MFF-akademin är bäst i Sverige

FOTBOLL Under tisdagen blev det officiellt att Malmö FF hade den bästa akademiverksamheten i landet under 2018.

MFF:s akademiverksamhet fick flest poäng av alla när Svensk Elitfotboll presenterade sitt resultat av 2018 års certifiering av klubbarnas akademiverksamhet.
MFF ökade sin totala poängsumma med närmare 1500 poäng och passerade därmed IF Brommapojkarna som den förening med flest poäng i certifieringen.
– Vi har i några år haft breda trupper där vi prioriterat utveckling, ibland på bekostnad på resultaten, och det är det som slår igenom nu, säger Per Ågren, Sportchef Ungdom i Malmö FF i ett pressmeddelande.

– Förut hade vi som målsättning att vinna P17 och P19 Allsvenskan, men det har vi inte längre. Vi vill fortfarande vinna varje match men vi tror att det är bättre för spelarnas utveckling att göra på det här sättet. Vi har också en fantastisk tränarbesättning med många välutbildade tränare. Vi lägger ner stor kraft på att rekrytera bra tränare, säger Per Ågren som en förklaring till att MFF hamnar så högt upp i certifieringstabellen.
Totalt nio klubbar har maximala fem stjärnor i certifieringen, en minskning med en klubb jämfört med 2017.

– Malmö FF gör ett imponerande arbete och jag gillar verkligen deras mål med sin talangutbildning, där kanske vinna idag inte är prio ett, utan att istället skapa vinnare för framtiden. Men jag vill också slå ett slag för alla våra andra klubbar och deras arbete. Tack vare att vi kan göra de här certifieringsbesöken varje år så får klubben en genomlysning av sitt arbete med att utbilda fotbollsspelare och jag skulle säga att samtliga Tipselitklubbar tar steg framåt och utvecklas för varje år, säger Thomas Lyth, ansvarig för Certifieringen hos Svensk Elitfotboll.

Placeringar för skånska klubbar (inom parantes antal stjärnor):
1. Malmö FF (5), 6 Helsingborgs IF (5), 14 Landskrona Bois (4), 21 Trelleborgs FF (3), 30 Ängelholms FF (3), 34 Kristianstads FC (3), 37 Lunds BK (2).