Stora delar av insamlingen till ett sjukt barn har gått till familjens skulder hos Kronofogden. Foto: Isabell Höjman / TT

Donationer till sjukt barn gick till pappans skulder

Tiotusentals privatpersoner skänkte pengar till ett svårt sjukt barns cancerbehandling i utlandet. Men en stor del av de två miljoner som insamlingen gav gick till Kronofogden för att betala av pappans skulder, enligt en granskning gjord av Dagens Nyheter.

För ett år sedan spreds insamlingen i sociala medier. Föräldrarna till ett svårt sjukt barn vädjade om hjälp för att kunna betala en dyr behandling utomlands. Oddsen skulle enligt kliniken vara goda, men familjen saknade pengar.

Kampanjen fick draghjälp av influencers och medieprofiler som uppmanade folk att skänka pengar. På kort tid gjordes över 20 000 donationer till ett värde av två miljoner kronor.
Pappan i familjen har tidigare utretts av både polisen och Skatteverket. Den senaste domen mot honom är från 2018 då han dömdes av förvaltningsrätten att betala skatt för åren 2015 och 2016. Han har också skulder hos Kronofogden.
– Han har haft skulder hos oss i många år. I hans bolag har han haft målvakter, och han har på olika sätt försökt att undanhålla pengar från oss för att undvika att betala sina skulder, säger Kronofogdemyndighetens presstalesperson Max Wallenberg till DN.

När myndigheten under 2017 försökte utmäta pengar och fick reda på att barnet i familjen blivit sjukt, pausades utredningen. Men i slutet av året såg utredare att pengar från insamlingen flyttades från olika konton och användes till lyxkonsumtion. ”Bland annat har pengar gått till hotellvistelse i Beverly Hills, resor med Uber, exklusiva restaurangbesök och inköp på varuhuset Macy’s i Beverly Hills”, står det i ett yttrande till domstol.

Kronofogden fattade då beslut om att utmäta pappans skuld på cirka 850 000 kronor, som togs från de omkring 1,6 miljoner kronor som återstod av de insamlade pengarna. När Kronofogden gjorde ett nytt utmätningsförsök under hösten 2018 – denna gång mot mamman – så fanns inga av de insamlade pengarna kvar, enligt myndigheten. Föräldrarna uppger att de gått till vård av barnet.

Föräldrarna nekar till att ha tagit pengar från barnets insamling och menar att de har ersatt pengarna som Kronofogden utmätte med egna medel. Barnet är fortfarande svårt sjukt.

 

Läs mer:

Dagens fråga

Är du för kärnkraft?

Loading ... Loading ...