Så såg det ut på text-tv-redaktionen 2000 och så såg sidan ut på 40-årsdagen. Foto: Ulf Palm/TT och Ralph Bretzer/SkD

40 år av text i tv:n

Media Idag är det 40 år sedan ett av Sveriges största medier klev in i våra vardagsrum.
Och än idag, trots internets intåg står sig Text-tv, eller SVT Text som det numera heter, väl i konkurrensen.

Den 12 mars 1979 dök den upp i våra vardagsrum, i alla fall för dem av oss som hade en tv-förberedd för det. Snart var sifferkombinationer som 100 (nyheter), 555 (index) och 377 (liveuppdaterade sportresultat) i var mans och kvinnas medvetande.

”Text-TV – Din teleprinter i vardagsrummet” hette det i marknadsföringen.
– Starten skedde lite i smyg, men med åren fick vi allt mer pondus och växte till Sveriges största massmedium med över tre miljoner användare, säger Thomas Jonasson, en av SVT Texts reportrar till SVT.
– Många andra tv-kanaler ville haka på SVT-Text-succén, men nådde aldrig samma klass. De blev mer klotterplank, och därefter lade de ner sin nyhetsbevakning.

När SVT text-tv drog igång var Sverige andra land i världen att dra nytta av tekniken. Förebilden var BBC:s Ceefax som var först. Ceefax lanserades redan 1974 och utvecklades av BBC:s egna ingenjörer för att hitta ett sätt att erbjuda tittare med hörselproblem textning.

Ironiskt nog peakade såväl SVT som Ceefax under 90-talet, i samma veva som dess värsta konkurrent skulle kliva in över landets gränser. Men ännu står det numera medelålders mediet upp väl för sig i konkurrensen med internet med sina 1,3 miljoner användare. Det är mer än både Rapport och Aktuellt och ungefär lika mycket som svt.se har.

För Ceefax är dock sagan all. 2012 tryckte Dame Mary Peters, guldmedaljör i femkamp från OS 1972, på knappen som släckte ned den sista analoga tv-sändningen i Storbritannien. Men i Sverige lever tjänsten, som sagt, ännu i högönsklig välmåga.
– Visserligen är guldåren över, men vi har lyckats behålla en stor och engagerad publik. Segertåget fortsätter, om än i mindre skala, säger text-tv-reportern Erik Aldaeus till SVT.

Dagens fråga

Game of Thrones är slut. Gillade du upplösningen?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev