Chaplin, Harold Lloyd och Buster Keaton – i underbetalda slavkontrakt i förhållande till vad de drog in till filmbolaget.
Stan Laurel och Oliver Hardy jobbade med separata kontrakt och som den affärsman Laurel var förnyade han inte det varför Roach försökte para ihop Hardy med Harry Langdon, en av bolagets komiker i ledet under Laurel och Hardy. Laurel, som hade kommit till USA med samma båt som Charlie Chaplin, noterade att denne startat ett eget bolag tillsammans med Marry Pickford och Douglas Fairbanks Sr och beklagade att inte Hardy hade backat upp honom hårdare vid löneförhandlingarna.

Detta faktum låg som en mörk skugga över komikerparets förhållande när handlingen så förflyttas fram till 1953 när de turnerade i England och uppträdde för folktomma salonger. Paradoxalt var det ändå under deras svanesång som bägge upptäckte att de hade en verklig vän och bundsförvant vid sin sida.
Komikerduon lutade sig mot varandra när de med sviktande hälsa kämpade för att försöka samla ihop spillrorna av en svunnen karriär. Några år tidigare hade de spelat in sin sista film, Atoll K, i Frankrike och inspelningen hade varit en mardröm då Laurel var sjuk. Nu hade han tillfrisknat och istället var det Hardys dåliga hjärta som höll på att omintetgöra turnén.

Filmen Helan och Halvan är ett kraftprov av John C. Rielly som Hardy och Steve Coogan som Laurel. Bägge kommer originalen så nära som bara är möjligt i språk såväl som mimik och utstrålning.
Det skall erkännas att man kanske får en extra kick av filmen om man känner till lite om bakgrunden och om och kring deras berg- och dalbaneliknande karriär. Nåväl, med eller utan kunskap om dessa gudabenådade komikers liv och leverne framför och bakom kameran är regissören Jon S. Bairds Helan och Halvan en helgjuten upplevelse som värmer ända in i själ och hjärta. Det blir en femma med råge.

FILM
Helan och Halvan
Regi: Jon S. Baird Medverkande: John C. Reilly, Steve Coogan med flera
Betyg: 5