Svalöv

Krossade sex fönsterrutor

Artikel Svalöv Någon gång mellan klockan 18 i onsdags och klockan 07 på torsdagsmorgonen har någon krossat fönsterrutor på företagsfönster på Svalegatan i Svalöv.

Någon gång mellan klockan 18 i onsdags och klockan 07 på torsdagsmorgonen har någon krossat fönsterrutor på företagsfönster på Svalegatan i Svalöv. Det är sex rutor som krossats och händelsen rubriceras som skadegörelse. Ingenting har stulits från företagslokalen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Tyska konsumenter något mindre pessimistiska

Tyskar anar ljuset. Arkivbild.
Tyskar anar ljuset. Arkivbild.
Fotograf: Michael Sohn/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Från bottennivåer har de tyska konsumenterna blivit något mindre pessimistiska, visar den månatliga mätningen från forskningsinstitutet GFK om konsumentförtroendet.

Indexet, baserat på svar från 2 000 tyskar, steg från rekordlåga –23,1 förra månaden till –18,9 på väg in i juni.

Öppningen av det tyska samhället göder en viss optimism, men rädslan över att bli arbetslös är fortfarande hög.

Utrikes

Lam: Nya lagar påverkar inte Hongkongs frihet

Hongkongs ledare Carrie Lam vid en presskonferens.
Hongkongs ledare Carrie Lam vid en presskonferens.
Fotograf: Vincent Yu/AP/TT
Utrikes
Utrikes De nationella säkerhetslagar som Kina planerar att införa i Hongkong påverkar inte den självstyrande regionens fri- och rättigheter, enligt Hongkongs ledare Carrie Lam.

– Det finns ingen anledning för oss att vara oroliga, säger Lam vid sin veckoliga presskonferens enligt Reuters, utan att förklara i detalj hur Hongkong skulle upprätthålla de friheter som kännetecknat regionen sedan överlämnandet från Storbritannien till diktaturen Kina 1997.

Regimen i Peking är fast besluten att införa en nationell säkerhetslag i Hongkong, som bland annat skulle förbjuda separatism, omstörtande verksamhet och terrorism.

Lagen oroar

Då kinesiska utrikesdepartementet sagt att fjolårets prodemokratiska protester till viss del utgjorde terrorhandlingar oroar sig många bedömare för att lagen ska användas för att kväsa demokratirörelsen. En annan farhåga är att Kinas underrättelsetjänster ska upprätta nya kontor i staden.

Hongkongs siste brittiske guvernör Chris Patten sade förra veckan i en intervju med The Times att "Hongkongs folk har blivit förrått av Kina". USA har hotat med ekonomiska sanktioner mot Kina om Hongkongs autonomi kringskärs.

Ber om förståelse

Lam uppmanar Hongkongborna att invänta detaljerna kring det nya lagförslaget och visa förståelse för varför lagen behövs.

– De senaste 23 åren har folk oroat sig gång efter annan för Hongkongs yttrandefrihet och rätten att demonstrera, men varje gång har Hongkong bevisat att vi upprätthåller och bevarar de värdena, säger Lam.

Tusentals demonstranter protesterade mot planerna på Hongkongs gator i helgen, och omkring 200 personer greps. Nya protester väntas på onsdag.

Inrikes

Man stickskadad i benet i Göteborg

En man har hittats stickskadad i benet. Arkivbild.
En man har hittats stickskadad i benet. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i Göteborg har hittats med en stickskada i benet. Han påträffades liggande på Gamlestadsvägen av en förbipasserande tidigt på tisdagsmorgonen, rapporterar Göteborgs-Posten.

– Det var en ordentlig, rejäl stickskada som blödde kraftigt. Han är förd med ambulans till sjukhus för vård men har inte sagt så mycket, säger polisens presstalesperson Ulla Brehm till tidningen.

Enligt vittnen har tre misstänkta gärningsmän setts åka därifrån med buss, men ingen är gripen i samband med händelsen.

Den skadade mannen var vid medvetande. Händelsen utreds som grov misshandel.

Ekonomi

Exportföretag anar ljuset i tunneln

Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden. Arkivbild.
Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden. Arkivbild.
Fotograf: Veronica Johansson/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi

Fortfarande mörkt, men ljuset i tunneln kan skönjas, framför allt i Asien. Ungefär så kan de svenska exportföretagens syn på läget sammanfattas, enligt Business Swedens mätningar om stämningsläget.

Fler företag anger i den senaste mätningen 27 april–14 maj att försäljningen påverkats kraftigt negativt jämfört med perioden 11–20 mars.

Men samtidigt anger nu en betydligt mindre andel av de 800 tillfrågade exportföretagen att situationen kommer att vara avsevärt sämre om fyra veckor än mätningen i mars.

"Just nu är vi mitt i krisen och läget är ungefär så dystert som förväntat men när företagen blickar framåt är läget lite mindre mörkt än i marsundersökningen", skriver Business Swedens chefsekonom Lena Sellgren i ett pressmeddelande.

Inrikes

Misstänkt våldtäkt i centrala Luleå

Polisen utreder en misstänkt våldtäkt i centrala Luleå. Arkivbild.
Polisen utreder en misstänkt våldtäkt i centrala Luleå. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Polisen utreder en våldtäkt i centrala Luleå. Larmet om händelsen vid Örnäset kom strax före midnatt och brottet ska enligt anmälan ha genomförts utomhus av en för kvinnan okänd man, uppger polisen.

Under natten har ett område spärrats av för teknisk undersökning. Polisen har hållit förhör och spår har säkrats.

Hundpatrull har sökt på platsen.

Ingen är under tisdagsmorgonen misstänkt för brottet.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Bostadslistan

Priset per kvadratmeter för hyresrätter varierar stort på olika platser i Sverige

BOSTADSLISTAN Bostadslistan har tillsammans med Bostadshub gjort en stor undersökning av Sveriges dyraste och billigaste kvadratmeter under 2019. Skillnaderna var naturligtvis stora beroende på storleken på staden i fråga, men ett intressant fynd är att det var över 300% dyrare att bo i hyresrätt i Stockholm än i Åmål.

Kvadratmeterpriset för en hyresrätt kan variera från endast 85 kronor upp till hela 629 kronor på olika platser i Sverige. Det visar en ny undersökning utförd av Bostadslistan och Bostadshub, två sökmotorer för hyresrätter på den Svenska marknaden. Efter att ha granskat över 10 000 annonser från både privatpersoner och företag som publicerats på plattformarna under 2019, har företagen kunnat skapa en intressant överblick av den svenska hyresrättsmarknaden.

Här var det dyrast och billigast

Som nämnt ovan så var det stora variationer på kvadratmeterpriset för en hyresrätt i vårt land. Som förväntat så kan vi återfinna Sveriges dyraste kvadratmeter i Stockholm, mer bestämt Nacka, där du kan betala upp till 629 kronor per kvadratmeter i genomsnitt. Å andra sidan så kan man i genomsnitt bo i en hyresrätt i Åmål för endast 85 kronor per kvadratmeter.

Bostadsort spelar stor roll på kvadratmeterpriset

Utöver att endast titta på det genomsnittliga kvadratmeterpriset kunde undersökningen också peka på vad den genomsnittliga lägenheten kostar på olika orter i landet. Efter en grundlig genomgång av de annonser vi undersökt så kostar det i genomsnitt 17 571 kronor att bo i en hyresrätt i Stockholm, samtidigt som det bara kostar 5113 i Åmål. Detta är förstås en väsentlig skillnad, men det är ingen hemlighet att det är billigare att bo utanför huvudstadsområdet, oavsett vilket land som undersöks.

Dyrare än man tror att bo i Lund och Uppsala

Utöver att endast titta på var det var dyrast och billigast i Sverige kunde undersökningen också avslöja att några av landets dyraste kvadratmeter kan hittas bland lediga lägenheter på Sveriges studentorter. Lund och Uppsala hamnade på plats tre och fyra i undersökningen, med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 217 samt 200 kronor.

Top 10: Sveriges dyraste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Top 10: Sveriges billigaste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Sport

Pamp anklagad för övergrepp – stängs av

Yves Jean-Bart, ordförande i Haitis fotbollsförbund, anländer till en domstol i Haiti för en utfrågning om övergreppsanklagelserna.
Yves Jean-Bart, ordförande i Haitis fotbollsförbund, anländer till en domstol i Haiti för en utfrågning om övergreppsanklagelserna.
Fotograf: Dieu Nalio Chery/AP/TT
Sport
Sport Det internationella fotbollsförbundet Fifa stänger av Haitis förbundsordförande Yves Jean-Bart under 90 dagar.
Anledningen är de anklagelser om sexuella övergrepp som kommit till ytan.

Yves Jean-Bart ska bland annat under flera års tid ha tvingat spelare till sex och ha gjort minderåriga med barn. 73-åringen nekar till alla anklagelser, som kom fram efter en granskning av brittiska The Guardian.

Förbudet gäller alla fotbollsrelaterade aktiviteter, såväl inom som utom Haiti. Under tiden ska Fifa inleda en egen undersökning om anklagelserna. Polisen i Haiti har redan inlett sin undersökning.

– Vi tycker att det är bra att Fifa inleder sin egen undersökning för vi inser att Yves Jean-Bart och hans anhang kan påverka alla juridiska undersökningar i landet, säger Marie-Rosy Auguste Ducena vid RNDDH, en organisation för mänskliga rättigheter i Haiti.

Det var för knappt en månad sedan som de första rapporterna om misstänkta sexuella övergrepp kom. The Guardian har pratat med flera anonyma källor, inklusive spelare, som uppger att Yves Jean-Beart vid upprepade tillfällen tvingat spelare till sex på det nationella träningscentret Centre Technique National i Croix-des-Bouquets. Några av spelarna, varav vissa minderåriga, ska också ha fött hans barn.

Jean-Bart har varit högsta chef för Haitis fotboll sedan år 2000 och valdes i februari för ytterligare sex år. Han hade då ingen motkandidat.

Ekonomi

Latam söker konkursskydd

Latam bildades när brasilianska Tam gick ihop med chilenska Lan 2011. Arkivbild.
Latam bildades när brasilianska Tam gick ihop med chilenska Lan 2011. Arkivbild.
Fotograf: Victor R. Caivano/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Latinamerikas största flygbolag Latam har ansökt om konkursskydd i USA, enligt ett uttalande från flygbolaget.

Bolaget har verksamhet i Brasilien, Chile, Peru, Ecuador och Colombia.

I förra månaden skar bolaget ner trafiken med 95 procent som en konsekvens av coronapandemin.

Inledningsvis påverkas inte den fortsatta flygtrafiken av rekonstruktionen.

Inrikes

Nya besked om friska äldre väntas

Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten.
Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT NYHETSBYRÅN
Inrikes
Inrikes

Folkhälsomyndigheten väntas i dag presentera nya rekommendationer till "yngre äldre". Det vill säga personer över 70 år som är friska.

– Vi återkommer till den frågan i morgon, sade statsepidemiolog Anders Tegnell på måndagens pressträff.

– Det behövs några timmar till för att få ihop ett bra budskap som är lättförståeligt och som samordnas och förankras med alla, fortsatte han.

Folkhälsomyndigheten har tidigare hintat om att råden till personer över 70 år kan komma att luckras upp och åldersgränsen flyttas. Sedan den 27 mars har alla äldre rekommenderats att stanna hemma, begränsa sina sociala kontakter och inte åka kollektivt.

– Vi tror att svenskar är friskare när de är 70 år än vad kineser och italienare är och då borde man kanske kunna flytta upp gränsen, har Tegnell tidigare sagt till Dagens Nyheter.

NÄSTA ARTIKEL