Ännu ett nederlag dag för May. Foto: TT

Ännu ett Mayday

Trots omförhandlingar röstades Theresa Mays utträdesavtal ner för andra gången, med endast 16 dagar kvar till Brexitdatumet. Det är fortfarande gränsen mellan Irland och Nordirland som är en stötesten och hur den kan hållas öppen utan att Storbritannien binder sig till EU igen permanent. Britterna vill se tydliga garantier för att en temporär lösning inte permanentas på ett sätt som gör Storbritannien låst. Detta kallas, även i parlamentet, för ”suspensoaren”, ”the cod piece”. Skyddet ansågs inte tillräckligt starkt.
Förlusten, med 149 röster, var så pass stor att Theresa Mays avgång väntades av många. Men det ser ut som hon stannar. Precis som USA har vant sig vid övertramp av Donald Trump som inte skulle accepterats av någon annan president, har Storbritannien vant sig vid misslyckanden från regeringen May som skulle väckt avgångskrav tidigare.
Jeremy Corbyns alternativa plan fick ännu mindre stöd än Theresa Mays. På många sätt borde hans oförmåga att erbjuda ett gångbart alternativ till Mays plan vara nog för avgångskrav även för Labourledaren.
Det nybildade EU-vänliga ”ickepartiet” the Independents yrkar på en ny folkomröstning. Independents består av avhoppade ledamöter från både Labour och Tories. Efter Brexithaveriet överväger de att bilda ett faktiskt parti. Sällan har förutsättningarna varit så goda för att starta en politisk rörelse – om inte väljarnas förtroende för den politiska processen är för svårt skadat.
Det är ett större politiskt kaos än något som Storbritannien sett i fredstider och ett hållfasthetstest av det brittiska politiska systemet. Betyget blir underkänt. Med två veckor kvar till Brexit kan varken Storbritanniens regering eller dess folkvalda ge något besked på hur den största politiska förändringen sedan andra världskriget ska genomföras eller vad den innebär.
Alternativen nu är ny folkomröstning eller att Storbritannien kraschar ur EU utan avtal – oavsett parlamentets position. Martina Jarminder

Dagens fråga

Tror du Göran Persson kan rädda Swedbanks rykte?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev