LUND

Släggslag start för renovering av AF-borg

Hanna Dagsgård fick äran att slå en slägga mot en tegelvägg.
Artikel LUND Ny scen byggs och plats för fler verksamheter skapas för studenterna.

– Det här är en stor och fantastisk sak som nästan inte kan uttryckas i ord. Att renovera den inre delen av AF-borgen är det största som har hänt på flera studentgenerationer, säger Stina Åkesson, VD för AF-borgen AB, som drivs av Akademiska föreningen.

Det låg förväntan i luften när Hanna Dagsgård, del i AF-huset plockade fram en stor slägga och slog sönder en symbolisk tegelvägg.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

”Skyller ifrån sig istället för att ta ansvar”

Kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö MALMÖ
Coronapandemin slår mycket olika mot Malmö stads verksamheter men totalt sett redovisar de ett underskott på 117 miljoner kronor för årets första fyra månader. Oppositionen anser att styret har tappat kontrollen över ekonomin inom arbetsmarknads- och socialnämnden och krävde åtgärder istället för att nämnden ska fråntas ekonomiskt ansvar.

Kommunstyrelsen fick på sitt möte under onsdagen ta del av en ekonomisk prognos för januari-april som till stor del präglas av den pågående coronapandemin. 2020 väntas ändå sluta på ett överskott totalt enligt prognosen.

– Det ger oss goda förutsättningar att planera framåt så att vi trots det tuffa läge som vi är i landar på ett överskott på 414 miljoner, kommenterar kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S). Då är den allra största delen realisationsvinster men det gör att vi inte behöver gå fram med åtgärdspaket för att hantera de ökade kostnaderna.

– Det ger oss också möjlighet att kunna omfördela ramarna för att hantera det underskott som arbetsmarknads- och socialnämnden brottas med. En del till följd av pandemin och en del till följd av ökade kostnader för försörjningsstöd.

Utredning

Sedan tidigare pågår en utredning där det görs en analys av nämnden och dess kostnader.

Arbetsmarknads- och socialnämnden redovisar ett underskott på 24 miljoner kronor enligt prognosen vilket väntas bli 115 miljoner för hela året. Det märks tydligt att flera barn och unga vistas i hemmet och att aktiviteter och mötesplatser är stängda. Antalet orosanmälningar för barn och unga har ökat. Detta kräver flera utredningar och insatser från socialtjänsten. Under några veckor var ökningen 100 barn i veckan och en till och med 450.

Moderaterna anser att arbetsmarknads- och socialnämnden försöker skylla för stor andel av underskottet på covid-19. Enligt partiet väntas minuset för försörjningsstöd bli 300 miljoner. Endast 50 miljoner kan härledas till coronakirsen.

Torbjörn Tegnhammar (M).

– Det är uppenbart att nämndens katastrofala resultat beror på de grava missförhållanden som Malmö stads revisorer nyligen uppmärksammade i nämndens verksamhet, kommenterar oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M) i ett pressmeddelande.

– Det är extremt ansvarslöst av Socialdemokraterna och Liberalerna att skylla ifrån sig istället för att vidta ordentliga åtgärder för att hjälpa människor att komma i arbete och därmed kraftigt sänka kostnaderna för försörjningsstöd.

Torbjörn Tegnhammar påpekar att Moderaterna bara under det senaste året lagt 30 förslag på åtgärder som skulle hjälpa människor att kunna stå på egna ben och komma in på arbetsmarknaden.

Tydlig redovisning

Katrin Stjernfeldt Jammeh kommenterar att det är tydligt i prognosen var kostnaderna kommer ifrån.

– Det är tydligt redovisat var kostnaderna kommer ifrån. Sedan kan det finnas en gråzon. Men det man fråntas ansvar från nu är direkt coronarelaterat och jag känner mig trygg med den redovisning som finns i prognosen.

Kommunstyrelsens beslut blev att godkänna prognosen med reservationer från M, C och SD. De ville inte att arbetsmarknads- och socialnämnden, ASN skulle befrias från ekonomiskt ansvar för kostnader som kan härledas till coronapandemin.

Kommunstyrelsens beslut blev att tillfälligt befria både ASN, funktionsstödsnämnden och hälsa, vård och omsorgsnämnden från ansvar för kostnader på grund av covid-19.

Utrikes

Brittiska protester i solidaritet med USA

Tusentals protesterar mot rasism i Hyde Park, London.
Tusentals protesterar mot rasism i Hyde Park, London.
Fotograf: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Utrikes
Utrikes Tusentals demonstranter har samlats i Londons Hyde Park för att demonstrera mot rasism. Demonstrationen hålls i solidaritet med dem som just nu protesterar runt om i USA.
Både premiärminister Boris Johnson och landets poliskår har fördömt omständigheterna runt George Floyds uppmärksammade död, den händelse som utlöste protesterna.

"Black lives matter" och "vi kommer inte att tystas" skanderade demonstranterna som samlats i Hyde Park, många med munskydd.

– Jag är här för att jag står upp för mina rättigheter som svart person, säger Lisa Ncuka, en 26-årig student som deltar i demonstrationen.

– Alla borde vara här och ta kampen för jämlikhet. Det är inte ett problem bara i USA, det är hela världens problem och vi måste enas och sprida kunskap, fortsätter hon.

Svårt med avståndet

Star Wars-skådespelaren John Boyega var en av dem som talade i samband med demonstrationen. Han kallade protesten för en "fysisk markering" av stödet för George Floyd och andra offer för polisvåld.

– Vi kan alla hjälpas åt att skapa en bättre värld, sade han till hurrande demonstranter.

Demonstranterna uppmanades till en början att hålla två meters avstånd av smittskyddsskäl men när folkmassan började växa så krympte avståndet snabbt.

Inga initiala uppgifter om gripna finns ännu men i samband med liknande demonstrationer i söndags frihetsberövades 23 personer för att ha brutit mot smittskyddsrestriktionerna.

Johnson fördömer

Premiärminister Boris Johnson fördömde tidigare under onsdagen det våld som George Floyd utsattes för innan dödsögonblicket. Johnson har dock inte kommenterat huruvida han pratat om ämnet med Donald Trump.

– Det som hände i USA var skrämmande och går inte att ursäkta, sade Johnson i ett parlamentstal.

– Vi har alla sett det på våra skärmar och jag har full förståelse för folkets vilja att protestera mot det som hänt. Självklart anser jag att demonstrationerna bör ske på ett lagligt och ordnat sätt, fortsatte han.

Polisen: "Förskräcks"

Även från den brittiska poliskåren kommer fördömanden om George Floyds död.

"Vi står sida vid sida med alla dem som bestörts och förskräcks över hur George Floyd dog. Rättvisa och ansvarsutkrävande måste följa," skriver landets poliskår i ett gemensamt uttalande.

"Vi förskräcks också av det våld och den förstörelse som har skett i USA efter händelsen," fortsatte uttalandet.

Inrikes

Hovrätten skärper straff till mord

Svea hovrätt skärper straffet för en tonårspojke som dömdes för dråp av tingsrätten. Arkivbild.
Svea hovrätt skärper straffet för en tonårspojke som dömdes för dråp av tingsrätten. Arkivbild.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes

Svea hovrätt skärper straffet för den tonårspojke som i tingsrätten dömts för att ha dödat en annan tonåring i Björklinge utanför Uppsala. Hovrätten dömer pojken till ungdomsvård för mord, rapporterar lokala medier.

Uppsala tingsrätt hade tidigare i år dömt tonårspojken för dråp.

Det var i januari i år som en tonårspojke hittades knivskuren till döds i ett bostadsområde i Björklinge. Strax därefter kunde polisen gripa en annan tonårspojke.

Under rättegången erkände den nu dömde pojken sig skyldig till brott men hävdade att händelsen skett genom nödvärn. Tingsrätten fastslog i sin dom att gärningen begicks i desperation och att det därför skulle bedömas som dråp.

Hovrätten dömer pojken till två år och åtta månaders sluten ungdomsvård.

Sport

Storvreta får elitlicens – räddas av corona

Storvreta får ny chans att jubla nästa säsong efter att ha blivit beviljade elitlicens.
Storvreta får ny chans att jubla nästa säsong efter att ha blivit beviljade elitlicens.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Tidigare svenska mästarna Storvreta riskerade i höstas nedflyttning på grund av nekad elitlicens.
Nu står det klart att man räddas, på grund av coronakrisen.

Det tidigare mästarlaget Storvreta riskerade i höstas nedflyttning efter att man redovisat negativt kapital och därmed nekades elitlicens. Även Helsingborg nekades elitlicens.

Idag har Svenska innebandyförbundets licensnämnd haft ett sammanträde där man beslutat att de båda klubbarna i herrligan får elitlicens och också slipper nedflyttning till kommande säsong.

Storvreta beviljas elitlicens med en handlingsplan.

I ett pressmeddelande skriver nämnden: "Storvreta IBK beviljas elitlicens, med förlängd handlingsplan till 30 april 2021, med hänvisning till särskilda skäl kopplat till covid-19."

När de båda klubbarna i höstas nekades elitlicens var de tvungna att redovisa en handlingsplan där det negativa kapitalet var tvunget att vändas till ett positivt senast 30 april 2020. Men på grund av coronakrisens stora ekonomiska påverkan förlänger alltså nu förbundets licensnämnd tiden med ett år för Storvreta.

Man skriver också att de allsvenska damklubbarna Örebro Ungdom, Notviken och Klockarberget nekas elitlicens på grund av att efterfrågade handlingar inte inkommit. De föreningar som spelar i superligan, allsvenskan och division 1 herr omfattas av elitlicensen.

Inget slutspel genomfördes denna säsong på grund av coronakrisen. Falun tilldelades guldet på herrsidan och Iksu korades till mästare på damsidan.

Bella Franzén/TT

Ekonomi

Brakförlust för Lufthansa men aktien lyfter

Tyska Lufthansa redovisar en nettoförlust på omkring 22 miljarder kronor för första kvartalet. Arkivbild.
Tyska Lufthansa redovisar en nettoförlust på omkring 22 miljarder kronor för första kvartalet. Arkivbild.
Fotograf: Matthias Schrader/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi I coronapandemins spår står tyska Lufthansa inför långtgående omstruktureringsåtgärder.
Nettoförlusten under första kvartalet uppgick till motsvarande 22 miljarder kronor.
Men aktien rusar efter lättnad gällande reserestriktioner.

"Den globala flygtrafiken har i stort sett upphört de senaste månaderna. Det har påverkat vårt kvartalsresultat på ett sätt vi aldrig tidigare sett", skriver Carsten Spohr, styrelseordförande i Lufthansa i ett uttalande.

Kvartalssiffrorna, som ursprungligen skulle ha presenterats den 30 april, visar att nettoförlusten landade på 2,1 miljarder euro, motsvarande runt 22 miljarder kronor, under första kvartalet. Det kan jämföras med förlusten på 342 miljoner euro under motsvarande kvartal i fjol.

Under andra kvartalet räknar bolaget med en ännu större förlust, uppger finanschefen enligt nyhetsbyrån Reuters.

Långsam återhämtning

Rapporten kommer samma dag som den tyska regeringen bekräftar uppgifterna om att landets reseavrådan till samtliga EU-länder samt Storbritannien, Island, Norge, Liechtenstein och Schweiz lyfts från den 15 juni. Flera länder har på senare tid kommit med signaler om att öppna för turism och lättnader i reserestriktioner.

På aktiemarknaden märktes inga sura miner för de dystra kvartalssiffrorna och Lufthansas aktie steg kraftigt på Frankfurtbörsen.

Flygbolaget meddelar i samband med rapporten att man räknar med en långsam återhämtning i efterfrågan och kommer därför att behöva genomföra stora förändringar i verksamheten för att ha råd att betala av skulder så snabbt som möjligt , enligt Carsten Spohr.

Lufthansa har under en period haft 700 av sina 763 flygplan parkerade. Från mitten av juni ökar koncernen sin trafik till omkring 2 000 flygningar i veckan till totalt 130 destinationer.

I nuläget räknar Lufthansa med att 40 procent av bolagets trafik åter är i gång i september.

Stora sparåtgärder

På kort tid har flygbolaget genomfört åtgärder som minskat de fasta kostnaderna med en tredjedel men med marginella intäkter blöder Lufthansa stora summor varje månad. För närvarande använder bolaget 800 miljoner euro, motsvarande cirka 8 miljarder kronor, varje månad av sin likviditetsreserv.

För närvarande är 87 000 av Lufthansa-koncernens anställda korttidspermitterade, flera planerade projekt och underhåll har skjutits upp. Pågående omorganisationer inom Austrian Airlines och Brussels Airlines kommer att intensifieras.

I slutet av maj kom EU och den tyska staten överens om ett räddningspaket för Lufthansa som ger bolaget ett stöd på 9 miljarder euro, motsvarande cirka 94 miljarder kronor, i utbyte mot vissa eftergifter. Stödpaketet innebär också att den tyska staten kommer att äga 20 procent av aktierna i flygbolaget.

Rättad: I en tidigare version beskrevs Lufthansas räkenskapsår felaktigt.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

spelaspel.se

Kommer Trump stanna i vita huset efter nästa presidentval?

Spelaspel.se Den 3 november 2020 avgörs det amerikanska presidentvalet och många undrar om Donald Trump kommer att få sitta kvar i Vita huset. Sett till att hans stående förmåga att vara immun mot diverse kontroverser har många länge sett hans andra mandatperiod som säkrad, men nu tycks coronaviruset kunna bli hans fall. I denna artikeln tittar vi närmare på vad som talar för och vad som talar emot att president Donald Trump får sitt ämbete förlängt.

Efter en skandalomsusad valkampanj chockades många när beskedet kom om att Donald Trump blev USA:s 45:e president. Den största förklaringen troddes ligga i hans populistiska approach och amerikanarnas utbredda misstro mot demokraternas kandidat, Hillary Clinton. Snart har fyra år gått sedan dess och den 3 november får vi veta om Donald Trump får sitta kvar eller inte. Intresset är ovanligt stort och redan nu går det att betta på presidentvalet – om vi ser till spelbolagens siffror ser vi snabbt att de räknar med en ny seger för Trump (1.75 i odds), men demokraternas kandidat Joe Biden ligger inte långt efter (2.05 i odds).

Vad talar för en Donald Trump-seger?

Donald Trump har varit i blåsväder för olika kontroversiella uttalanden och skandaler sedan han inledde sin valkampanj. Under hans första presidentperiod har kontroverserna fortsatt att dugga tätt, men han har alltid lyckats trolla sig ur de besvärliga situationerna med att starta nya skandaler, skylla på “fake news” eller skicka iväg några tweets. Exempelvis har det pratats om grova skattebrott och en förmodad inblandning i “Rysslandsaffären” där tydliga bevis pekar på att Donald Trumps valkampanj haft regelbunden kontakt med Ryssland, som i sin tur påverkade presidentvalet. Efter att mail läcktes ut som bevisade att han utpressat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på 3,7 miljarder kronor för att få dem att gräva fram smuts om demokraternas troliga presidentkandidat Joe Bidens son, ställdes han inför riksrätt. Något som bara hänt två presidenter före honom under landets 200-åriga historia. Föga förvånande lämnade han rättegångssalen som vinnare, vilket återigen talar för hans otroliga förmåga att slingra sig ur krissituationer och behålla det amerikanska folkets tillit.

En annan stark fördel för Donald Trump är hur starkt den amerikanska ekonomin har gått under de senaste åren. Även om detta är effekter av vad tidigare regeringar har banat vägen för så tar han ogenerat åt sig äran för landets ekonomiska framgång. På Twitter i somras skrev han följande:

“Big Rally tonight in Greenville, North Carolina. Lots of great things to tell you about, including the fact that our Economy is the best it has ever been. Best Employment & Stock Market Numbers EVER. I’ll talk also about people who love, and hate, our Country (mostly love)! 7:PM”

Coronaviruset är Trumps stora hot

Den 3 november avgörs alltså valet men kampanjandet har börjat för länge sedan. På demokraternas sida ser det ut som att Joe Biden kommer att bli deras kandidat. Flera favoriter har redan fått erkänna sig besegrade och nu är det Biden eller Bernie Sanders som gäller. Sett till Sanders vänsterpolitik är det inte särskilt troligt att han blir demokraternas kandidat, men samtidigt har Joe Biden varit i blåsväder för att flera gånger ha anklagats för att ha betett sig olämpligt mot kvinnor vilket kan vara till Sanders fördel.

Om det blir Joe Biden eller Bernie Sanders som ställs mot Trump är nog inte något presidenten oroar sig över just nu. Hans primära fokus bör vara det omskrivna Coronaviruset som kommit till USA. Nu har han stoppat alla till USA från Europa, men det är på hemmaplan han måste agera istället. Sett till att 27 miljoner amerikaner saknar sjukhusförsäkring och därmed inte har råd att vara sjuka från jobbet, kommer viruset att sprida sig som en löpeld.

Med Coronaviruset har också handeln avstannat vilket lett till kraftiga nedgångar på börsen. USA kan komma att drabbas hårt av detta och då den starka ekonomin länge har varit Trumps stöttepelare kan ett fortsatt börsras bli hans dödsstöten för hans kandidatur.

Under de närmsta månaderna lär vi se en del svängningarna i spelbolagens odds för Donald Trump och Joe Biden. För den som vill spela på presidentvalet så gäller det att hålla sig uppdaterad framöver.

Ekonomi

Fortsatt uppåt på Stockholmsbörsen

Uppåt på börsen. Arkivbild.
Uppåt på börsen. Arkivbild.
Fotograf: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi Hoppet om ekonomisk återhämtning lever vidare på de europeiska börserna.
Stockholmsbörsen fortsatte de senaste dagarnas uppgång och stängde 2,4 procent upp.

Trots att coronakrisen fortgår och det ekonomiska läget på de flesta håll i världen fortsatt beskrivs som allvarligt präglas handeln på börserna just nu av en ökad optimism gällande återhämtningen.

På Stockholmsbörsen fanns konjunkturkänsliga industribolag bland de största vinnarna.

Verkstadskoncernen Sandviks aktie lyfte 6,5 procent, mest av storbolagen, hjälpt av en höjd köprekommendation.

Gruvbolaget Boliden ökade 5,1 procent följt av industrijätten ABB, upp 4,6 procent. Bilsäkerhetsföretaget Autoliv och industribolaget Alfa Laval steg båda 4,2 procent.

Utanför listan med de mest omsatta aktierna lyfte detaljhandelskedjan Clas Ohlson 6,2 procent efter sin rapport som visade en minskad förlust under fjärde kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår, jämfört med motsvarande period i fjol.

Bland dagens förlorare fanns hygienbolaget Essity som sjönk 0,7 procent.

De ledande europeiska börserna hade en bra onsdag. Londonbörsens FTSE-100-index steg 2,6 procent, CAC40-index i Paris ökade 3,4 procent medan Frankfurtbörsens DAX-index lyfte 3,9 procent.

Sport

Bekräftat fall av covid-19 i Tottenham

En icke namngiven person i Tottenham har drabbats av coronaviruset. Arkivbild.
En icke namngiven person i Tottenham har drabbats av coronaviruset. Arkivbild.
Fotograf: Michael Sohn/AP/TT
Sport
Sport

Premier League lät på onsdagen meddela att 1 197 personer i ligans klubbar, både spelare och övrig personal, testades för covid-19 under måndagen och tisdagen – och att ett provsvar gav positivt utslag.

Kort därpå kommunicerade fjolårets Champions League-finalist Tottenham att det bekräftade fallet kom från deras klubb.

"Vi har informerats av Premier League att vi har tagit emot ett positivt prov för covid-19 efter den senaste testningen vid vårt träningscenter", skriver Londonklubben på Twitter.

Om det rör sig om en spelare avslöjas inte. Tottenham skriver vidare på sin hemsida att den smittade, icke namngivne, personen är symptomfri och kommer att isoleras i sju dagar innan hen testas på nytt.

På grund av coronapandemin har Premier League haft uppehåll sedan mars, men planen är att säsongen ska återupptas den 17 juni. Än så länge har 13 personer testat positivt för covid-19 i Premier League.

Utrikes

Esper vill inte se militär inblandning

USA:s försvarsminister Mark Esper vill inte se ett militärt ingripande mot demonstranterna. Arkivbild.
USA:s försvarsminister Mark Esper vill inte se ett militärt ingripande mot demonstranterna. Arkivbild.
Fotograf: Alex Brandon/AP/TT
Utrikes
Utrikes

USA:s försvarsminister Mark Esper meddelade under onsdagen att han inte stödjer tanken om att sätta in militären för att stävja de protester som just nu pågår över landet.

USA:s president Donald Trump har tidigare sagt att detta kan komma att bli aktuellt med hänvisning till landets upprorslag, men hans försvarsminister håller inte med.

Esper säger också att han ångrar att han kallat områden där protesterna pågår för "slagfällt."

Försvarsministern säger även att inte informerades i förhand om de bibel-bilder som presidenten tog under sin promenad till St John-kyrkan, en promenad som föranleddes av att polis spärrade av delar av Lafayette-torget där demonstranter tidigare befunnit sig.

NÄSTA ARTIKEL