Domslutet mot Radovan Karadzic sändes live i stadshuset i Sarajevo. Foto: Darko Bandic/AP/TT
En kvinna ber vid minnesplatsen för offren för folkmordet i Srebrenica i Potocari Bosnien Herzegovina. Foto: Marko Drobnjakovic/AP/TT
Radovan Karadzic under rättegången mot honom. Foto: Yves Herman/pool-bild via AP/TT

Karadžić döms till livstid för krigsbrott

Utrikes Den förre bosniens-serbiske ledaren Radovan Karadžić har fått sitt straff för krigsbrott skärpt till livstids fängelse.

Radovan Karadžić ledde bosnien-serberna under krivet på Balkan. Nu har han fått straffet för sin roll i massmordet på civila under kriget skärpt av den högre instansen vid Internationella domstolen i Haag, rapporterar flera internationella medier.

De fem domarna var i stort sett enig med den lägre instansen domslut från 2016, där Karadžić dömdes till 40 år i fängelse, och avfärdade de flesta punkter i överklagande som ”mindre oenighter” snarare än juridiska invändningar. Enligt New York Times ska Karadžić ha tagit emot beskedet att tre av de fem domarna ansåg det orimligt att han fått 40 års fängelse medan flera av hans underordnade dömts till livstid med lugn.

– Han säger att politiken triumferar över rättvisan här idag, sade hans advokat Peter Robinson.
– Han säger att rätten har vitmålat en orättvis rättegång och en orättvis dom. Han uppmanar sina anhängare att inte ta till våld och säger att om priset för ett fritt Republika Srpska är att han förlorar sin frihet så är han beredd att betala priset.

I rättegångens åhörarsal och utanför domstolen, där anhöriga till offer för massakern var samlade, bröt dock applåder ut när domen meddelades.
– Jag har väntat länge på den här dagen, på att rättvisa äntligen ska komma. Många mödrar har dött utan att se [rättvisa skipas], säger Fadila Efendic, mamma till en av dem som mördades i Srebrenica, till BalkanInsight.
– Karadžić har fått vad han förtjänar och det har på något sätt skänkt offren tillfredställelse. Jag känner en viss lättnad nu, säger Nedzad Avdic, som själv överlevde massakern, till samma källa.

I Bosnien-Hercegovina skiljde sig reaktionerna åt, beroende på etnicitet, enligt BalkanInsight.
– En krigsförbrytare får sitt välförtjänta straff, sade Sefik Dzaferovic, den bosniakiske medlemmen av landets tredelade presidentpost.
– Ett vittnesmål om att inget brott förblir ostraffat, sade hans kroatiske kollega Zeljko Komsic.
Milorad Dodik, deras serbiska motsvarighet, kallade däremot domen partisk och sa att FN-domstolen närmar sig rättvisan på ett selektivt sätt.

Ultranationalisten Radovan Karadžić, idag 73-år gammal, var president för Republika Srpska, en utbrytarstat i Bosnien-Herzegovina, från det att den bildades 1992 fram till 1996. Han ses som ansvarig för den etniska rensningen av icke-serber i området och efter krigsslutet levde han under antagen identitet i Serbien där han arbetade på en privatklinik inom sitt civila yrke som psykolog. Samtidigt var han efterlyst av krigsförbrytartribulen i Haag.

I juli 2008 greps han och fördes inför krigsförbrytardomstol i Belgrad innan han överlämnades till Nederländerna. 2016 dömdes han som ansvarig för folkmordet i Srebrenica, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten.

Massakern i Srebrenica ägde rum i juli 1995, ett halvår innan Bosnienkriget tog slut i och med signerandet av Daytonavtalet. Under ledning av generalen Ratko Mladić mördades 8 000 bosniaker och kroater, huvudsakligen män i åldrarna 13 till 78 år gamla. 2011 dömdes Mladić till livstids fängelse för sin roll i massakern. Kofi Annan har under sin tid som FN:s generalsekreterare beskrivit massakern som det värsta krigsbrottet sedan andra världskriget.

Dagens fråga

Är du för kärnkraft?

Loading ... Loading ...