Boeing uppdaterar flygplansmodell efter krasch

Flygplanstillverkaren Boeing uppger att man ska uppdatera mjukvaran i modellen 737 Max 8 efter den fatala kraschen i Etiopien där 157 personer omkom.
Samtidigt stoppar fler flygbolag modellen.

I oktober förra året kraschade ett Boeing 737 Max 8 från Lion Air i havet utanför Jakarta. Ungefär samtidigt togs det flygplan från Ethiopian Airlines som i söndags kraschade utanför Addis Abeba i bruk.

Igår, bara timmar efter att amerikanska flygsäkerhetsmyndigheten ställt krav på företaget att uppdatera flygplansmodellen gick man ut i ett pressmeddelande och berättade att man sedan Lion Air-kraschen arbetat med en mjukvaruuppdatering som ska ”göra ett säkert flygplan ännu säkrare”. Uppdateringen kommer, enligt pressmeddelandet, att rullas ut under de kommande veckorna.

Man poängterar också att det i manualen för flygplansbesättningar på Max 8-planen finns instruktioner för hur man manuellt tar över kontrollen ”om det osannlolika inträffar att det kommer felaktig data från sensorerna som anger angreppsvinkel”-

Kina, Indonesien, Singapore, Australien och Etiopien har redan stoppat Max 8-planen. Nu rapporterar SVT Nyheter att svenska researrangören Tui stoppar sina två plan av den aktuella modellen och även flygbolaget Norwegian kommer stoppa alla sina.

Läs mer:

Dagens fråga

Game of Thrones är slut. Gillade du upplösningen?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev