Sveriges Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson firar sitt brons efter torsdagens singelmixedstafett under skidskytte-VM i Östersund. Foto: Anders Wiklund/TT

Bronsglädje för Öberg och Samuelsson

Skidskytte Det blev en andra VM-medalj för Sverige när VM-historiens första singelmixstafett avgjordes i Östersund.
Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson slutade trea efter vinnande Norge och tvåan Italien.

Därmed blev Sebastian Samuelsson äntligen VM-medaljör efter ett antal fjärdeplatser.

Individuella VM-guldmedaljören Hanna Öberg öppnade tävlingen med två bom – men lyckades med hjälp av extraskott klara sig utan straffrunda. I det andra skyttet sköt svenskan fullt och snabbt och växlade till Sebastian Samuelsson som femma. Samuelsson bommade totalt tre bom under sin runda, men klarade sig också utan straffrunda med extraskotten.

Hanna Öberg gjorde en perfekt tredje sträcka med snabbt och pricksäkert skytte och en snabb insats i spåret.

Hon växlade över till Sebastian Samuelsson som trea tillsammans med Norge och Italien och lade grunden till medaljen.

– Jag tycker att ståskyttet var väldigt bra och det är jag väldigt nöjd med, sade Hanna Öberg till SVT Sport.

Norrmannen Johannes Thingnes Bö och italienaren Lucas Hofer drog upp ett frenetiskt tempo från start och med två bommar på skjutvallen växte avståndet till guldet för Samuelsson till 15 sekunder. Bakom svensken jagade Tysklands Eric Lesser, men med en otrolig åkning från skjutvallen kunde Samuelsson hålla avståndet och säkra bronset.

– Det fanns killar både framför och bakom så det är bara att ge järnet. Jag försökte fokusera på Lukas Hofer, men det var lite för långt upp på så kort åkning kvar, sade Sebastian Samuelsson till SVT efter målgång.

– Så himla kul. Jag har blivit van att köra sistasträckorna i stafett, det var nästan lite nervigt att stå och titta på hur det skulle gå. Vi hade som målsättning att slåss om medaljerna, att vi kan vara med och ta medalj är ett väldigt bra kvitto, sade Hanna Öberg till SVT Sport.

Marte Olsbu Röiseland och Johannes Thingnes Bö tog ett nytt guld för Norge, 13 sekunder före Italiens silvermedaljörer Dorothea Wierer och Lucas Hofer. (SkD)

Sportresultat

Sport i dag