Recension

Hänförande och häftig familjemusikal

Foto: Malin Arnesson
Ingen Sektion satt
Recension Matilda the Musical har gått sedan 2010 i London, men nu behöver man inte längre åka dit eller till någon annan internationell scen för att se den.
PREMIUM

Matilda the Musical har gått sedan 2010 i London, men nu behöver man inte längre åka dit eller till någon annan internationell scen för att se den. I fredags hade Malmö Operas egen version premiär och den är i mitt tycke väl så bra, för att inte säga ett strå vassare, än den hyllade West End-uppsättningen. När Malmö Opera med sina resurser, sin stora scen, stor orkester och ensemble satsar rejält på det som dessutom beskrivs som regissören

Elisabeth Lintons favoritmusikal är det många goda ting som strålar samman. Resultatet blir hänförande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Regler om skyddsutrustning lättas

Regeringen inför ett snabbspår för kvalitetssäkring av personlig skyddsutrustning. Arkivbild.
Regeringen inför ett snabbspår för kvalitetssäkring av personlig skyddsutrustning. Arkivbild.
Fotograf: Mikael Fritzon/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen ändrar reglerna för vilken typ av skyddsutrustning som får användas till exempel i vården, rapporterar SVT Nyheter. Även utrustning utan CE-märkning kan godkännas, om den ger tillräckligt bra skydd.

Hittills har Arbetsmiljöverket bara godkänt utrustning med så kallad CE-märkning. Men från och med tisdagen lättas reglerna.

Arbetsmiljöverket får i uppdrag av regeringen att ta fram metoder för att snabbt godkänna skyddsutrustning utan CE-märkning, i ett slags snabbspår.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) framhåller att utrustningen fortfarande måste vara säker för användaren och att nivån på skydd inte får sänkas.

Regeringen tar också tillfälligt bort kravet om svensk bruksanvisning för personlig skyddsutrustning.

Socialstyrelsen har avstått från flera tänkbara inköp till vården, med hänvisning till oro för kvaliteten.

– Vi har fått ett antal stora erbjudanden de senaste dagarna om att köpa icke kvalitetssäkrat eller testat material, och då har vi sagt nej, sade Johanna Sandwall, tillförordnad chef för kommunikationsavdelningen på Socialstyrelsen, till TT på måndagen.

Sandwall nämner bland annat ett samarbete med Polen.

– Vi går på Arbetsmiljöverkets processer och bedömningar. Jag tror att märkningarna handlar inte bara om att ha hålla rätt standard, utan också om att ha en bra produktion som säkrar kvaliteten i varje enskilt ansiktsskydd, till exempel, så att inte vart tionde ansiktsskydd är nånting annat.

Det är oklart om bedömningarna av de erbjudanden som Johanna Sandwall talar om kunde ha blivit annorlunda med de ändrade regler som nu aviseras.

Höör

Tjuv rullade iväg med husvagn

Höör
HÖÖR
PREMIUM

En kvinna som äger en sommarstuga i Tjörnarpstrakten gjorde en tråkig upptäckt när hon återvände till stugan. Det visade sig att någon stulit en husvagn som står uppställd på tomten. Husvagnen som stulits är danskregistrerad. Stölden upptäcktes den 28 mars.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Höör

Duo i bil var knivbeväpnade

Höör
HÖÖR
PREMIUM

En polispatrull kontrollerade på måndagsmorgonen en bil på Preems parkering i Höör. Den 49-årige mannen som körde bilen blev då misstänkt för brott mot knivlagen, eftersom han hade flera knivar med sig. Han misstänks också för grov olovlig körning eftersom han saknar giltigt körkort och tidigare har lagförts för ogiltig körning.

I bilen färdades även en 37-årig kvinna som också hade kniv. Hon visade även tecken på att vara narkotikapåverkad. Kvinnan misstänk nu för brott mot knivlagen och för narkotikabrott. Både kvinnan och mannen är hemmahörande i Småland.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Inrikes

KS tar emot patienter från Sörmland

Björn Zoëga, sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset.
Björn Zoëga, sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset.
Fotograf: Lisa Arfwidson/SvD/TT
Inrikes

Karolinska universitetssjukhuset i Region Stockholm ska hjälpa Region Sörmland med vård av 20 coronapatienter.

"Sverige är i en svår tid och det är viktigt att vi inom sjukvården hjälps åt att ta hand om patienterna. Även om trycket är hårt även i Stockholm så gör vi nu bedömningen att vi kan avlasta Sörmland", säger sjukhusdirektör Björn Zoëga i ett pressmeddelande från Karolinska.

Det rör sig om totalt 20 patienter, varav fem intensivvårdspatienter och 15 patienter som är i behov av slutenvård som kommer att flyttas till Karolinska Universitetssjukhuset från Region Sörmland.

Utrikes

Oförändrat läge för Johnson – kvar på sjukhus

En polis utanför St Thomas' Hospital i London, där premiärminister Boris Johnson vårdas.
En polis utanför St Thomas' Hospital i London, där premiärminister Boris Johnson vårdas.
Fotograf: Victoria Jones/AP/TT
Utrikes
Utrikes Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har tillbringat natten i intensivvård på ett sjukhus i London sedan hans coronavirussymtom förvärrats under måndagen.
På tisdagen beskrivs läget för Johnson som oförändrat.

Premiärministern lades in på sjukhus i söndags kväll, då han fortfarande hade feber och hosta trots att det gått tio dagar sedan han testats positivt för viruset.

Hans flytt till intensivvårdsavdelningen på måndagskvällen var enligt Downing Street en försiktighetsåtgärd om han skulle behöva en respirator för att underlätta tillfrisknandet.

– Premiärministern har fått visst andningsstöd och han övervakas naturligtvis noggrant, säger minister Michael Gove på tisdagen.

55-årige Johnson har inte behövt använda respirator och får den allra bästa vården på sjukhuset, säger Gove och meddelar att regeringen kommer att gå ut med ett officiellt uttalande om läget förändras.

"Väldigt sjuk"

Johnson själv meddelade sig på måndagen genom Twitter: "På min läkares inrådan åkte jag till sjukhuset för några rutintester eftersom jag fortfarande har symtom på coronavirus. Jag är vid gott mod och håller kontakten med mitt team, och vi jobbar tillsammans för att bekämpa det här viruset och försäkra att alla är säkra".

Händelseutvecklingen visar att Boris Johnson är väldigt sjuk, säger Derek Hill, professor vid University College London. Han poängterar dock att det inte är ovanligt att behöva intensivvård vid den här typen av sjukdom.

– Premiärministern får den bästa vård som (sjukvårdssystemet) National Health Service kan erbjuda.

Johnsons vän och tidigare medarbetare Will Walden säger till BBC Radio 4 att Johnson är i "betydligt bättre form än han ser ut".

– Han spöar vem som helst på tennisbanan, han springer regelbundet, han röker inte, han dricker måttligt, säger han.

– Så jag tror att om någon är i bra läge för att besegra sjukdomen både fysiskt och psykiskt så är det premiärministern.

Raab tar över

Utrikesminister Dominic Raab har tagit över landets styre tillfälligt. Han kommer att leda det dagliga mötet om coronaviruset med ministrar och rådgivare under dagen.

– Regeringens arbete kommer att fortsätta, lovar Raab.

Han säger att premiärministern är "i säkra händer" på St Thomas' Hospital, som ligger mitt emot parlamentet i centrala London.

– Regeringens fokus kommer att fortsätta vara att säkerställa att premiärministerns planer för att besegra coronaviruset fortsätter framåt, säger han.

FAKTA

Fakta: Boris Johnson

Boris Johnson föddes i New York den 19 juni 1964, men som brittisk medborgare.

Efter uppväxten i England studerade han på Eton College, och började sedan arbeta som journalist på dagstidningen The Times. Han blev senare Brysselkorrespondent.

2001 valdes han in i underhuset för första gången, för Konservativa partiet. Johnson satt där till 2008, då han blev Londons borgmästare, en post han hade fram till 2016.

Under kampanjen inför brexitomröstningen 2016 var han ett framträdande namn bland brexitörerna. Mellan 2016 och 2018 var han utrikesminister i Theresa Mays regering.

Efter att May meddelade sin avgång i maj i fjol tillträdde Boris Johnson den 23 juli som ledare för Konservativa partiet. Dagen därpå blev han Storbritanniens premiärminister.

Under sin tid som premiärminister har han manövrerat i ett komplicerat politiskt landskap, och fick i december till det nyval han länge velat ha. Valet slutade med en storseger för Johnson och det Konservativa partiet.

Brexit genomfördes under Johnsons ledarskap.

Sport

Sävehof värvar landslagsstjärna

Mathilda Lundström under VM-matchen mot Argentina i december förra året.
Mathilda Lundström under VM-matchen mot Argentina i december förra året.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Sport

Handbollsstjärnan Mathilda Lundström, utsedd till bästa högersexa i SHE två år i rad, lämnar Skuru för spel i Sävehof.

"Sävehof är en proffsig klubb med höga ambitioner där jag kan fortsätta utvecklas, så ser verkligen fram emot kommande säsong", säger Mathilda Lundström till Sävehofs webbplats.

23-åringen debuterade i landslaget 2018 och var med i EM samma år samt VM i fjol. Totalt har hon gjort 34 A-landskamper.

Kontraktet med Sävehof är skrivet på 1+1 år.

”Hon är en väldigt modern kantspelare, duktig i försvar och gillar att kontra. Mathildas träningsvilja och höga ambitioner gör att hon kommer passa perfekt in i vårt lagbygge inför nästa säsong", säger sportchefen Emil Berggren.

Sjöbo

Inlåst stenskulptur släpps ut till tioårsjubileum i Lövestad

Tre personer kring en stor stenskulptur i Lövestads skulpturpark.
Jan Persson, Magnus och Lisbeth Hammarskjöld samlas kring Modergudinnan, skulturparkens centrum. Upphovsmannen Evert Fornäs och hans verk kommer att hyllas i år.
Fotograf: Lennart Larsson
Sjöbo
LÖVESTAD Det blir ingen gästutställare i år på grund av coronapandemin. Istället lockar skulpturparksföreningen till tioårsjubileet med två nygamla verk av Evert Fornäs – det ena en mystisk skulptur som varit inlåst på lokalföreningen i Lövestad i många år!

Eller är det så att verket som man nu får låna av skulptören Evert Fornäs fru är den perfekta sten som han letade efter i hela sitt liv – men som han sa inte fanns?

Det var nämligen så, berättar skulpturföreningens ordförande Jan Persson, att när parken byggdes 2010 så ville Evert Fornäs inte att alla verk skulle sättas upp.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hörby

Misstänks för vapenbrott

Hörby
HÖRBY
PREMIUM

Efter att polisen gjort husrannsakan i en bostad i Hörbys tätort är en man i 40-årsåldern misstänkt för vapenbrott och för ringa narkotikabrott. När polisen sökte igenom bostaden på måndagseftermiddagen hittade man två hagelpatroner som mannen inte är behörig att inneha. Under genomsökningen hittades även misstänkt narkotika.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL