Nu öppnar Andy Warhol 1968 på Moderna Museet Malmö. Foto: Jurek Holzer/TT/Arkiv

Legendarisk konststjärna till Malmö

Malmö 1968 var ett laddat år politiskt i både Sverige och runt om i världen. Det var också ett dramatiskt år för Andy Warhol, vilket utforskas i utställningen Warhol 1968, som öppnar på Moderna Museet Malmö den 30 mars.

I Turbinhallen kan besökarna upptäcka en helt ny sida av den legendariske Warhol. Ett namn som de flesta känner till, men kanske mest till ytan. I utställningen presenteras en rad unika verk som visas för första gången på Moderna Museet Malmö. Besökarna får även möjligheten att ta del av en unik samling av de vinylomslag som Warhol designade, hans berömda ko-tapet, Ten-Foot Flowers och Electric Chair.

Varför ska man gå och se den här utställningen?
– Vi har skapat en speciell stämning i utställningen med silverfolierade väggar, citat, fototapeter och ett soundtrack med alla Velvet Undergrounds låtar. Upplevelsen anknyter både till Warhols utställning i Stockholm 1968 och till tidsandan på 60-talet. Mordförsöket på honom tre månader efter Stockholmsutställningen innebar en brytpunkt i både hans liv och konstnärskap, något som också tas upp i utställningen, säger curator John Peter Nilsson, tidigare museihef på Moderna Museet Malmö, men som nu återvänder till Malmö med Warhols verk.

Hur lyckades Andy Warhol bli en så stor konstnär att hans namn och konst fortsätter att leva vidare?
– Warhols tomma, ytliga bilder av varuförpackningar, kändisar eller nyhetsbilder, skildrar just ytligheten i konsumtions- och massmediesamhället. Det innebär dock inte att hans konst var ytlig. Snarare var den ett metaforiskt tecken för tomhet och intighet, säger John Peter Nilsson, i ett pressmeddelande.

Vad tycker du är det vanligaste missförståndet kring Andy Warhol?
– Att han var en cyniker som sålde vad som helst med mördande reklam, fortsätter John Peter Nilsson.

Vilken relevans har Andy Warhols konst i dag?
– Warhols katolska gudstro har varit något som börjat diskuteras först under senare tid. Han levde ut sin tro som en olydig kättare oavsett vilken religion det må vara, katolicismen eller kapitalismen – han flörtade med etablissemanget lika mycket som han kritiserade det. Han gjorde sin egen existens till ett konstverk, säger John Peter Nilsson.

Andy Warhol 1968: ”The idea is not to live forever, it is to create something that will”.

Utställningen Warhol 1968
Pågår 30 mars–8 september 2019 på Moderna Museet Malmö.
Curator: John Peter Nilsson. En version av utställningen visades på Moderna Museet i Stockholm 15 september 2018–17 februari 2019.
Utställningen på Moderna Museet Malmö har kompletterats med lån från både institutioner och privata samlare, bland annat Marilyn Monroe (1967), Ladies and Gentlemen (1976) samt en komplett samling av de vinylomslag som Warhol designade mellan 1949 och 1987.