Kaniner lockade till regidebut

Med djup koncentration följer Mattias Linderoth det som händer på scen.
Artikel På fredag 22 mars är det premiär för den nyskrivna, engelska komedin Kaniner på Intiman. Föreställningen är också skådespelaren Mattias Linderoths premiär som regissör.
– Jag tycker att det är så jäkla roligt att arbeta med humor och när jag läste Kaniner kände jag direkt att jag ville regissera, berättar han.

Ska pappkartongen med kaninen stå på bordet eller ska skådespelaren Johannes Wanselow ha den i famnen? Ska Magdi Saleh dra upp byxbenen och visa kaninbetten på anklarna medan han går eller när han står stilla? När jag besöker repetitionen av Kaniner är det drygt en vecka kvar till premiär och många detaljer ska falla på plats.


– I morgon ska vi göra ett helt genomdrag med publik för första gången så nu måste vi börja bestämma hur vi ska ha det, säger regissören Mattias Linderoth. Det är väldigt roligt när man kan leka och prova olika saker men det är nu det ställs på sin spets.

De flesta som besökt någon av Malmö stadsteaters scener har nog sett Helsingborgsfödda Mattias Linderoth på scen. Efter teaterhögskolan i Malmö gjorde han sin debutroll som Birk i Ronja Rövardotter på Hipp 2003. Sedan dessa har han ständigt återkommit till teatern och tillhör sedan fem år den fasta ensemblen.

Bland hans många roller finns till exempel den hyllade insatsen i Kristian Lundbergs monolog Yarden 2012, Mozart i Amadeus 2014 och Tyko Jonsson i Karl Bertil Jonssons julafton. Rollen som han har på Intiman nu är dock helt ny. För första gången sitter han i regissörsstolen och ansvarar för helhetsbilden.


– Det är väldigt kul, säger Mattias Linderoth. Jag har lett en del små projekt på teatern innan och jag håller gärna i trådar och gillar att bestämma. Men jag är en oerfaren regissör och blir säkert för ivrig i ibland och har inte alla verktyg än. När jag gick in i det här sa jag till mig själv att det är ok att inte riktigt veta. Det viktiga är att jag aldrig ska låtsas att jag vet om jag inte gör det.

Kaniner är den brittiska författaren Joe Hampsons debutpjäs och en komedi i en akt om äkta paret Susan och Frank. Susan har köpt en kanin till Frank för att väcka liv i deras trista förhållandet men kaninen biter Frank och han ber den halvkriminelle Frank om hjälp att slå ihjäl den ...

Att Kaniner är en riktigt bra komedi var det som fick Mattias Linderoth att tacka ja till regiuppdraget.


– Bra komedier är så svåra att hitta, men den här är jätterolig med dråpliga situationer och roliga karaktärer. Jag var inte med när det bestämdes att vi skulle sätta upp den men när ensemblen var klar och man började leta regissör frågade Kitte (Wagner, Malmö stadsteaters chef, reds. anm.) mig. Jag har fått frågan tidigare men alltid känt att jag inte är intresserad av att regissera. Men när jag läst Kaniner kände jag direkt att jag faktiskt jättegärna ville.


– Att arbeta med humor är jäkligt roligt och komedi är dessutom lite som matematik, som jag älskar. Det är en slags logik, allt hänger ihop. Komedi är också lite mer raka puckar. Jag hade inte hoppat på det här om det handlat om nytolkning av en gammal klassiker.

Förutom att Kaniner är rolig menar Mattias Linderoth också att den tar upp ett ämne som engagerar utan att moralisera.


– Pjäsens par har varit tillsammans jättelänge och hur håller man liv i en sådan relation? Det här paret har löst det på sitt sätt. Är det bästa sättet? Jag tror inte det. Som så många andra berättelser handlar det om att vara människa och att det är ok att vara som man är. De säger till och med i pjäsen att ingen kan bestämma hur man ska älska någon. Det är fint tycker jag.

Under repetitionen sitter Mattias Linderoth koncentrerad framför scenen. Blicken vandrar mellan manuspärmen och det som händer på scen. När den utvalda biten av Kaniner är klar hoppar han upp till de tre skådespelarna
– Johannes Wanselow, Magdi Saleh och Linn Mildehav
– och diskuterar, gestikulerar och visar.


– Det finns en sådan där oskriven regel på teatern som säger att precis som man inte får vissla på scen ska man heller aldrig spela före, men det är omöjligt. Jag måste visa, säger han med ett skratt efteråt. Vissa regissörer som inte är så mycket kropp utan mer huvud kanske kan sätta rätt ord på det de vill säga men det kan inte jag, jag försöker ge en bild i stället. Samtidigt är jag noga med att betona att skådespelarna måste göra på sitt sätt. Och det här är tre rutinerade skådespelare så det finns inte på kartan att de inte skulle göra det.

Under arbetet med Kaniner har Mattias Linderoth haft regissören Dennis Sandin som mentor.


– Är man skådespelare börjar processen med en ny pjäs oftast på kollationeringen men för en regissör börjar processen långt tidigare och jag kände att jag behövde en mentor att prata med det här om, förklarar han. Dennis har inte varit med i själva repprocessen men nu kommer han i morgon på genomdraget och det ska bli spännande att prata efter.

Vad har varit svårast med att regissera?


– Inget har väl egentligen varit jättesvårt men det är väl möjligen just det här med förarbetet och så just nu att få tiden att räcka till, att hinna förbereda repetitioner samtidigt som vi håller på med ljus och hur vi ska göra övergångarna mellan scenerna. Att ha helheten, hela greppet.

På fredag är det premiär för Kaniner och Mattias Linderoth känner sig lugn vad gäller slutresultatet.


– Vi är där vi ska vara och jag tror att publiken kommer att tycka att det är en väldigt rolig pjäs.

Blir det mer regisserande framöver?


– Nu ska jag först vara tjänstledig ett tag men spontant kan jag nog säga att jag kanske säger ja om rätt pjäs kommer. Vi får se. Det här har inte knäckt mig i alla fall.

FAKTA

Fakta:

Kaniner:

Brittisk komedi av Joe Hampson som har premiär på Intiman i Malmö fredag 22/3.

Föreställningen regisseras av Mattias Linderoth och Linn Mildehav och Magdi Saleh spelar det äkta paret Frank och Susan medan Johannes Wanselow skiftar mellan flera roller. Kerstin Gustavsson har översatt, Annika Karlsson står för scenografi och kostym och Sven-Erik Andersson för ljusdesign.

Malmö

Vattentorn renoveras inför försäljning

Tak och fasad ska renoveras på Södervärns vattentorn.
Foto: Elisabeth Sandberg
Malmö
MALMÖ Tak och fasad på Södervärns vattentorn ska renoveras och det blir starten på att bygga om tornet till bostäder eller lokaler. Malmö stad får ständigt förfrågningar från intressenter som vill köpa tornet och inriktningen är att en ny ägare får stå för omvandlingen av den mer än 100-åriga byggnaden.

Tekniska nämnden gav på sitt sammanträde på tisdagen klartecken till en investering på 6,5 miljoner kronor. I den summan ingår byte av kopparplåten på delar av taket där det läcker in vatten. Taket kommer även att lagas på en del andra ställen där det bedöms vara nödvändigt. Delar av fasaden ska också fogas om.

Ska få ett syfte

– Nu gör vi den mest akuta renoveringen, kommenterar kommunalrådet och tekniska nämndens ordförande Andreas Schönström (S). Det ska också göras en ny detaljplan som gör det möjligt att bygga om tornet till lokaler eller bostäder.

– Vi vill att vattentornet ska få ett syfte och användas. Det ska inte bara vara ett monument över en svunnen tid.

Malmö stad övertog vattentornet från VA syd 2018. Tornet byggdes 1916 och var i bruk i nästan 100 år, fram till 2015. Varje våningsplan har en yta på 220 kvadratmeter och i en tidigare utredning är bedömningen att det kan få tio våningsplan.

Om det blir aktuellt att öppna tornet innan försäljningen är inte riktigt bestämt än. När renoveringen är gjord skulle det vara möjligt att ta in högst 30 personer i vattentornets bottenplan.

Försäljning

– Vi har privata intressenter som vill köpa vattentornet och omvandla det, konstaterar kommunalrådet Andreas Schönström (S). Jag har uppvaktats av intressenter som vill bygga om till både kontor, mötesplats och bostäder.

Som nämnts är Malmö stads inriktning är att sälja tornet. För att skapa något nytt i tornet krävs en ny detaljplan.

Malmö stads plan är att sälja vattentornet till en intressent som vill bygga om det till bostäder eller lokaler.
Foto: Elisabeth Sandberg

Eslöv

Medicin försvann på festen

En okänd mängd medicin försvann under festen.
Foto: Jessica Gow/TT
Eslöv
ESLÖV

En Eslövsbo i 30-årsåldern hade fest hemma i bostaden med 7-10 personer närvarande. Efteråt upptäckte han att det saknades medicin. Han vet inte vem som kan ha stulit den. Det är oklart hur stor mängd det handlar om och huruvida medicinen är narkotikaklassad eller inte. Saken är polisanmäld.

Inrikes

Skadad man vid explosion också misstänkt

Polis utreder vad det ska ha varit som detonerat.
Foto: Per Groth/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 40-årsåldern har skadats i samband med en explosion i en lägenhet i Västerås. Larmet om explosionen kom vid halv tretiden under natten mot torsdagen.

Enligt kammaråklagare Carl-Johan Norström, som leder förundersökningen, misstänks den skadade mannen också ha orsakat detonationen. Han är anhållen och är skäligen misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse.

Mannen hittades skadad utanför lägenheten och greps av polisen i trapphuset.

– Han är mycket svårt skadad och nedsövd och har inte kunnat höras av polisen, säger Carl-Johan Norström.

Polisen är fortfarande på platsen för att utreda vad som står bakom detonationen.

– Vi håller på att utreda det nu. Delar av lägenheten är förstörd och bombgruppen är där just nu, Carl-Johan Norström.

Räddningstjänsten uppger för VLT att det inte uppstått någon brand till följd av explosionen.

Inrikes

Uppgifter: Fler IS-kvinnor till Sverige

Inrikes
Inrikes

Flera medier skriver att ytterligare en grupp kvinnor utvisats av kurdiska självstyret från nordöstra Syrien och är på väg till Sverige.

En delegation bestående av bland annat polis, socialtjänst och läkare kommer att möta upp kvinnorna och deras barn på Arlanda under torsdagen, enligt SVT Nyheter.

TT söker utrikesdepartementet för en bekräftelse av medieuppgifterna.

Enligt Göteborgs-posten handlar det om två kvinnor.

En av dem ska vara hemmahörande i Skåne och en i Västsverige.

Utrikes

Jordansk militär sköt 27 misstänkta smugglare

Jordanska gränsvakter bevakar gränsen mot Syrien. Arkivbild.
Foto: Omar Akour/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Jordansk militär uppger att soldater skjutit ihjäl 27 misstänkta narkotikasmugglare som försökt ta sig över gränsen från Syrien.

Flera misstänkta smugglingsförsök av droger från Syrien till Jordanien har stoppats på sistone, och stora mängder narkotika har beslagtagits vid andra tillslag, skriver armén på sin hemsida. Man lovar också slå till "med järnhand" mot alla smugglingsförsök för att skydda gränsen.

Tidigare i januari dödades en officer i en eldstrid med smugglare, enligt armén.

Problemen vid gränsen har pågått en längre tid. Narkotikaindustrin blomstrar i inbördeskrigets Syrien, där bland annat tillverkning och försäljning av det amfetaminliknande preparatet fenetyllin ökat stort.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

M3.se

Populära myter om 5G avslöjade: Låt oss prata om fakta

M3.se Nuförtiden är 5G ett hett ämne på allas läppar. Alla har tankar och åsikter, spekulationer och konspirationsteorier om vad detta faktiskt är för något, samt hur det kommer att påverka våra liv. Mycket av dessa är dock endast tankar och spekulationer, samt rena och rama myter. I den här artikeln kommer vi gå igenom några av de mest populära myterna angående 5G, samt vilka av dem som faktiskt är sanna.

Populära myter om 5G

Det finns nästan inga begränsningar för hur många myter det finns om 5G, eller hur vilseledande eller galna de kan vara. Nedan går vi igenom 5 av de populäraste myterna just nu.

Kommer 4G bli värdelöst nu?

Även om 5G förväntas ta över större delen av 4Gs användningsområden på lång sikt, kommer 4G inte att bli värdelöst inom den närmaste framtiden. Det kommer därmed inte bli på samma sätt som när 4G lanserades och därmed relativt snabbt gjorde 3G till något väldigt mycket mindre önskvärt. Det kommer att krävas en helt ny infrastruktur för att ersätta 4G helt och hållet, vilket självklart tar rejält med tid.

Kommer privatlivet och integriteten att försvinna i och med 5G?

Frågan är, hur kommer 5G att påverka privatlivet och integriteten? Det är svårt att säga, men de som tror att vår integritet kommer att försvinna helt och hållet i och med 5G oroar sig förmodligen alldeles för mycket. Vår integritet kan dock komma att påverkas negativt.

Vissa är oroade för att Kina kommer att kunna övervaka all kommunikation med tanke på att Kina är den ledande faktorn inom 5G. Detta är dock endast spekulationer och det finns inga bevis för i nuläget.

Våra smarta enheter kommer även att kunna kommunicera med varandra ännu snabbare än vad de kan idag, vilket kan leda till att vår privata information blir tillgänglig eller utnyttjas på fel sätt.

Om du vill skydda dig kan du använda en VPN-tjänst för att kryptera all trafik mellan dig och omvärlden. Detta bidrar med ett extra lager av anonymitet och skydd mot intrång. Som en extra bonus får du även möjlighet att få tillgång till geografiskt begränsat material, exempelvis från streamingtjänster.

Är 5G ansvarigt för COVID-19?

Många konspirationsteoretiker undrar om det möjligtvis inte är 5G som ligger bakom COVID-19. Detta är dock endast teorier och rena myter, samt har ingen vetenskaplig substans eller fakta överhuvudtaget. Världens forskare, hälsoexperter och myndigheter är eniga om att COVID-19 är ett virus som sprids mellan oss människor, inte något som sprids via 5G.

5G lanseras bara för att göra mobiler snabbare

En annan väldigt vanlig myt är att 5G endast lanseras för att göra våra mobiltelefoner snabbare, men så är självklart inte fallet. Visst, våra mobiltelefoner kommer onekligen att bli oerhört mycket snabbare med hjälp av 5G, men det finns många andra sektorer som påverkas. Det kommer exempelvis att påverka många olika typer av tekniska uppfinningar, exempelvis robotar, självkörande bilar och mycket mer.

Kommer 5G snart att finnas överallt?

För större städer kommer 5G inom kort att finnas tillgängligt, men det kommer att ta rejält med tid innan 5G ersätter 4G i de mindre städerna och på landsbygden. Du kan därmed känna dig trygg att ditt 4G kommer att fungera ett bra tag framöver, speciellt om du inte bor i någon av de allra största städerna.

Vad som egentligen stämmer med 5G

När man bortser från alla dessa myter får vi fram en bild som ligger närmare sanningen. 5G introduceras i stora delar av våra samhällen, men det kommer ta väldigt länge innan vi ser 5G ersätta 4G helt och hållet - 4G förväntas till och med växa under de kommande åren!

Hur mycket 5G faktiskt påverkar vår hälsa och liv generellt sett är svårt att avgöra med tanke på hur få studier som ännu har utförts, det kommer förmodligen ta flera år innan vi har tillräckligt med material för att kunna genomföra trovärdiga studier som ger oss en rättvisande bild av hur 5G faktiskt kommer att påverka våra liv.

Slutord

5G är ett hett samtalsämne, samt kommer med största sannolikhet att vara det ett bra tag framöver. I takt med att 5G lanseras ute i vårt samhälle kommer fler och fler aspekter att uppdagas, både på gott och ont, men något som är säkert är att teknologin kommer att dra nytta av denna nya infrastruktur.

Nu vet du på ett ungefär vad som bara är rykten och myter, samt vad som faktiskt är sant. Nu väntar vi med spänning på att få se vad 5G faktiskt kommer att leverera i framtiden!

Inrikes

Besked om slutförvar i eftermiddag

Forsmarks kärnkraftsverk. Arkivbild.
Foto: Robert Gabrielsson
Inrikes
Inrikes Regeringen väntas i dag ge klartecken till SKB:s plan för slutförvar av använt kärnbränsle. Klockan 16.30 håller miljöminister Annika Strandhäll en pressträff.

Frågan om slutförvaret behandlas på ett regeringssammanträde i dag. Regeringen väntas där fatta det historiska beslutet att säga ja till Svensk Kärnbränslehanterings, SKB:s, ansökningar om ett system för slutförvar av använt kärnbränsle.

Ansökningarna omfattar två anläggningar, en inkapslingsanläggning i Oskarshamn, och en slutförvarsanläggning i Forsmark. Totalt ska 12 000 ton kärnavfall deponeras i 6 000 kopparkapslar på cirka 500 meters djup i urberget.

Kultur och nöje

"Fame"-skådespelare hittad död

Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den amerikanske skådespelaren Morgan Stevens, som bland annat spelade läraren David Reardon i "Fame", är död. Han blev 70 år.

Stevens medverkade i många tv-serier under 1980- och 90-talen, exempelvis "Melrose Place", "Kärlek ombord" och "Mord och inga visor".

Sin sista roll gjorde han i "Walker, Texas Ranger" 1999.

Morgan Stevens hittades död hemma i sitt kök, efter att en granne larmat polisen då han inte hörts av på några dagar. Han avled troligen av naturliga orsaker, rapporterar TMZ.

Utrikes

Fem döda efter skott på fabrik i Ukraina

Utrikes
Utrikes

Minst fem människor dödades när en medlem i nationalgardet avlossade skott vid en militär fabrik i Ukraina, meddelar landets inrikesdepartement.

Mannen sköt med en kalasjnikov och lyckades sedan fly från platsen. Han greps senare av polisen.

Händelsen inträffade i industristaden Dnipro klockan 3.40 lokal tid, när skytten blev tilldelad ett vapen vid början av ett arbetsskift.

"Som en följd dödades fem personer och fem andra skadades", meddelar inrikesdepartementet.

Fabriken Yuzhmash producerar och testar enligt sin sajt materiel för försvar, luftfart och jordbruk.

Skytten är född 2001. Motivet till skjutningen är inledningsvis inte känt.

Militären i tidigare sovjetländer plågades under 1990-talet av mobbning. Det har enligt människorättsgrupper minskat, men leder ändå regelbundet till självmord och mord.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL