Duvorna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto Björn Lindgren / TT / Kod 9204

Vandaler släppte ut 100 brevduvor

Svalöv Runt 100 brevduvor rymde när duvslag i centrala Svalöv vandaliserades i helgen. De flesta återvände men några duvor visade även tecken på att ha blivit slagna.
– Det är djurplågeri, säger Roy Lantz från Svalövs Brevduveklubb.

Det var natten mot lördagen som en eller flera illvilliga personer gav sig på duvslagen, som står i centrala delar av Svalöv.
In- och utgångsanordningen slogs sönder på duvslagen, vilket ledde till att 100 brevduvor flög iväg. Större delen av brevduvorna återvände senare.
– Om vi saknar någon vet vi inte. Vi hade inte fått in alla när vi åkte därifrån, säger Roy Lantz från Svalövs Brevduveklubb, som har duvorna tillsammans med sonen Jimmy.Han konstaterar att vandaliseringen gjorts med något slags tillhygge.
– Det måste man haft. Det här kan man inte slå sönder med händerna. De måste använt stenar, grenar, träklubbor eller kanske en kofot.
Att duvorna flög iväg i panik skulle kunnat leda till tråkiga följder.

– Det hade kunnat hända väldigt mycket. De kan flyga emot något träd, trådar eller tv-antenner. När de blir skrämda kan de flyga emot i princip vad som helst, fortsätter Roy Lantz.
Han konstaterar att om man haft riktig otur hade man förlorat några av de mer dyrbara duvorna.

Roy Lantz är upprörd över att någon gör så här.
– Det är djurplågeri att släppa ut dem så en kväll. Det hade kunna sluta med att många legat halvdöda med skadade vingar. Det är sjuka människor som gör så här
Det han tycker är absolut värst är att några av duvorna som återvänt visar tecken på att ha blivit jagade och slagna.
– Det är inte skador som de fått när de flugit emot något. Utan de måste vara att någon slagit mot dem med en käpp eller liknande. Det är en allvarlig grej det här. Det är hemskt.
Polisen har varit på plats för att dokumentera och säkra bevis. Händelsen är polisanmäld som skadegörelse.

Läs mer:

Dagens fråga

Är du nöjd med Tre Kronors insats i VM?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev