Premiärminister Jacinda Ahern. Foto: TT

Hatet mot den andre

opinion

Den värsta masskjutningen i Nya Zeelands historia har i skrivande stund krävt 49 liv.

Den är inget svårt rekord att slå: Nya Zeeland är ett säkert ställe med mycket låg brottslighet, särskilt i en internationell jämförelse. Det högerextrema våldet bakom det som landets premiärminister Jacinda Ardern betecknar som ett terrordåd har kommit som en chock för medborgarna.
Hatet som motiverat gärningsmannen märks extra tydligt genom att man valde att ge sig på försvarslösa personer under pågående bön. Det är just därför som terror är så effektivt: den skapar känslan av att ingen är säker någonstans och att inget samhälle eller ingen plats egentligen är trygg. Allt som krävs är en fanatiker och en bomb eller en fanatiker och ett gevär.

Det är en falsk bild: risken att dö i olycka är många gånger större, men terror har effekt eftersom den med rätta känns som ett attack på samhället och samhällsstrukturen man lever i.
Skytten och hans kompanjoner kommer att hyllas på hundratals fora världen över, precis som Anders Behring Breivik hyllades och som islamistiska terrorister hyllats för sina attacker av åsiktsfränder. Som terrorist får man inte bara möjligheten att leva ut sina våldsfantasier, man får också en hängiven fanbas, i döden eller i livet. Även detta göder den internationella terrorismen.

Man ser på likheter mellan terrordåd motiverade av olika ideologier att terror, oavsett om extremismen är religiöst eller främlingsfientligt betingad, är samma fenomen oavsett gärningsmannens övertygelser. Det handlar om hatet mot den andre, den som de inte förstår och övertygelsen att man har rätt att utplåna det som misshagar.
Trygga Nya Zeeland kommer att vakna upp som en annan nation i morgon: en snävare, mindre tillitsfull värld. Men också en där man fått en tydlig påminnelse om syster- och broderskap, oavsett bakgrund. Terrorn tar fram det bästa och det värsta och det bästa i individer och nationer. Martina Jarminder

Dagens fråga

Såg du matchen mellan MFF och Wolfsburg?

Loading ... Loading ...