Petra Stenkula, chef utredningsenhet Syd, vid tisdagsförmiddagens pressträff om de tillslag polisen gjort mot de grupperingar som utsatt äldre personer i hela landet för telefonbedrägeriet. Foto: Johan NIlsson/TT

Polisen har stoppat liga som blåser äldre

Malmö Polisen har gjort flera betydande tillslag mot kriminella nätverk som misstänks ha lurat ett stort antal äldre på miljonbelopp.
Bedragarna kopplas till den grova kriminella verksamheten i Malmö, men också andra delar av landet.

– Vi har slagit ut fyra grupperingar sedan 2018. Nu har vi två ärenden där vi lämnar in åtal i nästa vecka. Sex personer sitter häktade, tre kvinnor och tre män. Vi har brutit en brottstrend, säger Petra Stenkula, chef för regionala utredningsenhet i Syd.
Polisen såg i oktober 2017 en ökning av bedrägerier mot äldre. Sedan dess har brottsligheten fått en stor spridning och blivit en betydande inkomstkälla för grova kriminella nätverk.
Metoden är att kriminella ringer upp äldre personer och förmår dem att lämna över bank-id eller uppgifter till sin bankdosa.

Sedan 2018 har runt 7 000 äldre människor blivit av med omkring 300 miljoner kronor i den här typen av bedrägerier, som kallas vishing. Under fjolåret dömdes 51 personer för grova bedrägerier eller penningtvätt.
Tillvägagångssätten är ofta likartade.
– De är väldigt vänliga och trevliga när de ringer. I bland kan samtalen vara i en timme. Det händer även att de ringer upp till äldre och får dem att lämna över sina uppgifter, säger Petra Stenkula.
Polisen har det senaste året satt in stora resurser för att komma åt de grova bedrägerierna. Så sent som i förra veckan åtalades två personer för just grovt bedrägeri mot äldre, men också för mord.
– Det här är en basinkomst för många som också har sin försörjning i annan grov brottslighet, som utpressning och narkotikabrott. De inblandade har också kopplingar till mordärenden, säger Petra Stenkula.

Polisen har pekat ut omkring 200 personer i Malmö som anses vara grovt kriminella. Av dem är det ett tjugotal som försörjer sig på bedrägerier mot gamla människor.
– De lurar våra äldre på stora belopp.
Petra Stenkula framhåller vikten av att vuxna pratar med såväl sina ungdomar som äldre anhöriga för att de ska skydda sig. Många unga dras in i kriminalitet när de upplåter sina konton för penningtvätt, men är omedvetna om det är brottsligt.
Äldre personer uppmanar hon att aldrig lämna ut sina bankuppgifter om de blir uppringda.
– Det är viktigt att aldrig logga in på bank-id eller dosa på annans uppmaning.
Nästa vecka väcks åtal mot en av ligorna. Två personer misstänks för att ha lurat av ett 15-tal äldre på stora belopp.
Thomas Johansson har varit en av utredarna.
– De har suttit häktade sedan i december. Samtliga som utsatts för bedrägerier är äldre. Det närmar sig miljonbelopp.
Vid åtminstone ett tillfälle ska de ha åkt hem till ett av offren. Genom att hävda att hens kort blivit skimmat och behöver bytas ut fick de kontroll över hennes konto. Sedan har de tömt det på alla pengar.
Ytterligare ett åtal väntar sedan mot fyra personer. En av dem bedöms vara huvudperson, de övriga tre har fungerat som uppringare.
– De får troligtvis någon procent, säger Thomas Johansson.
Även om många som blivit bedragna gör en polisanmälan tror han att det finns ett stort mörkertal, människor som tycker det är genant att de blivit lurade.
Petra Stenkula framhåller att många av de som sysslar med den här typen av kriminalitet känner varandra, och sprider kunskapen i gängen.
– Om vi griper fyra personer är det stor risk att en femte lär upp andra. Det är en så lukrativ verksamhet.
Polisen kommer även framöver att arbeta mot den här typen av brottslighet. Det sker bland annat i samarbete med bankerna.
– Vi fortsätter nationellt i några månader till, säger Petra Stenkula.
Stefan Persson
stefan.persson@skd.se, 0704-142636

Dagens fråga

Game of Thrones är slut. Gillade du upplösningen?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev