John Turturro och Julianne Moore i Gloria Bell. Foto: A24 via AP

En uppfriskande remake

Film/recension

FILM
Gloria Bell
Regi: Sebastian Lelio
Medverkande: Julianne Moore, John Turturro, Michael Cera, Caren Pistorius, Brad Garret

Ett förlängt namn i titeln, en språklig översättning samt en addering av Julianne Moore i titelrollen och John Turturro som föremålet för hennes låga, och vips så har vi en amerikanisering av chilenske Sebastian Lelios film Gloria. Samme regissör står bakom manus och regi även denna gång, och man undrar onekligen varför han tyckte det var en bra idé att göra samma film igen.

Om det handlar om en remake av en actionrulle eller komedi hade jag förstått de rent monetära motiven, men i det här fallet talar vi om en art housefilm som i hög utsträckning troligen har en lite smalare publik även efter amerikaniseringen.
Nåväl, om man nu väljer att se Gloria Bell för dess egna meriter, så är historien riktigt stark även denna gång. Och Julianne Moore är alldeles lysande i huvudrollen i sin hudnära tolkning av en frisinnad karaktär som vill ta sista chansen att hitta en kärlek värd namnet.

Handlingen följer i mer eller mindre detalj händelseförloppet i originalet. Vi introduceras omgående för Gloria, frånskild sedan dussinet år, som ofta roar sig med att gå ut och dansa. Där får hon många ytliga bekantskaper av det motsatta könet men ingen kontakt leder till något. Förrän den likaledes ensamstående Arnold kommer in i hennes liv.
Åtminstone tror hon det. För Arnold är en riktig gentleman. Dessvärre visar det sig också att han har ett par vuxna döttrar som ringer stup i kvarten och med framgång kräver både pengar och tjänster av honom.
Denna inte alldeles friska relation har Arnold extremt svårt att släppa, och då med extra betoning på extremt. Vilket leder både till frustration och elände för Gloria.
Hur det slutar? Ungefär likadant som i originalet. Som sig bör, får man väl säga. För klimaxet är onekligen precis lika uppfriskande denna gång.

FILM
Gloria Bell
Regi: Sebastian Lelio
Medverkande: Julianne Moore, John Turturro, Michael Cera, Caren Pistorius, Brad Garret