Vidisha Mallik som Viola och Victoria Dedekam som Marit i en härligt humoristisk scen från Kära nån! Foto: Martin Lindberg
Expressteaterns föreställning Kära nån! med Vidisha Mallik och Victoria Dedekam som Viola och Marit. Foto: Martin Lindborg

Ett tankeväckande möte på scen

Scen/recension

SCEN
Kära nån!
Scen: Expressteatern, Malmö
Av: Ed Damron, Vidisha Mallik
Regi: Ed Damron, My Areskoug
Musik: Hugo Chandelier
Scenografi/kostym: Anna Sjölin, Karin L Oscarsson
Medverkande: Victoria Dedekam, Vidisha Mallik
För barn mellan 5 och 7 år

Viola (Vidisha Mallik) är en pigg, äldre dam på runt 80 år. Marit (Victoria Dedekam) är betydligt yngre och jobbar för hemtjänstföretaget HHH (Hus Hem Hjälp). När Marit får på sitt redan överfulla schema att hjälpa Viola med städning blir det efter en del förvecklingar till ett både spännande, givande och äventyrligt möte.
Som dessutom i sann Expressteaternstil bjuder publiken på ett genomarbetat kroppsspråk, akrobatik i vardagsmiljö och inte minst många hjärtliga skratt.

Den 40 minuter långa pjäsen Kära nån! utspelas i Violas färgglada hem med spetsduk på bordet och en väggtelefon och almanacka på väggen. Viola hämtar sin tidning, servera sig kaffe och får publiken på glatt fnisshumör när hon lite lagom glömskt hänger käppen i telefonklykan och telefonluren på stolen.
Så sveper hemtjänstpersonalen Marit in i en vit arbetsdress med sin vita mobiltelefon i högsta hugg och en vit cykelhjälm ordentligt på huvudet. Hon vill klara av städningen hos Viola snabbt för att hinna vidare till alla andra som finns på hennes fulltecknade schema. Hennes tempo kolliderar med Violas behov av att prata, ha det trivsamt stökigt runt sig och dricka kaffe i lugn och ro.
Det något irriterade mötet mellan Viola och Marit bjuder på allt från balansnummer på en fällstege till underhållande kartongstapling och så ett rejält gräl. Till sist bortser Marit från chefens tjat om effektivitet och sitter ner och dricker kaffe med Viola och får på kuppen höra om hennes äventyr som sjuksköterska runt om i världen.

Expressteatern är som alltid skickliga på att skapa angelägen dramatik ur vardagssituationer och också att hitta humor i det vardagliga. Vidisha Mallik hittar också så rätt i Violas lite försiktiga rörelsemönster som kontrasteras fint av den otålighet och stress som Victoria Dedekams Marit utstrålar.
Mötet mellan en äldre kvinna och hemtjänsten är knappast det vanligaste ämnet för en barnteaterföreställning, men förutom att många i publiken säkert har en mormor, farmor eller någon annan i den äldre generationen i sin närhet så har Expressteatern i sitt arbete med föreställningen letat efter likheter i äldres och barns liv . I Kära nån! har de sedan hittat fram till en högst allmängiltig berättelse om ensamhet, om vänskap och det viktiga i att ta sig tid att lära känna varje människa.
Tydligt och lockande visar Kära någon! att varje nytt möte kan bjuda på oväntade äventyr och kunskaper.
Som vuxen åskådar kan man samtidigt inte låta bli att önska att det kunde vara så här enkelt att prioritera det mänskliga mötet framför stress och resultatkrav.

SCEN
Kära nån!
Scen: Expressteatern, Malmö
Av: Ed Damron, Vidisha Mallik
Regi: Ed Damron, My Areskoug
Musik: Hugo Chandelier
Scenografi/kostym: Anna Sjölin, Karin L Oscarsson
Medverkande: Victoria Dedekam, Vidisha Mallik
För barn mellan 5 och 7 år