Christina Merker-Siesjö är grundare och ordförande för Yalla Trappan och gläds mycket åt att man nu kan erbjuda syservice på en ny plats i Malmö. Här tillsammans med Felicia Reuterswärd som är hållbarhetsansvarig för HM Sverige.
Bozica Kosovec och Agneta Alm Kjellander köar för att få komma in i butiken.
Kön var lång när HM-butiken smygöppnade på onsdagskvällen för medlemmar.
Butiken har varit stängd ett år och byggts om.

Yalla Trappan på plats i en ny butik

MALMÖ Hållbarhet och att förlänga livstiden på klädesplaggen står i centrum på flera olika sätt i HM:s nyöppnade butik.
I Yalla Trappans syateljé kan kläder av alla märken som behöver lagas eller läggas upp lämnas in.

Efter att ha varit stängd i mer än ett år öppnade butiken vid Gustav Adolfs torg för medlemmar på onsdagskvällen. Butiksytan har utökats till drygt 3 000 kvadratmeter i och med att man nu förfogar över hela fastigheten. Det gör den till den nästa största i landet. Den största finns i Stockholm.
– Det här är vår andra butik med lagningar och reparationer, berättar Felicia Reuterswärd som är hållbarhetsansvarig på HM Sverige. Servicen finns i en butik i Stockholm men skillnaden här i Malmö är att vi samarbetar med en utomstående aktör. Vi ser mycket fram emot vårt samarbete med Yalla Trappan.

– Vi har en vision om att vara cirkulära till 100 procent. I den här butiken erbjuder vi också ett sortiment av Svanenmärkta tvättmedel som det går att tvätta i en kallare temperatur med och ändå få tvätten ren.
Bland nyheterna finns också en tvättpåse som har ett speciellt filter som tar till sig mikroplaster. Påsen töms bland plastavfallet efter tvätt och då slipper plasterna att hamna i havet.
Våtservetter för rengöring av sneakers är ett annat exempel. Produkterna, enkla tips på hur man kan förlänga livslängden på ett plagg och syateljén ingår i ett koncept som heter Take care

Yalla Trappan erbjuder sedan tidigare syservice hos Ikea och från och med nu även i en HM-butik. Kläder av alla märken tas emot.
– Vi är jätteglada över att kunna vara med och bidra till ökad hållbarhet och återanvändning, berättar Christina Merker-Siesjö som är grundare av kooperativet och ordförande i den ideella föreningen Yalla Trappan. Det är precis det här vi står för.
– Nu skapar vi ännu fler arbetstillfällen för kvinnor som står utanför arbetsmarknaden. Samtidigt måste vi också tänka på att uppdragen ska vara i balans med kvinnornas kompetens och i en lagom takt. Vi tror på kvinnorna och när kvinnorna mår bra gör resten av familjen det också.
En annan nyhet är att HM home fått en betydligt större yta och en egen ingång från torget.
Utanför butiken ringlade kön lång innan öppningsdags.
Bozica Kosovec och Agneta Alm Kjellander hade väntat länge på den här dagen.
– Det ska bli spännande att få komma in. För oss blir det nog ingen klädshopping utan vi är mera ute efter linnegardiner och linnelakan till rabatterade priser, berättade de när de stod en bra bit ifrån den röda mattan som var utrullad dagen till ära.

Dagens fråga

Tar sig Sverige till EM i fotboll?

Loading ... Loading ...