Skurup

120 kvadratmeter stort hus i Skurup sålt

Artikel Skurup Magnus Nilsson, 35, och Jonna Persson, 33, har tagit över fastigheten på adressen Slimminge 108 i Skurup från Sven Erik Jönsson och Siv Gulli Ingegärd Jönsson.

PREMIUM

Magnus Nilsson, 35, och Jonna Persson, 33, har tagit över fastigheten på adressen Slimminge 108 i Skurup från Sven Erik Jönsson och Siv Gulli Ingegärd Jönsson. Ägarbytet blev klart i februari 2019 och köpesumman blev 1 200 000 kronor. Huset har en boyta på 120 kvadratmeter.

I oktober förra året såldes en fastighet ett par hundra meter bort, på Slimminge 446B. Där landade priset på 6 625 000 kronor för byggnader på totalt 630 kvadratmeter.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Skogsbrand utanför Alvesta

Det brinner i skogen utanför Alvesta. Arkivbild.
Det brinner i skogen utanför Alvesta. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Det brinner i ett skogsområde vid Horgemobacke utanför Alvesta. Flera hektar har brunnit, rapporterar SVT Nyheter Småland.

– Vi har efterbevakning nu under natten. Vi är ungefär tio man kvar, säger Sebastian Severinsen, räddningschef i beredskap på Värends räddningstjänst till TT, vid halv ett-tiden på natten.

Under torsdagskvällen har helikoptrar hjälpt till att vattenbomba. Men branden är inte släckt.

– Vi drar igång igen på morgonen. Terrängen är svårarbetad, vi kan inte göra så mycket under natten, säger Severinsen.

Det rör sig om en tallskog där terrängen är snårig, enligt honom. Det är torrt i markerna.

– Det torkar upp fort när vi har den här värmen, trots att vi fick lite skurar häromdagen så torkade det upp fort. Det är absolut torrt i markerna. Men vi kommer förhoppningsvis få hjälp av regn på förmiddagen.

Inrikes

Ytterligare en sameby utmanar staten

Lars Miguel Utsi, Britt Sparrock och Anders Kråik från sametinget fotograferade i samband med att tvisten mellan Girjas sameby och staten om rätten till jakt och fiske avgjordes i Högsta domstolen i januari.
Lars Miguel Utsi, Britt Sparrock och Anders Kråik från sametinget fotograferade i samband med att tvisten mellan Girjas sameby och staten om rätten till jakt och fiske avgjordes i Högsta domstolen i januari.
Fotograf: Tomas Oneborg/SvD/TT
Inrikes
Inrikes

Även Talma sameby utmanar staten i den principiellt viktiga frågan om jakt- och fiskerätten i fjällen, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Samebyn begär i en skrivelse till regeringen att staten ska sluta sälja jakt- och fiskekort inom dess områden – och överväger att följa Girjas exempel och stämma staten.

I Girjasmålet i vintras slog Högsta domstolen fast att samebyn genom urminnes hävd har rättigheterna till jakt- och fiske. Aslak Allas, ordförande i Talmas sameby, anser att de uppfyller samma kriterier.

– Vi är ju ursprungsbefolkning här så vi anser att det är vi som har upplåtelserätten till jakt och fiske, och sedan anser vi att länsstyrelsen klarar inte av sitt uppdrag med att upplåta utan att det blir stor, avsevärd olägenhet för renskötseln i byn, säger han till Ekot.

Landbygdsminister Jennie Nilsson (S) säger i en kommentar till Ekot att hon vill att frågan om jakt- och fiskrättigheterna ska lösas politiskt, och inte via domstol av enskilda samebyar.

Inrikes

Tidigare Kinaambassadör inför rätta

Stödmanifestation för den fängslade bokförläggaren Gui Minhai utanför Kinas ambassad. Arkivbild.
Stödmanifestation för den fängslade bokförläggaren Gui Minhai utanför Kinas ambassad. Arkivbild.
Fotograf: Lisa Arfwidson/SvD/TT
Inrikes
Inrikes

I dag inleds rättegången mot den tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt. Hon anklagas för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, efter ett hemligt möte om den fängslade förläggaren Gui Minhai.

Mötet, som hölls på ett hotell i Stockholm i januari förra året, anordnades av Anna Lindstedt med bland andra Gui Minhais dotter Angela Gui och kinesiska företagare. Syftet var att få Gui Minhai fri. Men i samband med det pressades dottern att tystna i sin kritik mot Kina.

Enligt åtalet ska brottet ha "inneburit fara för Sveriges fredliga förhållande till Kina". Beroende på hur det bedöms kan det ge upp till sex års fängelse.

Rättegången planeras pågå under sju dagar fram till den 18 juni. På grund av sekretess kommer delar av rättegången att hållas bakom stängda dörrar.

Utrikes

Indiens vapen mot gräshoppor: Drönare och dj

Himlen nästan förmörkas av gräshoppesvärmen i Ajmer i Rajasthan i Indien.
Himlen nästan förmörkas av gräshoppesvärmen i Ajmer i Rajasthan i Indien.
Fotograf: Deepak Sharma/AP/TT
Utrikes
Utrikes Drönare, brandbilar, oljud och hög musik. Det hoppas Indien ska hjälpa i kampen mot de glupska gräshoppor som har invaderat landet – som redan har fullt upp med att tackla coronapandemin.

Musiken ekar över fälten. Den kommer från en bil med ett externt högtalarsystem som brukar användas vid bröllop och som ibland kallas dj-bilen. Den här gången handlar det dock inte om någon fest – utan om en förhoppning att det höga ljudet ska få gräshoppor att lämna odlingarna i Uttar Pradesh.

"Dj:s är inte bara för sång och dans. De är också effektiva när det gäller att skrämma bort gräshoppor" twittrar polisen Rahul Shrivastava som har publicerat ett videoklipp som visar ljudexperimentet i full gång.

Kom över gränsen

Mitt under brinnande pandemi har Indien drabbats av den största invasionen av ökengräshoppor på nästan 30 år. De kom hungriga i miljontal över gränsen från Pakistan i början av maj och har tuggat i sig livsviktiga grödor i flera västligt belägna delstater, däribland Rajasthan, Punjab, Madhya Pradesh, Gujarat och Uttar Pradesh.

Ökengräshoppan är den gräshoppa som orsakar störst förödelse på grund av sin hastighet och förmåga att snabbt föröka sig, enligt FN-organet FAO. En vuxen gräshoppa kan flyga upp till 15 mil och äta sin egen kroppsvikt varje dag. En svärm kan sträcka sig över ett område på många kilometer.

Regeringen har växlat upp ansträngningarna för att bromsa djurens framfart och har bland annat sprejat gift från drönare. Och lokalt försöker lantbrukare jaga bort djuren genom allt från eld och smällare till att spela på trummor och kastruller.

"Naturkatastrof"

Indiens stora nedstängning under coronapandemin har raserat ekonomin och gjort miljontals människor arbetslösa och hungriga. Många lantbrukare har inte heller kunnat ta hand om sina skördar på grund av logistiska svårigheter – och nu hotas linser, bönor och bomull av de glupska gräshopporna.

– Bönderna gråter. De vet inte vad de ska ta sig till. Det är som en naturkatastrof, säger Bhagirath Choudhary, chef för tankesmedjan South Asia Biotechnology Centre, till Thomson Reuters Foundation.

Sofia Eriksson/TT

Gräshoppor har intagit Indore i den indiska delstaten Madhya Pradesh.
Gräshoppor har intagit Indore i den indiska delstaten Madhya Pradesh.
Fotograf: KK Production/AP/TT
Ökengräshoppor som ännu inte fått sina vingar. Bilden är från Puntland, ett område som tillhör Somalia men i praktiken fungerar som självständigt. Arkivbild.
Ökengräshoppor som ännu inte fått sina vingar. Bilden är från Puntland, ett område som tillhör Somalia men i praktiken fungerar som självständigt. Arkivbild.
Fotograf: Ben Curtis/AP/TT

FAKTA

Fakta: Ökengräshoppan

De äter det mesta som kommer i deras väg och rör sig i klungor om miljontals individer. Ökengräshoppan tillhör gruppen vandringsgräshoppor, ses som en allvarlig skadegörare och äter nästan alla sorts växter. En svärm som upptar en yta på en kvadratkilometer kan äta lika mycket mat under en dag som 35 000 människor.

Flera östafrikanska länder har i år drabbats hårt av gräshoppornas framfart. Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorgan FAO kan det vara en konsekvens av vädret i regionen. Cyklonen Pawan i december i fjol orsakade inte bara översvämningar och kraftiga skyfall. Den gynnade även gräshopporna.

I Indien har gräshoppornas rörelser till stor del drivits av starka västvindar i samband med supercyklonen Amphans framfart över Indien och Bangladesh i maj, enligt FAO.

Källor: NE, FAO

Utrikes

Lugna demonstrationer fortsätter i USA

Demonstranter protesterar i närheten av Vita huset i Washington DC på torsdagskvällen.
Demonstranter protesterar i närheten av Vita huset i Washington DC på torsdagskvällen.
Fotograf: Evan Vucci/AP/TT
Utrikes
Utrikes För tionde dagen i rad har stora skaror demonstranter samlats i USA för att demonstrera mot rasism och polisövervåld efter George Floyds död vid ett polisingripande förra veckan.

Städer som Washington och Los Angeles har dragit tillbaka sina nattliga utegångsförbud, som infördes för att stävja de tidigare bitvis våldsamma protesterna, och demonstranterna har under kvällen dröjt sig kvar ute på gatorna i fredliga protester. De senaste dagarna har demonstrationerna blivit lugnare, sedan polisnärvaron ökat på flera håll och att Trump hotat med att sätta in militär.

Demonstranter gripna

I staden New York råder det dock fortfarande utegångsförbud efter klockan 20 och polisen började under kvällen gripa demonstranter som dröjde sig kvar ute på centrala Manhattan, efter en dag med främst lugna protester i staden, rapporterar CNN.

Samtidigt säger USA:s justitieminister William Barr att utländska intressen och vänsterextremister kopplade till antifasciströrelsen Antifa har försökt att utnyttja demonstrationerna. Liknande beskyllningar har president Donald Trump tidigare uttryckt. I onsdags greps emellertid tre högerextremister, misstänkta för att ha uppviglat till våld vid demonstrationer i Las Vegas.

Det mesta av våldet ska dock ha utförts av opportunister, inte organiserade extremister, enligt ett dokument från landets myndighet för inrikessäkerhet som nyhetsbyrån Reuters har sett.

Minnestund

Under torsdagen hedrades George Floyd vid en minnesstund i Minneapolis. Ceremonin var den första av totalt tre som kommer att hållas under veckan och var endast öppen för ett par hundra inbjudna.

Förutom familjemedlemmar deltog bland andra senatorn Amy Klobuchar, Minneapolis borgmästare Jacob Frey och medborgarrättsaktivisten Jesse Jackson. Gästerna hedrade George Floyd med en åtta minuter och 46 sekunder lång tystnad – lika länge som en polisman tryckte sitt knä mot Floyds nacke.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Kultur och nöje

Jonas Lundqvist släpper singel

Jonas Lundqvist släpper singeln 'Dubbla fantasier'. Pressbild.
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Jonas Lundqvist är tillbaka med ny musik, först ut är singeln "Dubbla fantasier". I oktober släpps sedan det kommande albumet, som är inspelat på Jocke Åhlunds nystartade skivbolag Gibbon.

"Affärerna går sämre, ansvaret är större, kroppen gör ont. Dags för sista ronden. Marlboro man är tillbaka", säger Jonas Lundqvist om nya låten i ett pressmeddelande.

Han prisades på Manifestgalan i fjol för både årets live och årets pop för albumet "Affärer" som kom 2018. Den forne Bad Cash Quartet-trummisen släppte sitt första soloalbum 2007 under namnet Jonas Game och har sedan dess även släppt albumen "Så e de me de" 2012 och "Vissa nätter" 2016, som blev genombrottet som soloartist.

Sport

Idrotten i kris – uppskattar miljardtapp

Gothia Cup, den internationella ungdomsturneringen i fotboll, är en av många sommarevenemang som inte kan genomföras på grund av coronapandemin. Arkivbild.
Gothia Cup, den internationella ungdomsturneringen i fotboll, är en av många sommarevenemang som inte kan genomföras på grund av coronapandemin. Arkivbild.
Fotograf: ADAM IHSE / TT
Sport
Sport Svensk idrott kommer att förlora nästan 1,3 miljarder kronor i intäkter de närmaste månaderna på grund av coronapandemin.
Inom kort kommer Riksidrottsförbundet att begära ett nytt krispaket av regeringen. Och det är bråttom:
– Hotbilden handlar om överlevnad, säger RF-ordföranden Björn Eriksson till TT.

Regeringen har redan betalat ut ett krisstöd till idrotten på 500 miljoner kronor men den svåra och långvariga pandemin gör att många idrottsklubbar är hårt pressade ekonomiskt.

Tidigare i veckan sade Eriksson till TT att "idrotten blöder".

Exakt hur mycket har nu RF tillsammans med specialförbunden gjort en uppskattning över. För perioden juni-september beräknar man att gå miste om 1,26 miljarder kronor.

De små idrottsföreningarna räknar med att förlora intäkter på 660 miljoner kronor, idrottsföreningar med stora evenemang 540 miljoner och förbunden själva 60 miljoner.

"Risk att kon har dött"

Den 11 juni kommer Riksidrottsförbundet vid ett extra styrelsemöte att ta beslut om hur mycket man ska äska av regeringen. Björn Eriksson vill i dag inte säga mer än att det förmodligen handlar om mer än de 500 miljoner man fick förra gången.

Enligt Eriksson är det bråttom.

– En sak är väldigt viktig och det är att ett sånt här paket mår inte särskilt väl av om det kommer till hösten i samband med budgetprocessen. Då är det risk att kon har dött och gräset växer.

– Jag vill gärna att det handläggs som ett snabbspår. Förra gången behövde regeringen tre dagar och jag vill inte sätta någon tidsgräns, men jag tror det är olycksaligt om perioden börjar och hinner gå utan att någon vet hur det blir, säger han.

Häckens jätteras

Sommaren innehåller normalt stora ungdomsturneringar som ger idrottsklubbar viktiga intäkter. Häckens stora fotbollscup Gothia Cup är en av de drabbade och den allsvenska klubben gick nyligen ut med en ekonomisk prognos för året på hiskeliga minus 40 miljoner kronor.

I samband med det förra krispaketet gjorde Björn Eriksson tidigt klart med att man inte skulle kunna kompensera för allt. De 500 miljonerna ska vara utbetalda före midsommar och när föreningarna fick ansöka om stödpengar blev det för totalt 1,26 miljarder – samma summa man nu beräknat nästa periods intäktsbortfall till.

Men Eriksson ser inte att RF i sitt kommande äskande ska försöka få kompensation för det som fattades förra gången.

– Vi kan inte göra det fullt ut eftersom det här stödet inte är ett kompensationsstöd utan ett överlevnadsstöd. Det gäller fortfarande. Det går inte för idrotten att säga att vi som de enda ska ha full kompensation för corona, däremot att hålla ett öga på överlevnadsaspekten.

