Kultur

Smith and Thell till Torsjö Live

Artikel Kultur och nöje Smith and Thell gästar Torsjö Live i sommar.

Ännu en artist har presenterats inför sommarens Torsjö Live.

Fredagen den 28 juni ställer sig Helsingborgsduon Smith and Thell, bestående av Victor Thell och Maria Jane Smith, på scenen i Torsjö.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Häktad för grov våldtäkt

Lund
kävlinge-Lund En 32-årig man omhäktades på fredagseftermiddagen misstänkt för försök till mord. Rätten häktade honom samtidigt för ett annat brott - grov våldtäkt.

Den grova våldtäkten ska ha begåtts i Furulund den 19 maj. 32-åringen är folkbokförd i en lägenhet i centrala Lund.

Enligt Lise-Lotte Norström, tillförordnad vice chefsåklagare, är det inte samma person som har utsatts för våldtäkten som för mordförsöket. Det finns två olika målsägare.

Mannen häktades i båda fallen enligt den högre misstankegraden, sannolika skäl.

Lise-Lotte Norström vill inte berätta mer om fallen eftersom det fortfarande finns fler vittnen att höra. Men hon har gott hopp om att åtal ska kunna väckas den 18 juni.

– Min bedömning är att utredningen kommer att vara klar tills dess. Vi har gjort merparten av arbetet, säger hon.

Kultur och nöje

Topplistorna: Lady Gaga når inte hela vägen

Lady Gaga går in på albumlistans andraplats med 'Chromatica'. Arkivbild.
Lady Gaga går in på albumlistans andraplats med "Chromatica". Arkivbild.
Fotograf: Greg Allen
Kultur och nöje
Kultur och nöje Förra veckan släppte Lady Gaga sitt nya album "Chromatica". Men världsstjärnan lyckas inte nå högre än till andra plats på den svenska albumlistan. Högst upp ligger fortfarande den svenske rapparen Yasin med "980111". På singellistan ligger Victor Leksell etta med "Svag".

Album:

1. (1) Yasin: "980111"

2. (Ny) Lady Gaga: "Chromatica"

3. (3) The Weeknd: "After hours"

4. (2) Einár: "Welcome to Sweden"

5. (Ny) Kygo: "Golden hour"

6. (Ny) Newkid: "Mount Jhun"

7. (6) Veronica Maggio: "Fiender är tråkigt"

8. (8) Hov1: "Vindar på Mars"

9. (5) Håkan Hellström: "Rampljus vol 1"

10. (9) Dree Low: "Flawless"

11. (11) Molly Sandén: "Det bästa kanske inte hänt än"

12. (12) Dree Low: "Flawless 2"

13. (10) Billie Eilish: "When we all fall asleep, where do we go"

14. (14) Dua Lipa: "Future nostalgia"

15. (13) Harry Styles: "Fine line"

16. (16) Hov1: "Montague"

17. (35) Haval: "Inloggad"

18. (18) Avicii: "Tim"

19. (22) Veronica Maggio: "Satan i gatan"

20. (17) Lewis Capaldi: "Divinely uninspired to a hellish extent"

Singlar:

1. (2) Victor Leksell: "Svag"

2. (1) The Weeknd: "Blinding lights"

3. (4) Yasin: "Young & heartless"

4. (3) Dababy featuring Roddy Ricch: "Rockstar"

5. (5) Miss Li: "Komplicerad"

6. (6) Yasin: Hiphop n rnb"

7. (7) Yasin & Aden: "Source"

8. (11) Lady Gaga & Ariana Grande: "Rain on me"

9. (13) Saint Jhn: "Roses (Manbek remix)"

10. (8) Yasin: "Workin"

11. (9) Yasin: "Buzz light year"

12. (26) Kygo & One Republic: "Lose somebody"

13. (18) Newkid: "Kanske var vi rätt bra ändå"

14. (16) The Weeknd: "In your eyes"

15. (17) Darin: "En säng av rosor"

16. (10) 6ix9ine: "Gooba"

17. (23) Miss Li: "Lev nu dö sen"

18. (Ny) Ant Wan: "Jag & du"

19. (25) Lov1: "Sexcigg"

20. (14) Yasin: "Drownin"

Källa: GLF

Opinion

Lyssna på Anders W

Centerns Anders WJonsson kräver en effektivare coronabekämpning.
Centerns Anders WJonsson kräver en effektivare coronabekämpning.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Opinion
Opinion

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har hanterat coronapandemin fumligt och långsamt. Tyvärr dog också mycket av den politiska debatten ut när epidemin och dess dödliga konsekvenser blev ett faktum.

Ett land kan ha två allvarliga krislägen att hantera. Det ena är rena krigshot där vi fruktar angrepp från en främmande makt. Det andra är civila kriser där pandemier är ett exempel. Det kan också handla om t.ex en situation som oljekrisen 1973. Vid krigshot är det viktigt med politisk samling för att en yttre fiende inte skall uppleva att vi är splittrade och svaga. Men i civila kriser borde istället oppositionen se det som sin uppgift att kritisera det man uppfattar som en felaktig hantering mot den osynliga fiende som utgörs av en smittsam virussjukdom. Istället utbröt snabbt en borgfred som om Sverige var militärt attackerad och därmed en politisk tystnadskultur som gjort skada.

Försiktigt men i allt tydligare ordalag har moderatledaren Ulf Kristersson höjt tonläget och skjutit in sig på den bedrövliga hanteringen av smittotester, eller snarare avsaknaden av en effektiv testverksamhet som kan mäta sig med vad andra länder mäktar med.

De senaste dagarna har också Centerns tillförordnade partiledare Anders W Jonsson kommit ut på banan och krävt en förändrad Coronastrategi. Det är sent men förmodligen en följd av att partiet genom samarbetet med regeringspartierna haft ett väl långt steg att ta för tala klartext om sina kritiska synpunkter. Det är mänskligt att det är svårt att ena stunden sitta och samarbeta kring fullföljandet av januariöverenskommelsen och i nästa stund kritisera sin samarbetspartner.

Desto mer välkommet är det att Anders W Jonsson nu på ett kunnigt och välartikulerat sätt formulerar sin och Centerns kritik av regeringens och Folkhälsomyndighetens coronastrategi. Att han kan göra det mot bakgrund av sin egen kompetens som läkare ger kritiken extra tyngd. I går fick det också starkt genomslag när en av landets mest välkända medicinprofessorer, numera emeritus, Hugo Lagercrantz gick ut och torgförde åsikten att Anders W Jonsson borde bli ansvarig socialminister och professor Björn Olsen ny statsepidemiolog. Det vore förstås ett dreamteam för vårt lands fortsatta hantering av Coronapidemin. Men förslaget lär inte tåla konfrontationen med verkligheten. Däremot gör regeringen klokt att lyssna på Anders W Jonsson som så tydligt har klarare idéer om vad som behöver göras än regeringens egna företrädare.

Lars J Eriksson

Ekonomi

Oväntad vändning på USA:s jobbmarknad

Arbetslösheten i USA har ökat i rekordtakt under coronapandemin. Arkivbild.
Arbetslösheten i USA har ökat i rekordtakt under coronapandemin. Arkivbild.
Fotograf: Nam Y. Huh/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Historiens bästa jobbsiffra och en kraftigt reducerad arbetslöshet.

Den urstarka jobbrapporten får USA-börserna att jubla.

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 2,5 miljoner personer under maj jämfört med april, enligt landets arbetsmarknadsdepartement. Siffran var inte bara den bästa någonsin utan krossade också analytikernas förväntningar som i stället låg på en minskning med åtta miljoner.

Arbetslösheten sjönk samtidigt till 13,3 procent jämfört med 14,7 procent. Bland annat handlar det nu om jobb inom restaurangnäringen som återkommit efter att nedstängningen av det amerikanska samhället öppnat upp igen.

Beskedet fick terminshandeln på USA-börsen att stiga markant. Dow Jones industriindex är upp 2,6 procent medan S&P 500 lyfter 1,7 procent.

Sport

Världsmästaren avstängd – rapporteringsmiss

Salwa Eid Naser, Bahrain, stängs av tillfälligt. Arkivbild.
Salwa Eid Naser, Bahrain, stängs av tillfälligt. Arkivbild.
Fotograf: Martin Meissner/AP/TT
Sport
Sport

Salwa Eid Naser var överlägsen på finalen över 400 meter på VM i Doha i oktober när hon korsade mållinjen på tiden 48,14. Det var den tredje snabbaste tiden genom tiderna på den distansen.

Nu har hon stängts av tills vidare av det Internationella friidrottsförbundets fristående antidopningsenhet Athletics Integrity Unit (AIU) för att ha brustit i sin vistelserapportering. 22-åringen har helt enkelt misslyckats med att hålla sig tillgänglig för att dopningstestas.

2018 blev svenska Meraf Bahta avstängd i ett år efter att hon lämnat in sin vistelserapport för sent och vid två tillfällen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Sport

Hjärnskakningen stoppar Johansson

Catrine Johansson. Arkivbild.
Catrine Johansson. Arkivbild.
Fotograf: Erik Simander/TT
Sport
Sport Göteborgs Catrine Johansson avslutar fotbollskarriären.
Orsaken: förra säsongens hjärnskakning.
– Det har varit ett tufft år, säger hon.

Under en träning i februari i fjol ådrog sig Catrine Johansson, i damallsvenska Göteborg, hjärnskakningen som har plågat henne sedan dess.

Nu har skadan även tvingat 28-åringen att sluta spela på elitnivå.

– Jag hade en dialog med klubben hela tiden och ömsesidigt bestämde vi att det var bäst så här. Jag kunde inte komma tillbaka fullt ut och det håller inte på elitnivå, säger hon till Göteborgs-Posten.

– Det har varit ett tufft år och det fanns mycket rädsla att hamna i samma situation igen. Jag kunde inte känna att jag kunde gå in i varje duell och nicka och då blir det ingen glädje på planen, det blev mer rädsla.

Johansson kom till Göteborg 2007 och hann spela nästan 200 matcher för klubben.

Trots att hon inte längre kan vara en del av spelarna på planen, så är det klart att hon fortsätter vara en del av laget. Johansson blir lagledare under bortamatcherna och ska hjälpa till med materialbiten.

– Det känns skönt att jag är kvar. Det blir inte så abrupt slut. Jag saknar ändå omklädningssnacket och vara en del av en grupp så det betyder mycket att jag fortfarande får vara en del av det, säger hon.

Inrikes

Åklagare: Ambassadör agerade mot svensk linje

Den tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt på väg in i rättssalen i Stockholms tingsrätt.
Den tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt på väg in i rättssalen i Stockholms tingsrätt.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Mejl, rapporter och mötesanteckningar visar att tidigare Kinaambassadör Anna Lindstedt handlat i strid med svensk utrikespolitik gällande fallet med den fängslade förläggaren Gui Minhai.
Det hävdade åklagare Henrik Olin när den historiska rättegången mot Lindstedt inleddes.

Inför ett stort medieuppbåd tog Anna Lindstedts plats på åtalarbänken när rättegången började på fredagen. Hon anklagas för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, efter ett hemligt möte om den svenska förläggaren Gui Minhai.

Rättegången är unik i sitt slag. Aldrig tidigare har en ambassadör åtalats för brottet och förutom salen för huvudförhandlingen har en åhörarsal och ytterligare en sal för medlyssning gjorts tillgängliga för att medier och andra åhörare ska få plats.

Mötet, som hölls på ett hotell i Stockholm i januari förra året, anordnades av Anna Lindstedt med bland andra Gui Minhais dotter Angela Gui och kinesiska företagare. Syftet var att få Gui Minhai fri. Men i samband med det pressades dottern att tystna i sin kritik mot Kina.

– Det här målet handlar om att Anna Lindstedt har agerat i strid med svensk utrikespolitik, säger åklagare Olin.

Ifrågasatt affärsman

Han lade under fredagen fram sina bevis som han anser visar att Lindstedt agerat utanför ramen för sina befogenheter i det konsulära ärendet gällande Gui Minhai och att hon är skyldig till brottet.

Bevisningen utgörs till stor del av mejl, men också mötesuppteckningar och rapporter av olika slag.

Enligt åtalet ska brottet ha "inneburit fara för Sveriges fredliga förhållande till Kina". Beroende på hur det bedöms kan det ge upp till sex års fängelse.

Åklagaren hävdar också att de två affärsmännen som deltog på mötet företrädde "Kinas intressen", vilket innebär att tysta kritiker mot Kinas agerande i Gui Minhai-frågan – där Angela Gui är en av de starkaste rösterna. Anna Lindstedt hade inte heller gjort någon riskbedömning när hon presenterade Angela Gui för männen, anser Henrik Olin.

Från olika rapporter och anteckningar framgår att en av affärsmännen, Kevin Liu som Anna Lindstedt uttryckt att hon litade på, använt sig av flera olika identiteter under flera år. Han har nekats visum i Sverige och använt sig av olika pass.

– Det är tydligt att man med ganska enkla efterforskningar kan ifrågasätta hans identitet och bakgrund, säger Henrik Olin.

Övertygad om friande dom

På måndag kommer försvaret att lägga fram sin bevisning och Anna Lindstedt ska då också förhöras. Advokat Conny Cedermark har tidigare kommenterat till TT att han är övertygad om att Lindstedt kommer att frias och att hon handlat inom sina befogenheter.

– Anna Lindstedt bestrider ansvar, säger advokat Conny Cedermark under rättegångens inledning.

"Någon förhandling med Kina har inte förekommit och departementet har varit informerat om mötet", sade Anna Lindstedt till TT via ett pressmeddelande dagen före rättegången.

Rättegången planeras pågå under sju dagar fram till den 18 juni. På grund av sekretess kommer delar av rättegången att hållas bakom stängda dörrar.

Anna Hansson/TT

Anna Lindstedt anklagas för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt efter ett hemligt möte om den fängslade förläggaren Gui Minhai.
Anna Lindstedt anklagas för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt efter ett hemligt möte om den fängslade förläggaren Gui Minhai.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Stödmanifestation för den fängslade bokförläggaren Gui Minhai utanför Kinas ambassad. Arkivbild.
Stödmanifestation för den fängslade bokförläggaren Gui Minhai utanför Kinas ambassad. Arkivbild.
Fotograf: Lisa Arfwidson/SvD/TT

FAKTA

Fakta: Gui Minhai

Den svenske förläggaren Gui Minhai drev bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay i Hongkong. Förlaget gav ut satiriska böcker om det kinesiska ledarskiktet tills fem medarbetare försvann i slutet av 2015.

Gui Minhai försvann den 17 oktober 2015, då han lämnade sin semesterbostad i Pattaya i Thailand.

I januari 2016 sände statlig kinesisk tv en "bekännelsevideo" med Gui Minhai i vilken han säger att han återvänt till Kina för att erkänna en påstådd trafikolycka. Myndigheterna medgav då också att Gui Minhai frihetsberövats.

Han släpptes i oktober samma år efter att ha avtjänat straffet. Enligt dottern Angela Gui hamnade han sedan i husarrest. Den 20 januari 2018 tog Gui Minhai ett tåg med två svenska diplomater för att besöka läkare på svenska ambassaden. På tåget blev han bortförd av civilklädd polis enligt dottern.

Den 25 februari i år kom beskedet att Gui Minhai dömts till tio års fängelse. Domstolen påstår att han "försett utländsk makt med underrättelser".

Sverige, EU och en rad andra organisationer har kritiserat Kinas agerande mot Gui Minhai.

Sport

Benficaspelare fick sina hem vandaliserade

Benficas Julian Weigl, till vänster, i matchen mot Tondelo. På vägen hem skadades han av glassplitter när bussen attackerades.
Benficas Julian Weigl, till vänster, i matchen mot Tondelo. På vägen hem skadades han av glassplitter när bussen attackerades.
Fotograf: Tiago Petinga/AP/TT
Sport
Sport

Bussen stenades och två spelare skadades efter Benficas första match i omstarten. Dessutom fick flera spelare sina hem vandaliserade.

Vandalerna hade spraymålat hot på spelarnas hus, bland dem stjärnmittfältaren Pizzi.

Det finns inga uppgifter på vem som ligger bakom dåden, eller varför.

Men det kan ha att göra med att topplaget bara fick 0–0 mot Tondela och därmed inte lyckades dra i från i tabelltoppen. Benfica och Porto fortsätter att dela ledningen på 60 poäng. Nio omgångar återstår.

På vägen hem från matchen stenades Benficas buss. Två spelare, den tyske mittfältaren Julian Weigl och den serbiske yttern Andrija Zivkovic, träffades av glassplitter och fick föras till sjukhus för omplåstring.

Bussattacken skedde på motorvägen mellan arenan Estadio da Luz och träningsanläggningen.

"Benfica fördömer och beklagar den kriminella steningen av bussen som spelarna utsattes för", skriver klubben i ett uttalande.

Rättad: I en tidigare version blev det fel om Benficas namn. Ord är därför borttagna i uttalandet.

NÄSTA ARTIKEL