- Det här är ett sätt att möta folk som älskar serier. Och det är viktigt att stötta de lokala initiativ som finns, sa Adrian Malmgren. Han var på plats med sitt fanzine Wicked Hero och Nora Leirnes och Sam Berglund med sin gemensamma sci-fiserie Come Queer whith me. Båda med samma budskap om allas lika värde och ett jämställt samhälle.
Seriefesten på Stadsbiblioteket i Malmö arrangerades för femte året.
Natalia Batista, festivalgeneral, lärare och serieskapare på Serieskolan i Malmö samlar in fanzine från utställarna som får delta gratis men donerar sina verk för läsning på biblitoket.
Seriefesten lockade förra året 1 500 besökare till Ljusets kalender. En aktivt vald plats för att locka andra än de redan inbitna serieintresserade.
Ece Bür tycker om att tecna och tillsammans med mamma Dilek Bür har hon besökt Seriefesten flera gånger för inspiration och för att de har vänner som ställer ut.
Agnes Jakobsson var en av deltagarna som på scenen i Ljusets kalender samtalade med Natalia Batista om sin serieroman Psycho girl, om en ung kvinnans sökande efter vem hon är.
Chanse Croall och Louise Åkesson var på plats för att marknadsföra serieteckning på Fridhems folkhögskola i Svalöv.

Serietecknare samlades till fest

MALMÖ På mindre än en minut bokade alla utställningsborden till årets upplaga av Seriefesten.
En välbesökt tillställning i Ljusets kalender i staden som kanske har flest serietecknare per capita i Sverige.

– Till biblioteket kommer folk som kanske inte brukar gå på en serietecknarfestival. Därför är det så bra att vi har det på en sån allmän plats dit alla känner sig välkomna.
Det säger Natalia Batista, festivalgeneral men även serietecknare och lärare på Serieskolan i Malmö, varifrån många av utställarna passerat som hennes elever.

– Jag vet ju själv hur stort behovet är av utåtriktade aktiviteter där tecknarna kan träffa nya fans, läsare och andra serietecknare för att peppa varandra, säger Natalia Batista.

Seriefesten arrangerades för femte året i rad under helgen men i mindre format än tidigare, utan varken stora namn på scenen eller tidigare workshops. Men det hindrade inte besökarna att flockas runt borden i Stadsbibliotekets Ljusets kalender där runt 120 serietecknare var representerade.
– Det här är ett sätt att möta folk som älskar serier, men också viktigt att stötta de lokala initiativ som finns, sa Adrian Malmgren som var på plats med sitt fanzine Wicked Hero med målsättning att skapa en bok om Adrian som flyr från en dystopi genomen en portal som för honom till en utopi där jämställdhet är en norm.
Han delade bord med Nora Leirnes och Sam Berglund, sambos och gemensamma skapare av sci-fiserie Come Queer with me. Med Noras text och Sams teckningar skapar de sin serie med ett budskap om allas lika värde och ett jämställt samhälle.

Hur är det att skapa tillsammans?
– I och med att vi bor ihop tänker vi samma saker. Det fungerar väldigt bra, säger Sam Berglund som tecknar medan Nora Leirnes skriver texten.

1 500 besökare räknades in vid förra årets Seriefest och inget tydde på att antalet i år blir färre. Två av de årliga besökarna som var på plats var Dilek och Ece Bür, som bott tio år i Malmö men har rötterna i turkiska Istanbul.
– Det finns faktiskt en serietecknarkultur i Istanbul och det här är jätteinspirerande. Med vänner som ställer ut är det självklart att vi kommer hit.

Dagens fråga

Tror du på ett liv efter detta?

Loading ... Loading ...