Göran Sundberg/TT

Kultur och nöje

Summerburst får vänta på sitt jubileum

Ullevi gapar tomt. Här skulle festivalen Summerbursts tioårsjubileum ha ägt rum i helgen.
Ullevi gapar tomt. Här skulle festivalen Summerbursts tioårsjubileum ha ägt rum i helgen.
Fotograf: Adam Ihse/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje I år skulle den elektroniska musikfestivalen Summerburst fira sitt tioårsjubileum. Men festen kom av sig.
I väntan på nästa år blickar festivalgeneralen Anders Boström tillbaka på ett arrangemang som började på begäran av den franske stjärn-dj:n David Guetta.
– Det är lätt att glömma att det var ett stort genombrott för elektronisk musik, säger Boström.

Det skulle egentligen råda febril verksamhet på Ullevi i Göteborg nu, med scener som byggs och barer som fylls inför den tionde upplagan av Summerburst. Nytt för i år var bland annat en technoscen i arenans garage.

Men det får vänta till 2021.

I en tillbakablick säger Anders Boström att festivalbesökarna har ett av de största namnen i genren elektronisk dansmusik att tacka för att Summerburst uppstod.

Skälen var delvis ekonomiska. Det kostar mindre att boka artister till en festival än att arrangera en enskild konsert där artisten även får procent på intäkterna. Så när den franske musikproducenten David Guetta var sugen på att spela i Sverige dök idén till att göra någonting nytt upp.

– David Guetta ville att jag skulle hitta på någonting till honom. Då tänkte jag att vi kör på Stockholms stadion, och gör det till en festival. Vi behövde börja boka massa artister och fick tag i Avicii, Calvin Harris, Eric Prydz, Dada Life med flera, säger Boström.

Rätt i tiden

Från att ha varit ett endagsevenemang med en scen har Summerburst vuxit genom åren. Festivalen lyckades ligga rätt i tiden när den surfade på den enorma elektroniska dansmusikvågen som svepte över populärkulturen för tio år sedan.

Det har också gjorts försök att experimentera med det musikaliska utbudet.

– Vi gjorde ett år med Justin Bieber. Vi fick chansen att testa och sålde en massa biljetter, men folk grymtade lite, "Ta inte ifrån oss vår musik". De var väl oroliga över att popmusiken mer och mer skulle ta över. Efter det året gick vi ut och sade att vi ska hålla oss till det vi kan bäst. Gensvaret blev väldigt bra, säger Boström.

"Blir aldrig bra"

Han hoppas, förutom att det blir en glädjefylld återförening med besökarna, att folk tillåter sig att vara extra närvarande nästa år.

– Förhoppningsvis kommer det att bli så att folk lägger undan sina telefoner och står och tittar på var de är någonstans i stället för att filma när det blir fyrverkerier eller någon går på scen. Det blir aldrig bra film av sådant i alla fall.

Patrick Stanelius/TT

Så här brukar det se ut på Summerburst. Bilden är tagen under Tiëstos uppträdande i fjol. Arkivbild.
Så här brukar det se ut på Summerburst. Bilden är tagen under Tiëstos uppträdande i fjol. Arkivbild.
Fotograf: Björn Larsson Rosvall/TT

FAKTA

Fakta: Gör det själv-Summerburst

Ledsen över att det inte blir någon Summerburstfestival i år? Var inte det. Ordna en egen fest i stället, inom ramarna för gällande restriktioner.

Här är festivalgeneral Anders Boströms bästa tips:

– Först och främst måste du bjuda in mig, det är nummer ett. Annars kan jag inte godkänna någonting, för det låter alldeles för trevligt.

– Nummer två: Vi har ju väldigt mycket material på vår Youtubekanal, till exempel våra aftermovies. Så hitta polaren med störst tv och dra ut den i solen, och kör våra aftermovies, filmsnuttar och intervjuer och allt sådant vi har.

– Och självklart, det är jättemånga som har planerat sedan i januari vad de ska ha på sig under helgen. Glöm inte outfiten. Då har du sällskapet, musiken, ljud och bild och fyrverkerier, och så har du din outfit – och glöm inte att dricka mycket vatten så klart.

NÄSTA ARTIKEL