Kenneth Hallberg, Höör: – Margot Wallström. För hennes engagemang i sin karriär. Hon är rak i sin framtoning och har inte gett vika för partriarkatet när det stormat i hennes parti.
Birgitta Tillich, Malmö: – Ulla Andersson, en chef som jag hade på 70- och 80-talet men som inte lever längre. Hon var en fantastisk kvinna, en klok människa och vi pratar om henne nästan varje dag.
Annika Dacke, Skurup: – Den pakistanska utbildningsaktivisten Malala Yousafzai. Hon förkroppsligar i sin gärning det som unga kvinnor kämpar med dagligen i delar av världen.
Sara Färlin Tynelius, Sövde: – Min enäggstvilling Agneta. Hon driver också eget företag och ger mig många goda råd. Dessutom är hon väldigt omtänksam.
Linda Claesson, Malmö: – Gudrun Schyman. Det finns ingen kvinnlig politiker som fått utstå så mycket skit, och samtidigt hållit huvudet högt. En imponerande kvinna.
Camilla Mårtensen, Kävlinge: – Jag har flera förebilder. Privat beundrar jag min mamma som har uppfostrat mig till att kvinnor har samma möjligheter som män. Offentligt vill jag plocka fram Selma Lagerlöf.
Margareta Rosvall, Hörby: - Moster Rut i Lund. För att hon är väldigt bra att prata med. Så vill jag bli när jag själv är 93 år. Hon är saklig och ärlig och med sin tid. En person som ger mycket tilllbaka.
Helen Persson, Eslöv: – Min gamla arbetskamrat Ann-Christin Nilsson. Hon ställer upp för alla och är mycket engagerad, bland annat i ”Min stora dag”, som uppfyller önskningar för sjuka barn.
Karin Leeb-Lundberg, Svedala: - Kvinnor som arbetat för kvinnors rättigheter, haft möjligheter att utbilda sig och med civilkurage medverkat i samhällsutvecklingen.
Helmar Tillich, Malmö. – Min hustru Birgitta. Hon är lugn och sansad och gillar fettisdagsbullar.
Laila Olsen, Staffanstorp: – Det namn som först kommer upp är Margareta Winberg som är en tydlig feminist. Ordförande för Socialdemokratiska kvinnoförbundet 1990-1995.
Joy Marcher, Svalöv: - Min 84-åriga farmor Gunn Duholm i Landskrona. Hon är helt fantastisk på alla sätt. Ställer upp alltid upp för alla. Ser till att hålla ihop hela släkten.

Enkät: 12 svarar

Skåne Har du någon kvinnlig förebild? Vem, och varför i så fall?
Läs svaren i bildtexterna ovan.

Dagens fråga

Eurovision: Borde Sverige ha vunnit?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev